Próbakör az új Windowszal

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Windows 7 torrentoldalakra kiszivárgott tesztváltozatát, ami béta állapotához képest jól teljesített mind sebesség, mind működés terén: a Microsoft összekapta volna magát a Vista gyatra szereplése nyomán?
Vágólapra másolva!

Ismerős a helyzet, két évvel ezelőtt a Windows Vistát próbáltuk ki hasonlóképp, egy világhálóra kiszivárgott, nem hivatalos telepítőlemezről. Ezúttal az utód, a Windows 7 esetében jártunk el hasonlóképp: a múlt héten a Microsoft fejlesztői konferenciáján bemutatott szoftver pár napon belül a torrentoldalakon kötött ki. A letölthető képfájlt DVD-re égetve 30 napig próbálgathatják az önjelölt tesztelők a rendszert, ennyi ideig lehet ugyanis sorozatszám birtoklása és aktiválás nélkül futtatni a fagyásokra is hajlamos tesztverziót.

Már telepíteni is dögös

Már az install-lemez elindítását követően kiderül, hogy új Windowszal van dolgunk: bár a telepítés kezdetén még nem tűélesen, maximális felbontásban kirajzolva, de indulástól jelen vannak a párbeszédablakokban a Vista grafikus jegyei, nyoma sincsen fapados, szöveges ablakoknak.

A beállítandó paraméterek a szokásosok, de újdonság, hogy a Win7 automatikusan létrehoz a merevlemezen egy különálló partíciót rendszerkomponenseinek. A telepítés átlagosnak tekinthető, három éves, CoreDuo processzorral és 2 gigabyte memóriával szerelt Dell laptopunkon mintegy húsz perc alatt végbement.

Jópofa ötlet, hogy még az első használatba vétel előtt lehetőséget ad a wifikapcsolat beállítására a felhasználónak - ezt tesztünk esetében ugyan nem tudtuk kihasználni, mivel a vezeték nélküli internet aktiválásához még a gyártótól le kellett tölteni egy - vistás - drivert, amivel viszont minden zökkenőmentesen működött. Ezen kívül még a videokártyához kellett letölteni friss szoftvert a használatba vétel során, a laptopra aggatott 5.1-es hangkártyát és az USB-s mobilmodemet már saját magától ismerte fel a Windows 7 első próbálkozásra. A rendszer indulásának sebességét tekintve viszont egyelőre nem nagyon aláz az új Windows, csupán néhány telepített szoftverrel átlatosan 40 másodperc alatt bootolt be, míg aránylag tisztességesen karbantartott XP-n 54 másodperc alatt végez a starttal az operációs rendszer.

Egyszerűbb lesz wifizni

Azt, hogy milyen sokan használnak már világszerte wifit, az is jól jelzi, hogy a felhasználi igények nyomán a beállításokat biztosító ablakot is átdolgozták: ikonjára kattintva az összes közeli hotspotot kilistázza - reméljük megjelenésével a PC-gyártók is leszoknak majd arról, hogy saját fejlesztésű, rendszerint borzalmas wifidetektáló alkalmazásokkal lássák el konfigurációikat. Emellett arra is mód van, hogy az első kapcsolódáskor beállítsuk, otthoni hálózatról van szó, ekkor a Windows automatikusan bekonfigurálja a zenék, képek, videofájlok és dokumentumok megosztását az otthoni PC-k és más eszközök között, az adatok védelme érdekében egy hosszú jelszót is generál, amit érdemes leírni egy papírra vagy elrakni kedvenc jelszótartó alkalmazásunkba, hiszen később is szükség lehet rá.

A Windows Vista talán leggyűlöltebb funkciója sokak számára az UAC, vagyis a User Access Control: az átlagfelhasználó ezt leginkább arról ismeri, hogy az XP-től eltérően minden fontosabb művelet - például szoftver telepítése, futtatása - indításakor egy pillanatra elsötétül a képernyő, melyet követően egy klikkeléssel meg kell erősíteni, hogy valóban el kívánjuk végezni az adott műveletet. Jó hír, hogy ezt az idegesítő szolgáltatást a Windows 7-ben állíthatóvá tették: akit frusztrál, akár teljesen kikapcsolhatja, a paranoiás felhasználók pedig még szigorúbbra állíthatják azt.

Forrás: [origo]
Az új Tálcán csak ikonok vannak, felette előnézeti képek. További képernyőfotókért katt a képre!

Hurrá, új Tálcát kapunk!

Alapesetben ugyan a megszokott Tálca fogadja a Win7 tesztverziójának használóit, egy ügyes kis hackkel viszont a megújult felületét is elő lehet csalogatni a szoftverből. A Linuxokat idéző, a korábbinál jóval szögletesebb vonalakból összepakolt, felület elsőre elnyerte tetszésünket, mivel praktikusabb elődjénél: a futó programokat ugyan már abban is lehetett csoportokba rendezni, ám ebben a futó programok végre csupán ikonjukkal, szöveges megnevezésük nélkül szerepelnek, ami jóval helytakarékosabb megoldás. Ha több oldalt is megnyitunk a böngészőben, ikonja fölé hajtva az egeret kis előnézeti képek ugranak fel, megkönnyítve a választást.

Forrás: [origo]
Szétpakolható lesz az oldalsáv. További képernyőfotókért katt a képre!


Apró ikonokkal operál a megújult Gyorsindító eszköztár, de aminek a legjobban örültünk, hogy végre megszűnt a jobboldali Tálca azon idegesítő tulajdonsága, hogy mindenáron kicsire akarta összezárni: ha akarjuk, fixen kilistáztathatjuk vele a benne aktív ikonokat, a csiki-csukizás a múlté.

Ketyerék szerteszét a monitoron

Nem éppen forradalmi újítás, de a Vista oldalsávját (Sidebar) a fejlesztők szétrobbantották az utódban, ennek következtében az ebben elhelyezhető gadgetek, magyarul kütyük bárhol elhelyezhetők a monitoron.

Már az Internet Explorer 8-as verziója került bele az új Windows próbaverziójába, szerencsére ez még nem csak Vistára, de XP-re is elérhető lesz, méghozzá ha minden jól megy, hamarosan. Ugyanakkor a jelenlegi információkból úgy tűnik, kizárólag a Windows 7-en lehet majd használni a Windows Media Player 12-es verzióját, ami mondjuk gusztusos kezelőfelülettel bír, de annyira azért nem dobogtatta meg szívünket. Felpumpálták még a WordPadet és a Számológépet is a redmondi kóderek, ennek új generációs változatába már mértékegység-konverter is került - kár, hogy mire ez megtörtént, már a Google is képes erre.

Forrás: [origo]
A 3D-s ablakváltás Vista-örökség. További képernyőfotókért katt a képre!

Vista szteroidon

Összességében jó benyomást tett ránk a Windows 7 még béta előtti fázisban leledző, nem hivatalos változata. Sebességre fürgébb a Vistánál, kezelőfelülete már ismert átlátszó szélű ablakoknak köszönhetően tetszetős, az új - eredetileg elrejtett - elődjénél jóval praktikusabb Tálca viszont kifejezetten tetszett tesztelőnknek. Jóval egyszerűbb beállítani a wifit is, az oldalsáv szétpakolhatósága viszont sem hozott minket lázba, s bár tudjuk, hogy közel sem végleges verzióról van szó, valami igazán átütő újdonságot még hiányolunk a Windows következő generációs változatából, hogy több legyen, mint elődjének javított kiadása - mondjuk azzal is kiegyeznénk, ha csak eszeveszett gyors lenne a kész verzió.