Inkább winchester lesz a netbookokban

Vágólapra másolva!
Visszahódítja elvesztett területeit a merevlemez. Egy elemző szerint jövőre csupán a netbookok egytizedét fogják SSD-vel szerelni - adta hírül a Register Hardware.
Vágólapra másolva!

Harminc százalékra esett vissza az SSD meghajtóval szállított netbookok aránya karácsonyra. A DRAMeXchange memóriaipari elemzőcég szerint a zuhanás itt sem áll meg, ennek a negyedévnek a végére eléri a húsz százalékot, jövőilyenkorra pedig csupán az olcsó laptopok nyolc százalékában lesz flash meghajtó.

A váltás mögött két ok húzódik meg. Egyrészt ugyanazért az árért lényegesen nagyobb hagyományos merevlemezt lehet kapni, a netbook vásárlóknak pedig a jelek szerint fontosabb a lemez kapacitása, mint az alkalmazott technológia. A másik hátráltató tényező, hogy a netbookokba többnyire az olcsóbb többszintű cella (MLC) technológiát használó egységek kerülnek, amelyek nem gyorsabbak jelentősen a hagyományos winchestereknél.

A cég elemzése szerint a netbookot vásárlók laptop helyett választják a csekélyebb teljesítményű, ám méretük miatt kényelmesebb gépeket. Míg a gyártók másodlagos, e-mailezésre és webezésre szánt másodlagos laptopként tekintettek a netbookokra, a kis gépek tulajdonosai alkalmazásokat és adatokat telepítenek a gépekre, teljes értékű masinaként használva őket. Ez a különbség szintén káros az SSD-nek.

Kezdetben a mozgó alkatrész nélküli flashmemóriás meghajtók adták a legtöbb netbook háttértárát. A DRAMeXchange adatai szerint 2008 első negyedévében ezzel a technológiával érkezett az olcsó laptopok hetven százaléka.

Külön megvehető lemezként lassan csökken az SSD meghajtók ára. A magyar webboltokon végzett gyorskeresésünk alapján a közepes méretű flashes meghajtók még mindig két-háromszor annyiba kerülnek, mint a hagyományos winchesterek. A nagyobb méretű, például 128 gigabájtos, példányokért pedig egy olcsóbb netbook árát is elkérik. 2009 végül nem lett az SSD meghatjók éve.