Bemutatták Európa leggyorsabb szuperszámítógépét

Vágólapra másolva!
A Németországban lévő Jugene szuperszámítógép hetvenkét darab, telefonfülke nagyságú részegységből áll, több mint hetvenezer darab processzort tartalmaz, teljesítménye nagyjából ötvenezer otthoni PC-ének felel meg.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a németországi Jülich szuperszámítógépes központjában működő számítógép a leggyorsabb masina egész Európában. A Jugene a világlistán is előkelő harmadik helyezést ért el, mindössze az Új-Mexikóban működő amerikai kutatóközpontban használt Roadrunner, illetve egy másik amerikai szupergép, a Tennesseeben működő Jaguar múlja felül teljesítményét.

A szuperszámítógép keddi bemutatóján elmondták, a Jugene egytrillió, vagyis 1,000,000,000,000,000 darab számítást képes elvégezni másodpercenként, ami ötvenezer hagyományos PC teljesítményének felel meg. A szuperkomputert egy sor különböző célra használják majd, többek közt időjárás-előrejelzések elkészítéséhez, a klímaváltozás vizsgálatához, valamint elektromos autókba szánt üzemanyagcellák kifejlesztéséhez és az univerzum eredetét vizsgáló kutatásokhoz is. Az európai szuparszámítógép-üzemeltetők koordinálását végző PRACE szervezet vezetője szerint a Jugene biztosítja Európa számára a 21. századi technológiákhoz való önálló hozzáférést.

Forrás: [origo]

A Deutsche Wellének a szupergépnek helyt adó Jülich Supercomputing Centre (JSC) igazgatója, Thomas Lippert elmondta, a komputer a létesítményben korábban működő Jugene nevű gép kiterjesztésével jött létre, melynek keretében öt-hatszorosára növelték a masina teljesítményét. Ehhez azonban teljesen át kellett alakítani a szupergép hűtési rendszerét, amelyben a ventilátorok hatását az autókéhoz hasonló, folyadékalapú eljárást használó technológia egészíti ki.