Milliárdos büntetés egy játékhack miatt

Vágólapra másolva!
A népszerű online szerepjátékot, a World of Warcraftot üzemeltető Blizzard cég számára első fokon 6 millió dolláros kártérítést ítéltek meg egy olyan cég ellen, amely egy olyan szoftvert készített, amely a különböző cselekvések automatizálásával egyszerű pontszerzési lehetőséget biztosított a játékosoknak.  
Vágólapra másolva!

A vállalat a korábban World of Warcraft Glider, jelenleg MMOGlider néven ismert szoftver kapcsán fordult a bírósághoz: az alkalmazás jelenleg is elérhető, honlapja szerint olyan, egyébként nem túl izgalmas feladatok automatikus végrehajtását teszi lehetővé, amelyekkel a játékosok anélkül szerezhetnek extra pontszámokat vagy fejleszthetik karakterüket, hogy órákat töltenének a World of Warcraft virtuális világában.

A Blizzard szerint az alkalmazást készítő MDY Industries cég a programmal megsértette a cég szerzői jogait - meglepő módon ezt egyébként maga a cég is elismeri az MMOGlider honlapján elérhető ismertetőben. Az ügyben eljáró amerikai kerületi bíróság szerint az alkalmazás sérti a szoftver licencében meghatározott felhasználási feltételeket. A BBC híradása szerint az MDY alapítója, Michael DOnnelly eddig 100 ezer kópiát értékesített a 25 dolláros, vagyis mintegy négyezer forintos áron kínált szoftverből. Ennek nyomán 6 millió dolláros, vagyis közel egymilliárd forintnak megfelelő kártérítést ítéltek oda a szerepjáték készítőinek, bár egyelőre csak első fokon.