Pornómód és egyéb praktikák az új Explorerben

Vágólapra másolva!
Színes oldalfülek, pornómód és webszeletek - praktikus és kissé erőltetett újításokat is tartalmaz a Microsoft böngészőjének 8-as verziója: a publikus tesztváltozata próbáink során már elég stabil volt, ha van kedve, már a végleges verzió premierje előtt kipróbálhatja a legújabb Internet Explorert - első blikkre nem is rossz.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a Microsoft okult az Internet Explorer évekig nem frissített 6-os verziójával elszenvedett veszteségekből: nem hagyja megráncosodni webböngésző szoftverét, hamarosan elkészül a browser legújabb, 8-as verziójával. Csütörtök óta bárki kipróbálhatja a program nem végleges, de az elsőnél sokkal stabilabb második béta verzióját, mi is kipróbáltuk, milyen újdonságot tartalmaz az XP-re és Vistára egyaránt telepíthető utód (mindazonáltal érdemes figyelembe venni, hogy nem végleges, azaz nem feltétlenül tökéletes verzióról van szó).

Hasonló honlapok egy gombnyomásra

A telepítés a korábbi verziókhoz hasonlóan nem igényel túl nagy hozzáértést, bár egy jó negyedórát elpepecselt a gép az installációval, melynek végén egy újraindítás várta tesztelőnket. Első ránézésre az IE8 semmiben nem tér el elődjétől, sebességét tekintve azonban bizonyosan javulást értek el a fejlesztők: az új verzió fürgébb a hetesnél, a Microsoft szerint pedig korrektebbül kezeli a webes szabványokat is - ez persze egyelőre nem segít a webfejlesztőkön, akiknek a munkáját a korábbi verziók megfelelő támogatása még jó pár évig megnehezíti majd.

Szemünket elsőként a Webhelyajánló felirat vonzotta magához: az angolban Suggested Sites-nak nevezett featúrát arra lehet használni, hogy például egy különösen érdekes tartalmakat kínáló szájtot böngészve egyszerűen hozzá hasonló tartalmakat keressünk. Mindezt persze akár a Google kereső is képes elvégezni, a különbség mindössze abban rejlik, hogy itt csupán egyetlen kattintásra van szükség a művelethez.

Forrás: [origo]
Megkeresi a hasonló oldalakat

Webszeletek a könyvjelzők mellé

Még nem tudni, mi lesz a magyar neve, az angol verzióban Web Slices néven érhető el egy RSS-re épülő, a Microsoft által kidolgozott megoldásról van szó, amely ugyancsak egy kis felnyíló ablakban képes olyan tömör információk megjelenítésére, mint mondjuk a Facebookon érkezett üzenetek, egy eBayes termékre leadott licitek vagy mondjuk időjárási információk.

Forrás: [origo]
Kishírek miniablakban

Természetesen ahhoz, hogy használni lehessen, arra is szükség van, hogy egy adott honlap gazdái belefejlesszék saját oldalukba a technológiát: ekkor egy zöld ikon megjelenése jelzi azt, hogy használni lehet - itt lehet kipróbálni. Előzetesen nehéz megjósolni, mennyire fog elterjedni ez a megoldás, hiszen nem egy nyílt szabványról, hanem a szoftveróriás saját megoldásáról van szó - ha nem jut a Vista oldalsávjának sorsára (amelyhez nagyon kevés miniprogram érhető el), használni fogjuk.

Gyorsabb keresés az Acceleratorral

Nyilván a marketinges részleg ötlete volt Accelerator, vagyis gyorsító névre keresztelni azt a keresőt, amely a weboldalak szövegében kijelölt részletekre való jobb klikkeléssel hívható elő (leginkább a középső ujjas SZTAKI-szótárra hasonlít).

Forrás: [origo]

Röviden és tömören arról van szó, hogy az új Internet Explorerhez a honlaptulajdonosok készíthetnek majd új, jobb klikkel előhívható menüpontokat, amelyeket telepítve saját szolgáltatásaik elérhetővé válnak közvetlenül a browserből. Kár, hogy ez már régóta megvalósítható a Firefoxban is.

Okosabb lett a címsor

A hármas Firefoxhoz vagy a 9.5-ös Operához hasonlóan az IE8 esetében is okosabbá tették a címsort. A begépelt szövegrészleteket már nem csak a domainnévben, hanem az URL-ek egyéb részleteiben, az RSS-hírcsoportokban és a könyvjelzőkben is felkutatja az új verzió: az előbbi két böngészőben már megtapasztaltuk, hogy ez egy nagyon hasznos kényelmi újítás, ez az Internet Explorerben sincs másképp.

