Nincs egérgomb az Apple új laptopjain

Vágólapra másolva!
A legújabb MacBookokról száműzték a kattintógombot, az érintőfelület nagyobb lett és üvegből van, a műanyag gépházakat minden típusnál a masszívabb fém váltja le. Videokártyákból is izmosabb típusok kerültek az új modellekbe, viszont monitorcsatlakozóból megint sikerült egy új szabvánnyal előhozakodnia az Apple-nek, és végre valahára száműzte az elavult CD-írót a legolcsóbb MacBookból is.
Vágólapra másolva!

Noha egyelőre kapható marad a korábbi, fehér Macbook, melyet az amerikai webshopban a korábbinál száz dollárral olcsóbban, nettó 999 dollárért mérnek, viszont az új, alumínium házas típusok legolcsóbbikáért is 1300 dollárt kell leperkálni. Cserében viszont az Apple végre elérte azt is, hogy az összes noteszgépét DVD-íróval árulja, egyedül az olcsóbbik Mac Mini asztali törpegépből kapható csupán CD-íróval szerelt változat. Egyelőre nem várható olcsó minilaptop, vagyis netbook az Apple-től, a premieren Steve Jobs, a cég vezére újságírók kérdésére elmondta, egyelőre kivárnak, megvizsgálják, hogy a relatíve új termékkategória hogyan teljesít a piacon, s egyelőre nem lát fantáziát a cég az érintőképernyős noteszgépekben sem.

Az olcsóbb MacBook-széria új tagjai 2-2,4 gigahertzes órajelen működő Intel Core 2 Duo processzorral szerelik fel, alapból két gigabájt memória és 160-250 gigabájtos merevlemez jár hozzájuk. A pengevékony MacBook Air is megújult, ebben a masinágan energiatakarékosabb, 1,6-1,86 gigahertzes Intel lapka ketyeg, amelyet ugyancsak 2 gigabájt rammal spékeltek meg, háttértárul pedig 120 gigabájtos merevlemez, vagy felárért 128 gigabájtos flashmeghajtó szolgál. A csúcskategóriás MacBook Pro 17 colos változata egyelőre marad a régiben, a 15 colos típusok azonban megújultak, 2,4 és 2,53 gigahertzes chip kerül beléjük, 2, illetve 4 gigabájt memóriával, illetve 250 és 320 gigabájtos merevlemezzel kiegészülve.

Forrás: [origo]
Az új MacBook, az Air és a Pro

Új, stabilabb gépházak

Az új széria számokkal nem kifejezhető, mégis hatalmas újítása a Unibody nevet viselő gépház is, amelyet egyaránt megkapott a MacBook és a MacBook Pro, így a két sorozat külsőre csak méretében tér el egymástól. Az előbbi 13,3 colos, az utóbbi 15,4 és 17 colos masinákat takar, és az összes új gépre ledes háttérvilágítású, vagyis az akkumulátort kevésbé merítő LCD-k kerültek. A gépház terén eszközölt újítás lényege, hogy a gépvázat egy lapos alumíniumtömbbőlmarják ki több lépés során az alkatrészek elhelyezésére szolgáló részeket. A végeredmény viszonylag szellős, a laptop minden részét befogadó, ám az anyag és az eljárás miatt mégis erős géptest. Ezekkel a modellekkel már valószínűleg nem fog megesni az a szégyen, hogy a csuklótámasz betörik a mindennapi használat során.

A Unibody tervezésénél a szerelhetőséget is figyelembe vett a Jonathan Ive vezette designercsapat. Az alumínium gépeken az akkumulátorfedél lepattintásával cserélhető a merevlemez, az akkumulátor alatt pedig a memóriamodulok is hozzáférhetőek. Ennek köszönhetően minden olyan alkatrész egy helyen érhető el, amit a felhasználó cserélni akarhat, ami igen praktikus dolog.

Forrás: [origo]

Nincs gomb a tapipad mellett

Óriási tapipad gombok nélkül

Jártak már kezeink közt olyan laptopok, amelyeken az egeret helyettesítő érintőfelülete mellett kényelmetlen, pattogós gombok tették nehezebbé a használatot. Nos, az új Macekkel ez biztosan nem fordul elő, a gyártó ugyanis száműzte a gombokat a fedlapról, az üvegből készült, fényes felületű tapipadra koppintva lehet kattintani, a virtuális gombnyomást a beépített szoftver értelmezi. A design tekintetében látványos a változás, azt azonban majd csak a gyakorlatban lehet megítélni, nem volt-e túl merész lépés eltüntetni a gombokat - az Engadget kütyüblog szerzőjének mindenesetre elnyerte a tetszését az új, a korábbiaknál jóval nagyobb méretű, üvegből készült kurzormozgató felület egy rövid próba során.

Játékokra gyúr az Apple?

Noha az eddigiekben a Mac számítógépek nem kimondottan játékra optimalizált masinákként voltak ismertek, úgy tűnik, a cupertinói cég ezen is változtatni kíván, az új laptopok közül még az olcsóbb típusokat is a korábbinál nagyobb teljesítményű grafikus lapkával szerelték fel. Az olcsóbb MacBookokat és az Aireket az Nvidia GeForce 9400M lapkájával szerelik fel - mivel ez a típus még nem kapható, nem tudni, milyen teljesítményre képes, az Apple szerint a korábbi modellek integrált Intel chipjénél ötször gyorsabb (ráadásul a gép részegységeinek kommunikációját levezénylő lapkakészlettel egybeépítették) - bár napjaink hihetetlen gépigénnyel bíró játékainak futtatásához valószínűleg kevésnek bizonyul majd.

A legdrágább Apple noteszgépbe, a MacBook Próba meglepő módon dupla videokártyát szerelnek, a 9400M mellett egy erősebb, 9600 M GT jelzésű grafikus mag kerül a gépházba: z utóbbi viszont csak a grafikai teljesítményt igénylő alkalmazások futtatásakor kapcsol be, hiszen például szövegszerkesztéshez elegendő a kevesebbet fogyasztó, lassabb GPU is. Az Ars Technica beszámolója szerint az Nvidia új megoldásával arra is mód nyílik, hogy a két kártya egyszerre legyen aktív, elosztva egymás közt az elvégzendő feladatokat, viszont az Engadget úgy tudja, a váltást a felhasználónak manuálisan kell végrehajtania.

Forrás: [origo]

A speciális alumínium gépház

Új gép, új kábelek

Hű maradt ahhoz a hagyományhoz a cég, hogy minden nagyobb módosítással teljesen új kábelekkel és csatlakozókkal lepi meg a rajongókat. A mostani eseményen az eddigi mini-DVI vonult nyugdíjba, átadva a helyét a hasonlóképpen nem szabványos mini DisplayPort csatlakozónak. A port használatához szükséges átalakító kábelek ismeretlen oknál fogva nem járnak a számítógéphez, így a külső monitort használók egy 19 dolláros kábel megvásárlásával kezdhetik a beszerzéseket. Hasonlóképpen kimarad a csomagból a médiaközpont-funkciók elérését megkönnyítő Apple Remote távirányító, ez is tizenkilenc dolláros áron szerezhető be.