Netbook-körkép: számítógép a kistáskába

Vágólapra másolva!
Egyértelműen a netbookok számítanak az elmúlt év legnagyobb slágerének. Az olcsó minilaptopok elférnek egy kistáskában is, képesek a mindennapi élethez szükséges alkalmazások futtatására, az igazán merészek pedig akár nagy laptopjukat is lecserélhetik netbookra. Szemügyre vettük a hazánkban is kapható masinákat.
Vágólapra másolva!

Bár az itthon kapható kínálat rendkívül hasonló paraméterekkel bíró masinákból áll, azért van néhány megfontolandó dolog, amelyet érdemes átgondolni, mielőtt beállunk a sorba a pénztár elé.

Mire figyeljünk vásárláskor?

A legfontosabb tényező természetesen az ár: a legolcsóbb netbookot, a 7 és 9 colos képernyővel felszerelt Asus Eee PC-ket 60 ezer forint körüli összegért lehet megvenni, ezek azonban még elég fapadosak, nem túl fejlett Celeron processzor van bennük, és egy egyszerűsített Linux operációs rendszer fut rajtuk. 80-90 ezerért vihetők haza a fejlettebb, Intel Atom lapkával szerelt gépek, melyekből a legjobban felszerelt masinák 110-130 ezer forintba kerülnek, de kapható egyetlen 180 ezres luxus változat is.

Mi okozza az árbéli differenciát? Egyrészt az, hogy egyes gépekhez alapfunkciós Linuxot adnak, másikhoz Windows XP-t, továbbá van olyan masina, amely csak fél gigabájt memóriát tartalmaz, bár a tipikusnak az 1 gigabájt memória mondható, ez egy ilyen jellegű, nem kifejezetten teljesítményorientált gép esetében már elegendő is, bár találni 2 gigabájtos konfigurációt is.

Eltérő lehet még a rendelkezésre álló háttértár mérete is: ez lehet mozgó alkatrészt nem tartalmazó SSD-meghajtó vagy hagyományos winchester is. Az előbbi drága, de strapabíró, viszont többnyire kicsi a kapacitása, az utóbbi olcsó, így bőven van rajta hely, de sérülékenyebb és lassabb is. Optikai meghajtót egyik netbookon sem találni, egyszerűen nem lenne elegendő hely a beépítéséhez, így a DVD-zéshez USB-portra illeszthető külső modellt lehet vásárolni.

Nem mindegy az sem, hogy 3 vagy 6 cellás akkumulátor jár a kis géphez, bár az utóbbi kissé kilóg a képernyő mögül, jóval hosszabb üzemidő érhető el: míg az előbbi legfeljebb 2 órás üzemet bír, utóbbi ennek duplájára is elegendő energiát biztosít a netbooknak.

A laptopokhoz hasonlóan a netbookoknál is előnyös a minél hosszabb garancia: a legtöbb masinát 1 évvel árusítják, de bizonyos típusokat 2 évig is díjmentesen javítanak a gyártók. A tipikus minilaptopba USB-porton keresztül lehet mobilinternetes modemet csatlakoztatni, bár néhány típust a hagyományos noteszgépekről ismert ExpressCard foglalattal is felszerelnek, másokat pedig a gépházon belülre szerelt eszközzel is lehet rendelni. Ez utóbbi két megoldás nagyon praktikus, mivel a modemek így nem lógnak ki a gépházból. Végül az integrált webkamera megléte is növelheti kismértékben az árat, bár ez az alkatrész csak a legolcsóbb modellekből hiányzik.

Lenovo Ideapad S10

Ezen a héten érkezett meg a hazai boltokba a Lenovo saját netbookja, az S10-es, illetve kisebb társa, az S9-es. A színes, jól összerakott netbookot keresőknek tervezték meg az inkább üzleti gépeiről ismert Lenovo mérnökei az Ideapadet. A bordó-fehér gépház 1 gigabájt memóriát, 1,6 gigahertzes Atom processzort - tehát szabvány netbook konfigurációt - tartalmaz.

