Hackereket segített a Microsoft kínai akciója

Vágólapra másolva!
A redmondi szoftvercég az interneten keresztül csapott le a másolt Windowst használó kínaiakra, amivel sok hackert is hozzásegített a sikerhez.
Vágólapra másolva!

A kínai internetezők a múlt héten megdöbbenve tapasztalhatták, hogy a Microsoft titokban szétnézett a számítógépükön. A szoftvercég eredetiségvizsgáló alkalmazása, a Windows Genuine Advantage (WGA) program a távolból ellenőrizte az országban a Windowsokat, és a nem eredeti példányok képernyőjét elsötétítette.

A windowsos "kék halál" mintájára "fekete halálnak" (black screen of death) elnevezett jelenség felháborította a felhasználókat, egy jogászprofesszor pedig egyenesen "a legnagyob hackernek" titulálta a vállalatot a titkos kémkedésért. A Microsoft akciója valójában a hacker-bandáknak is segített az InformationWeek szerint.

A kínai internetezők ugyanis tömegével kezdtek el olyan alkalmazásokat keresni, amelyek lehetetlenné teszik a gépükhöz való távoli hozzáférést. A kártékony szoftvereket gyártó bűnözők erre elkeztek olyan programokat terjeszteni, amelyek kémprogram-elhárító alkalmazásnak adják ki magukat, valójában azonban megfertőzik a felhasználó gépét.

A kiberbűnözésnek ezt a pszichológiai megtévesztésen alapuló módján social engineeringnek nevezik. A hakcerek ezúttal a kínai társadalomban kerestek sebezhetőséget, a WGA-ellenőrzésnek és a Microsoft retorziójának pedig sokan ki vannak téve, mivel a BSA és az IDC adatai szerint az országban a szoftverek 82 százaléka másolt.