Kipróbáltuk a Nokia mininotebookját

Vágólapra másolva!
Elsőként a szeptember elején rendezett Nokia World expón vehettük kézbe a 3G Bookletet, vagyis a finn mobilgyártó minilaptopját. A gép könnyű, masszív, és csendes: minket teljesen lenyűgözött. Nézze meg képen és videón, hogy miért!
Vágólapra másolva!

A Nokia idei legnagyobb szenzációja minden kétséget kizáróan a 3G Booklet, a cég minilaptopja. Néhány évvel ezelőtt a finn mobilgyártó elkezdte "mobil multimédiás számítógépnek" nevezni N-es készülékeit, az idei stuttgarti Nokia World rendezvényen bemutatott N900-as linuxos mobilt pedig a cég egyik alelnöke nevezte a számítógépek fejlődésének új irányát kijelölő készüléknek.

Érintőképernyő és kicsúsztatható, le- vagy felnyitható qwerty-billentyűzetek ide vagy oda, az elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, hogy az embereknek leginkább kicsi, könnyű, megfizethető, windowsos számítógépre van szükségük: a netbookokat viszik is, mint a cukrot. Teljesen logikus, bár így is kicsit meghökkentő lépés volt, hogy a Nokia belépett erre a piacra.

Az viszont már egyáltalán nem meglepő, hogy a cég nem szereti, ha csak úgy "lenetbookozzák" a 3G Booklet nevet viselő minigépet. Ez nem netbook: ez többet tud, mint egy netbook, viszont kisebb, könnyebb, mint egy notebook - hallottuk többször is a booklet elnevezés magyarázatát a Nokia Worldön.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=s2UZpXjScAl153N4
Videón a 3G Booklet

Ötletes terméknév, de valójában arról van szó, hogy a készülék egy prémium kategóriás netbook (maradva a már jól bevált megnevezésnél). Ezt először is a nagyon igényes, nagyon minőségi design biztosítja: a gép kevesebb, mint két centiméter vastag, és alumínium burkolata van, fekete, nagyon kellemes tapintású billentyűzettel. Az összhatás meggyőző, ez a legjobb minőségű, legjobb merevségű netbook, amit eddig láttunk. A gépet lakkfekete és - az általunk is megörökített - fehér színben lehet majd kapni.

Rekord üzemidő

A letisztult, sallangmentes design tipikusan skandináv, ezzel kezdődik és tulajdonképpen ezzel is ér véget minden, ami Nokia a gépben. Ami ugyanis a belsejében van, az már PC: 1,6 gigahertzes Atom processzor (egészen pontosan egy Z530 a hozzá tartozó chipsettel), 1 gigabájt - sajnos nem bővíthető - RAM, 720p-s (HD ready, ha így ismerősebb) kijelző, 1,3 megapixeles kamera, a már-már kihagyhatatlan A-GPS navigációhoz, 160 gigabájtos merevlemez, és Windows - mégpedig Windows 7. A modellt természetesen nem is a finn cég gyártja, hanem "valahol a Távol-Keleten" készül. A gyártó egylőre nem árulta el, lesz-e belőle többféle konfiguráció, de biztosak lehetünk benne, hogy ha olcsóbb-gyengébb modellt nem is jelentetnek meg belőle, az alapváltozatot évről évre frissítik majd, hogy lépést tartson a fejlődéssel.

Forrás: [origo]
Munka, bárhol (Még több kép)

A 3G Booklet vonzerejét a kiváló, tetszetős külsőn kívül az óriási kapacitású akkumulátor adja. A tervezők a szokásos 3 vagy 6 helyett 16 cellás áramforrással látták el a gépet, ami a hivatalos adatok szerint akár 12 óra munkához is elég. (A nagy kapacitás a Windowst is megzavarta, amikor ránéztünk a tálcán az egyik tesztkészülékre, 91 órás hátralévő üzemidőt jelzett 76 százalékos töltöttségnél.) Élesben ez minden bizonnyal kevesebb, de így is biztosak lehetünk benne, hogy nap közben elfelejthetjük a Booklettel a töltőt: valahogy úgy, ahogy egy okostelefont, a minigépet is elég éjszakára rácsatlakoztatni a hálózatra.