A kis Lenovón a billentyűzet kényelmességével vannak a legfőbb problémák. A cég mérnökeinek nem sikerült megoldani, hogy az apró gépházba bezsúfoljanak egy teljes magyar billentyűzetet. Az angol karakterek még hiánytalanul befértek, nincs gond az á, é, ő, ű gombokkal sem, az í azonban lemaradt a palettáról, csak az fn gomb és az y lenyomásával lehet elővarázsolni. Majdnem ennyire mostoha a sorsa a nullának is, ez a billentyű az Escape és az F1 közé szorult fel, onnan nézi irigykedve az kurzorbillenyűk közé bezsúfolt apró jobb Shiftet. Aki tehát sokat gépelne minigépén, annak nem ez a típus a jó választás.

Forrás: [origo]



Az előretelepített Windows XP mellett ezen a gépen egy alapfunkciós Linux is megtalálható, ez néhány másodperc alatt elindul, és lehetővé teszi, hogy a felhasználó, mondjuk, megnézzen egy weboldalt vagy elküldjön egy levelet anélkül, hogy meg kellene várnia ehhez a teljes operációs rendszer betöltődését. A Lenovo okos energia- és akkumenedzsment programot és gyorsindítót is mellékelt az XP-hez.

Az S10-es meglepő módon nem egy, nem kettő, hanem másfél gigabájt memóriát és 160 gigabájtos merevlemezt tartalmaz, viszont alapból csupán három cellás (2800 mAh) akkumulátort mellékelnek hozz, a hosszabb üzemidőt lehetővé tevő hatcellás telepet külön lehet megvenni húszezer forintért, jövőre alapból ezzel szerelt modell is érkezik. A készüléket rendelni sem lehet beépített mobilnetes modemmel, bár az USB mellett ExpressCard-foglalaton is képes ilyet fogadni. A 10 colos képernyővel szerelt S10-es 115 ezer forintos, a 9 colos LCD-vel ellátott S9-es modell 90 ezer forint körüli összegért kapható 1 év garanciával.

Lenovo IdeaPad S10

Pozitívumok

Negatívumok

elegáns külső, jól összerakott ház

kényelmetlen billentyűzet

az átlagosnál jobb hangszórók

ExpressCard foglalat, Bluetooth



Acer Aspire One


Az Acer Aspire One két kiépítésben is kapható. A korábban legolcsóbbnak kikáltott netbooknak most a csúcsverziójával ismerkedtünk meg, persze az olcsóbb változatok ennél szerényebb felszereltséggel bírnak. A 130 ezer forintba kerülő Aspire One 3G nevének megfelelően beépített szolgáltatófüggetlen mobilnetes modemmel rendelkezik, további extraként pedig Windows XP operációs rendszer és hatcellás akku is rejlik a dobozban - bár a gép olcsóbb változatait csak háromcellással szállítják.

A hatcellás akkumulátor a legjobb dolog, amit egy netbookhoz kaphat a vásárló. Normál wifis, böngészős felhasználás mellett négy órán túl bírta az igénybevételt a gép. Ennyi idő bőven elég arra, hogy a felhasználó leszokjon a töltésjelző nézegetéséről. A laptop majd csipog, ha mindenképpen tápra kell dugni, aggodalmaskodni nem kell az akku miatt.

Forrás: [origo]



A laptop tartalmazza a 3G csatlakozáshoz szükséges szoftvert, a SIM-kártya helyét is könnyű megtalálni az akkumulátor mögött, beépített modemet használni kívánóknak csak a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges adatokkal kell előre készülniük. Akik valamelyik szolgáltatótól vásárolják a gépet, azok pedig ezt a lépést is megtakarítják maguknak. A modemet, illetve a wifi kártyát a netbook elején elhelyezett trükkös kapcsolóval helyezheti üzembe a felhasználó.

Az Acernek sikerült egy különösen kicsi touchpadet szerelni az Aspire One-ba, aminek ráadásul az oldalán található a két gombja. A csepp érintőfelület már rövidebb használat után is zavaró, megszokni pedig órák alatt sem sikerült, különösen a görgetés kényelmetlen. Pont ellentétes a tapasztalatunk az apró billentyűzettel. Harminc-negyven perc után egyszer csak helyére kerültek a gombok, már a vakon gépelés sem okozott problémát.

Az Aspire One-nak egyetlen olyan problémája van, ami miatt mégsem ajánljuk szívesen: a hűtésének hangja miatt. Bekapcsoláskor felmorran, terhelés alatt sikítóbbá válik, és soha nem csendesedik el. Üzemidő terén az Aspire One alapmodelljei nem jeleskednek, ám a hozzánk eljutott, 3G modellel is szerelt csúcsmodell több mint öt órán át bírta a strapát wifi és internetes videó lejátszása során.

