Nyolcéves a világ legfiatalabb rendszergazdája

Vágólapra másolva!
A Macedóniában élő Marko Calasan nyolcévesen sikeresen letette a Microsoft hivatalos rendszeradminisztrátori vizsgáját, így elméletben akár egy vállalati számítógépes hálózat működtetését is rá lehetne bízni - számolt be a Telegraph.
Vágólapra másolva!

A Skopjében élő kisfiú anyukája a brit lapnak úgy nyilatkozott, fiának rendkívüli tanulási képességei már rendkívül korán megmutatkoztak, kétévesen már írt és olvasott, s ekkor kezdett el érdeklődni a számítógépek iránt is. Szülei egy számítástechnikai iskolát vezetnek, így a kis Markó már idejekorán betekintést nyert az informatikai hibaelhárítás minden csínjába, gyakran már neki szólnak, ha valamilyen hibát kell elhárítani. Az ifjú rendszergazda mamája szerint gyermeke kétségtelenül a szokásosnál tehetségesebb, ám tapasztalatai szerint hat éves kor felett a gyerekek sokkal több dolgot megértenek a számítógépekkel kapcsolatban, mint amennyit egy átlagember feltételezne. A Times fotóval is illusztrált beszámolója szerint Markót szülei egy külföldi speciális iskolában szeretnék taníttatni, és a gyerekük okosításában bevált ötleteket tankönyv formájában is megjelentetik majd.

Otthon már ismert személyiség

A gyerekkorú rendszergazda egyébként hazájában ismert személyiség lett, találkozott már Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökkel is, aki gyakorlás céljára egy 15 konfigurációból álló komplett informatikai laborral ajándékozta meg. Markónak egyébként az iskolában a matek a kedvenc tárgya, szavai szerint pedig ha felnő, informatikusi pályára lépne, s maga is szeretne egy saját operációs rendszert alkotni.

A Times riportja szerint az ifjú rendszergazdát a helyi Microsoft munkatársai a sikeres vizsgát követően videojátékokkal, DVD-kkel és rajzfilmekkel jutalmazták, amelyet bár kedves gesztusnak tartott, ám kiderült, idejét már nem effajta gyerekes dolgokkal üti el. Szüleinek elmondása szerint a kisfiút érdekli még a fizika és a csillagászat is, az LHC, vagyis a svájci CERN-ben működő nagy hadron ütköztető elindítása előtti éjjelen nem is nagyon tudott elaludni - noha jól tudta, hogy a részecskegyorsító startja nem fenyegeti a világ létezését.

A korábbi csúcstartók

Az Ars Technica híradása szerint nem Marko Calasan az első gyerekkorú rendszergazda, a korábbi csúcstartó egy M. Lavinashree nevű kilencéves indiai kislány volt, aki Tamil Naduban él, és az informatikai híroldalon egy vele készült videoriportot is meg lehet nézni. Őt megelőzően egy tízéves pakisztáni kislány, Arfa Karim tartotta a legfiatalabb Microsoft-rendszeradminisztrátor rekordját.