Windows 7: végleges a név

Vágólapra másolva!
A Microsoft Vista blogja nyilvánosságra hozta a cég készülő operációs rendszerének nevét Az eddig csak a Windows 7 kódnévről ismert rendszer végleges változatát is Windows 7-nek fogják hívni.
Vágólapra másolva!

Mike Nash, a cég Windowsért felelős alelnöke és a blogbejegyzés írója, azzal indokolta a választást, hogy ez a rendszer valóban a hetedik operációs rendszer lesz a sorban.

A cég több számozási gyakorlattal próbálkozott az évek során. A Windows 3.1 hagyományos verziószámozás volt, az azt követő három rendszer a kiadás évszáma után kapott nevet, az XP a reménybeli hatalmas felhasználói élmény után kereszteltetett el, a Vista pedig jól csengő fantázianév. A hagyományos számozáshoz való visszatérés üdítő újdonság lehet, ráadásul a verziók átláthatóságát is javítja.

A rendszer legközelebb a PDC és WinHEC konferenciákon fog bemutatkozni, ahol már fejlesztőknek szóló béta változatok kiosztását is tervezi a cég. Akik nem képesek a konferenciákig várni, azoknak a hivatalos Windows 7 blogot ajánljuk, ahol a rendszer lelkéről és a fejlesztés közbeni döntésekről lehet olvasni.

Na, melyik volt a Trainyard?

A különböző Windows verziók kódnevei nem annyira ismertek, mint az Apple nagymacskái, vagy az Ubuntu Linux erőltetetten vicces nevei. A Vista Longhorn néven folytatott előéletére valószínűleg az olvasók többsége emlékszik. Az igazán jó memóriával rendelkezők pedig talán a Whistlert (XP) vagy a Chicagot (Win 95) is fel tudják idézni. Szerencsére a lelkes wikipédisták az összes megjelent vagy csak tervezett verzió nevét összegyűjtötték egy hosszú listában.