Amellett tehát, hogy a gép gyönyörű - valójában a legszebb, legmasszívabb netbook, amit az eddigi választékból kézbe vehettünk -, a legnagyobb előnye ez: az egész napos üzemidő. Várhatóan nem sokáig tart majd a 3G Booklet királysága ezen a téren, hiszen a 16 cellás akkuval a többi gyártónak is fel van adva a labda, de a finnek minigépe legalábbis elmondhatja magáról, hogy beállította az új sztenderdet.

Mac-szerű billentyűzet

A stuttgarti Nokia World expón alapos tesztelésre ugyan nem volt lehetőség, de jó néhány alkalommal kézbe vettük a gépet, hogy megemelgessük, megfogdossuk egy kicsit. A 10 hüvelykes képátló, és az ezzel járó gépméret már elég nagy ahhoz, hogy bárki kényelmesen dolgozhasson rajta akár huzamosabb ideig is. Egy kicsit sajnáltuk, hogy a gép tervezői nem használták ki a teljes rendelkezésre álló felületet a billentyűkhöz, és kicsit összezsugorították azokat, hézagokat hagyva közöttük.

Forrás: [origo]
Elegánsan elrejtették a kártyákat (Még több kép)

A megoldás amellett, hogy jól néz ki, az elgépeléseket hivatott megakadályozni, és tény, hogy ezen a billentyűzeten kicsit határozottabban kell megkeresni és eltalálni az ember ujjának az egyes gombokat. A touchpad is igen apró felületű, cserébe kényelmesen elérhető, nagy gombjai vannak, ellentétben a hasonló gépeken alkalmazott avantgarde megoldásokkal, amikor is az érintőfelület mellé vagy annak sarkaiba helyezik el a gombokat. Ha a hézagos billentyűzet emlékeztet némileg az Apple MacBookjainak kialakítására, akkor az iránybillenytűk még inkább: a le-fel gomb itt is egy billenőkapcsoló, akárcsak a Maceken, amivel kényelmesen görgethetjük a szövegablakok tartalmát. A touchpad méreteit elnézve valóban ez a kényelmesebb megoldás.

Mobilcégek biztosan árulják majd

A billentyűzet jobb felső sarkában helyet kapott egy Nokia gomb is, ez a gépre előre telepített Ovi Suite-ot varázsolja elő. Ha nem lenne ismerős az elnevezés: a Nokia PC Suite új neve ez, amely a Booklet mobiltelefonal való szinkronizálását hivatott ellátni. Természetesen ez csak a Nokia-tulajdonosokat segíti ki, másoknak feleslegesen lesz ott az alkalmazás a gépen. A Nokia saját Maps szoftvert is mellékel majd a gépen a beépített GPS-hez. A készülék másik, rendkívül fontos eleme a képernyő: ahogy ez lenni szokott, a felülete fényes (glossy), kiváló fényereje van, 1280x720 pixeles felbontással. A gép érdekessége, és nagy előnye, hogy teljesen csendes, ventillátor helyett ugyanis hőelvezető felületekkel oldották meg a hűtését.

A Nokia Booklet 3G sokak várakozásával ellentétben, noha sim-kártyát lehet bele helyezni, telefonálásra nem alkalmas, viszont így bármikor elérhető vele a leggyorsabb HSDPA kapcsolat. A sim-kártyát és a memóriakártyát egyébként, igen elegánsan egy közös kis műanyag fedél takarja a gép oldalán. A mobilnetezés képessége is erősíti a valószínűségét annak, hogy a modellt a mobilszolgáltatók is forgalmazni fogják, és valószínűleg náluk lehet majd a legkedvezményesebb kondíciókkal hozzájutni (persze a havi előfizetési díjért és némi hűségért cserébe).

A gyártó egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan kikkel tárgyal a Bookletről, de biztosak vagyunk benne, hogy a mininotebookot a mobilcégek mellett kiskereskedők, és a Nokia saját bolthálózata is árusítja majd. A gép árát egyelőre csak euróban tudjuk: az 570 eurós összegből kiindulva idehaza alighanem legalább 160 ezer forintot le kell majd szurkolni érte. Ennek ellenére még mindig úgy véljük, hogy a 3G Booklet a netbook-mezőny legvonzóbb darabja, és alig várjuk, hogy megérkezzen a hazai piacra.