Forrás: [origo]
Domainnév-kijelölés az adathalászok ellen

Egy másik újítás, hogy az oldalak betöltését követően a teljes URL alapját képező domainnevet a böngésző félkövér betűkkel emeli ki: ez az adatainkra vadászó, általában az eredetihez hasonló, de azzal nem megegyező netcímen elérhető oldalak kiszúrását segíti. Ha valaki a teljes címre kíváncsi, a címsor fölé kell vinnie a kurzort, ha pedig egyet kattint felette, rögtön a teljes cím kijelölődik - hasonló funkciók a jobb felső sarokban lévő keresőmezőben is elérhető - apróságok, de hasznosak.

A legnagyobb ötlet a színes böngészőfül

Tesztelőnk számára a leghasznosabb újítás a színes böngészőfülek bevezetése bizonyult: a 8-as Explorerben ugyanis eltérő színárnyalatot kapnak a külön-külön megnyitott oldalak. Azok a fülek szerepelnek azonos színnel, melyeket egymásból nyitottak meg, például ha egy cikkünkben lévő linket nyit meg egy másikban.

Forrás: [origo]

Színekkel kategorizálja az IE8 az egymásból megnyitott oldalakat

Mindez a gyakorlatban nagyon jól működik: ha például egyszerre nyitja meg kedvenc videojátékos és autós oldalát, jól áttekinthetően elkülönülnek a két eltérő témát körülölelő fülecskék: jó ötlet, szeretjük. Ugyancsak a webezés során jelentkező stresszt hivatott csökkenteni az az újonnan megnyitott lapokon megjelenő funkció, amely a nemrég bezárt oldalak listáját tartalmazza: ha véletlenül bezártunk egy lapot, innen minden gond nélkül újra meg lehet nyitni, és még a tartalmát is konzerválja ideiglenesen az IE8, ennek köszönhetően a félbehagyott e-mailt sem kell újra begépelni.

Pornómód pironkodás ellen

Amióta kiszivárgott létezése, a szaksajtóban rögtön "pornómód" névre keresztelték az Internet Explorer 8 privát böngészési funkcióját. Ez igazából nem egy világújdonság, de bizonyára nem kis igény van rá különösen a nem rutinos felhasználók körében: ha az angolul InPrivate Browsing nevű funkciót bekapcsoljuk (ezt a Safety menüben lehet megtenni), egy új ablakot nyit meg a program, amelyben semmiféle személyes adatokat nem rögzít.

Forrás: [origo]
Nincs több pironkodás a privát böngészéssel

Az ebben megnyitott oldalak egyáltalán nem kerülnek be az Előzmények-be, a letöltött tartalmak pedig bezárás után rögtön törlődnek a gyorsítótárból a sütikkel, jelszavakkal vagy bármely más hasonló digitális nyomokkal egyetemben. Mindegy, hogy felnőttoldalakat néz valaki, netán nemi betegségek ismérveire kíváncsi, esetleg anyucinak szeretne születésnapi tortát rendelni, az új Explorer jótékonyan leplezi a tevékenységét - vigyázat, a céges hálózaton ilyen jellegű védelem nem elegendő, ott egyéb hálózati eszközök is naplózhatják a forgalmat!

Hasznos és erőltetett újítások

A 8-as Internet Explorer megjelenése is azt bizonyítja, hogy a böngészőháborúval akár jól is járhatnak a felhasználók: a Microsoft is kénytelen saját böngészőjére koncentrálni, de az alternatív browserek készítői sem sokat lustálkodhatnak. A szoftveróriás marketingben egyelőre erősebbnek tűnik: munkatársai egy nyúlfarknyi újításnak is képesek hangzatos nevet találni. Mindazonáltal az IE8 gyorsabb működést produkált tesztjeink során elődjénél, az első nap megszerettük a színes füleit, örülünk az intelligens címsorának, és minden bizonnyal a privát böngészési módját is használni fogjuk időnként.

Bővíthetősége terén azonban jócskán alulmarad a Firefox 3-mal szemben, amelyhez a legkülönbözőbb plugineket lehet letölteni, egyelőre kérdésesnek tartjuk, hogy a WebSlices vagy az Accelerator képes lesz-e ezekkel felvenni a versenyt. A verseny még bizonyosan nem dőlt el, egyelőre a Firefox is marad, meg az Internet Explorer is, mindkét oldalon a legfrissebb verzióval.