Kínai szuperszámítógép a világ élvonalában

Vágólapra másolva!
A Top500.org világ legnagyobb számítási teljesítményű szuperkomputereit rangsoroló, évente két alkalommal frissülő listájának az előkelő ötödik helyére egy Kínában működő masina, az Intel és AMD lapkákat egyaránt tartalmazó Tianhe-1 került.
Vágólapra másolva!

Az magyarul "folyó az égen" nevet viselő szuperszámítógép Tiencsin városában működő nemzeti szuperszámítógép központban állt működésbe. A Tianhe-1-es érdekessége, hogy Intel Xeon központi egységekkel szerelik fel, szoftverét azonban úgy készítették el, hogy az az AMD által gyártott ATI Radeon HD4870 kétmagos grafikus lapkák teljesítményét is tudja használni a számítási műveletek elvégzésének gyorsítására.

A szupergép egyébként több mint 71 ezer lapkát tartalmaz és másodpercenként 536 billió számítás elvégzésére képes - mellyel az eddigi legnagyobb teljesítményű kínai számítógép címét is birtokolja. A Tianhe-1-et üzemanyagok felfedezésével kapcsolatos kutatások és repülőgépek tervezéséhez szükséges szimulációk végrehajtatására használják.

A top 500-as lista első helyén egy amerikai szupergép, a Jaguar foglal helyet, amely 1,7 billiárd számítást képes elvégezni másodpercenként. Ebben a szupergépben az AMD hatmagos Opteron processzorai dolgoznak, melyek összesen több mint 224 ezer végrehajtó egységgel végzik a kalkulációkat. Az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumában működő szuperkomputeren a klímaváltozással, anyagtudománnyal és nukleáris energiával kapcsolatos kutatásokat végeznek.