Acer Aspire One

Pozitívumok

Negatívumok

nagy akku, hatalmas élettartam

nincs Bluetooth

jó billentyűzet

nem kényelmes a tapipad

beépített 3G modemmel is rendelhető





Asus Eee PC 1000H

A netbook kategóriát lényegében az Asus teremtette meg az EeePC első, 700-as típusjelű szériájával. Az Intel Atom CPU-ja, ami a legtöbb netbookot hajtja, a 900-as és 1000-es szériába került bele először, ráadásul ekkorra nőtt meg annyira - tízcolosra - a gép, hogy akár virsliujjakkal is lehessen rajta gépelni. Aki apró laptopját az Asustól szeretné megvenni, annak az 1000H-s csúcstípust ajánljuk megvételre.

Forrás: [origo]



A gépbe 1024x600 pixeles felbontású TFT-kijelzőt, 80 gigabájtos hagyományos merevlemezt szereltek, memóriából egy gigabájt jár a masinához. Az 1000H-s netbook rendelhető hat cellás akkumulátorral, a plusz kiadást három óránál is hosszabb üzemidővel hálálja meg a gép. Extrának számít még a kétéves garancia, a számítógép és a mobil összekötéséhez hasznos Bluetooth csatlakozó és a színválaszték. Az 1000H-s jelenleg 113 ezer forintért vihető haza, míg a Swarovski kristályokkal díszített, részben fém házba épített S101-es luxuskiadású gépért azonban már 160 ezer forintot is elkérnek.

Asus Eee PC 1000H

Pozitívumok

Negatívumok

nagy képernyő

kissé túl műanyag külső

kényelmes billentyűzet

nem kényelmes a tapipad

nagy kapacitású akku, 2 év garancia



MSI Wind U100

Ez a gép volt az első idehaza kapható Atom processzoros modell, ezért az egyik legnépszerűbb netbook a vásárlók körében. A tajvani cég netbookja kínálja talán a legkényelmesebb billentyűzetet és érintőpadot, mivel a 10 colos képernyőméretnek köszönhetően a gombok mérete kellően nagy lett, és az alkalmazott műanyag borítás ellenére is masszív hatást kelt. A Wind az a netbook, ahol a kényelmes és kellően nagy tapipadhoz jó minőségű billentyűzetet sikerült választani a gyártónak. Aki munkára használná a gépet, vagy csak egyszerűen sokat csetel vagy blogot ír, ezt a gépet válassza társául.

Forrás: [origo]



Belsejében a szokásos Intel Atom processzor ketyeg, amely 1 vagy 2 gigabájt memóriával egészül ki felszereltségtől függően. A gépet tipikusan 120 és 160 gigabájtos merevlemezzel árulják, azonban az alapfelszereltségben csupán háromcellás akkumulátor jár hozzá, ami legfeljebb kétórás üzemidőt biztosít, a hatcellás telepet 22-24 ezer forintért csak külön lehet megvásárolni.

MSI Wind U100

Pozitívumok

Negatívumok

nagy képernyő

csak háromcellás akku jár hozzá

kényelmes billentyűzet, tapipad

van Bluetooth





Toshiba NB100

A japán cég első netbookja igényesen összerakott, már-már üzleti kategóriás gépnek néz ki. A Toshiba NB100-as 9 colos képernyővel rendelkezik, ennek megfelelően maga a minilaptop is a kisebb típusok közé sorolható. Mindez azonban azzal is jár, hogy a gombjai kisebbek például az MSI Windnél, ezért a rajtuk való gépelés azért igényel néhány napos gyakorlást.
A gép belsejében a szokásos felszerelés, az 1,6 gigahertzes Intel Atom processzor és 1 gigabájt memória, valamint egy 120 gigabájtos merevlemez található, azonban alapból hatcellás akkumulátorral szállítják - ez kissé ki is lóg a hátlapról -, cserébe viszont háromórás üzemidőt produkált tesztjeink során.

Forrás: [origo]



Ebből a masinából sem maradt ki a webkamera és a Bluetooth, a memóriakártya-olvasó és a három USB-port sem, és említésre méltó tulajdonsága még az is, hogy kétéves garanciával lehet megvenni.

Toshiba NB100

Pozitívumok

Negatívumok

jól össze van rakva

kicsi képernyő

hatcellás akkumulátor

kicsi gombok

Bluetooth, 2 év garancia