Harminc éve állunk harcban az ufókkal

Vágólapra másolva!
Évfordulót ünnepel a klasszikus videójátékok egyik atyjának tekintett Space Invaders. Harminc éve fenyegetik elpusztítással a Földet az égből leereszkedő szenvtelen idegenek.
Vágólapra másolva!

A játék ötlete a 33 éves Nishikado Tomohiro agyából pattant ki 1978-ban. A programozó inspirációjául a Pong játék - amelyből Videoton klón is készült TV-tenisz néven - és a szintén teniszre emlékeztető, téglatörős Breakout szolgált. A kezdeti ötlet csupán annyi volt, hogy a téglatörő játék sokkal nagyobb kihívásokkal szolgálhatna, ha a téglák vissza tudnának lőni.

A Space Invaders fejlesztése egy évet vett igénybe, mert Nishikado egyszerre dolgozott a szoftveren és az azt futtató hardveren is. A lehetséges ellenségek között megfordultak harceszközök, tankok, csatahajók is. Emberi ellenségben azonban sosem gondolkodott a tervező, mivel ezt nem tartotta erkölcsös választásnak. A játékélményt alapjaiban meghatározó ufós témát végül egy, az akkoriban friss slágernek számító Csillagok háborújáról szóló cikk után találta meg Nishikado.

A játék 1978-as megjelenése után hamarosan meghódította a japánokat, egész játéktermeket állítottak át csak erre a címre. Egy kisebb pénzhiány is fűződött a játék nevéhez, a japán pénzverdék kénytelenek voltak több százjenes érmét gyártani, annyi pénzt dobáltak az idegenekkel megküzdeni vágyó játékosok az automatákba. 2007-re egyedül ez az egy videójáték 500 millió dollárnyi hasznot termelt

Ikon lesz a csápos szörnyből

A Space Invaders megverhetetlen - nincs olyan vége a játéknak, amiben a Földet védő űrhajó nyerhetne - idegenjei a videójátékos kultúra jelképeivé váltak az évek alatt. Számos konzolra írták át az erdeti játékot, művészi alkotásokban jelent meg a maréknyi négyzetből összerakott lény, készült velük falidísz, aktivisták használták fel plakátjaikon. A magát csupán Invadernek hívó francia művész (http://www.space-invaders.com/) nagyvárosokban helyez el pár tucat idegent formázó mozaikot. A keresgélni kedvelől legközelebb Bécsben találkozhatnak a munkáival.

Harminc év után is siker

Az, hogy az öreg játék még mindig érdekes lehet a játékosoknak, mi sem bizonyítja jobban, hogy az év februárjában jelent meg a progam felújított változata Space Invaders Extreme néven. A felújításért felelős szakemberek érintetlenül hagyták a játék lényegi részeit, csak nagyon kevesebbet változtattak a pixeles és mára rendkívül retrónak ható kinézeten, a játékmenetben viszont nagy újítások - bónuszok, új alienek, új pályák - mentek végbe.

Az Extreme verzióval a Nintendo DS tulajdonosok jártak a legjobban, hiszen a kis kézikonzolra készült verzióban netes- és helyi többjátékos mód is helyet kapott. A Sony PSP-jét használók viszont csak helyi hálózaton mérkőzhetnek meg egymással.

Az eredeti Space Invaders élményhez azonban nincs szükség drága kézikonzolra vagy antik játéktermi gépre, a SpaceInvaders.de-n található flashjáték is elég a kikapcsolódáshoz. A Retrosabotage oldalon számos Space Invader remixet találhat az érdeklődő játékos. Ezek többnyire még annyira sem megnyerhetőek mint az erdeti, Taito-féle verzió, ám már csak a szambázó idegenek látványa miatt megérni kipróbálni egyet-kettőt az átírt klasszikusokból.