Vágólapra másolva!
Meggyűlt a baja a brit parlament rendszergazdáinak a Conficker féreggel. A gépeken elterjedő kártevő felhasználókat zárt ki a számítógépükről és lelassította a hálózatot is.
Vágólapra másolva!

Hiába küzdenek vállvetve a DNS szolgáltatók és a Microsoft a Conficker féreg megfékezéséért, még mindig lehet új fertőzésekről hallani. Legutoljára a brit parlament rendszergazdáinak gyűlt meg a baja a kártevővel. A fertőzés eredményeként a hálózat lelassult, a személyzet néhány tagját pedig számítógépéről is kizárta a féreg - írja a silicon.com.

A féreg felfedezése után felszólították a felhasználókat, hogy a külső, jogosulatlan gépeket távolítsák el a hálózatról. A rendszergazdák folyamatosan vizsgálják a hálózatot, hogy kiemelhessék, és megtisztíthassák a fertőzést elkapó gépeket - értesíte a dolgozókat a parlament infokommunikációs eszközökért felelős igazgatója.

A személyzetet arra is felkérték, hogy ne használjanak pendrive-ot és hordozható merevlemezeket, nehogy ezek segítségével terjedjen tovább a vírus a többi számítógépre.

Világszerte folyik a védekezés

A parlament szóvivője nem közölte, hogy a kártevő melyik variánsa jutott be a számítógépes rendszerükbe. Akármelyik is terjedt el a parlament hálózatán a Conficker négy megjelent verziójából, az üzemeltetők számára egyformán kínos a szituáció, hiszen a fertőzést kivédő javítófolt tavaly ősz óta elérhető.

A Confickerrel foglalkozó kutatók korábban már visszafejtették a féreg által használt domain regisztrációs algoritmust. Ennek segítségével a domain regisztrátorokkal együttműkő kutatók elcsaklizhatják a féreg elől a használni kívánt neveket, majd megfigyelhetik az oda érkező forgalmat. Emellett a zombigépek felé irányuló forgalmat is képesek blokkolni a szakemberek, így az április elsején új fázisba lépő féreg hatásától valószínűleg nem sok félnivalója van a gépét rendszeresen frissítő felhasználóknak.