Bátran vehetünk laptopot karácsonyra

Vágólapra másolva!
A netbookok győzedelmeskedtek az olcsóbb laptopok felett, de folynak még utóvédharcok: akinek nem szempont az extra kis méret és súly, alig drágábban kap a netbookoknál sokkal erősebb gépeket. Végignéztük a szaküzletek kínálatát, hogy kiválasszuk azt a néhány típust, amit igazán érdemes megvenni magunknak vagy ajándékba.
Vágólapra másolva!

Nincs könnyű dolga annak, aki a netbooknál erősebb, ám mégis megfizethető árú hordozható számítógépet akar adni vagy kapni karácsonyra. A száz-százhúszezer forintba kerülő, alsókategóriás gépek legtöbbje operációs rendszer nélkül - esetleg valamiféle Linuxszal érkezik - és csak a törvény által megkövetelt minimális jótállás vonatkozik rá.

Miért nem netbook?

Az eredeti céljukhoz képest - ami a webböngészés és levelezés volt - millió egyéb dologra lehet használni a netbookokat, de mindenre azért nem elég az Atom processzor teljesítménye. Az olcsó laptop és a netbook közti különbség nem igazán éles, a választás inkább arról szól, hogy a vásárló nagyobb kényelemben szeretne-e dolgozni. Mindkét fajta gépen meg lehet például írni egy levelet, akár egy szakdolgozatot is, ám a notebook teljes méretű billentyűzetével kevésbé fárasztó a munka. Egyedül talán a játék és a DVD-nézés az, amiben az olcsó laptopok abszolút előnyhöz jutnak.

A nagyobb billentyűzet és kijelző súlybeli növekedést is jelent: a netbookok egy-másfél kilójával versenyezni képes gépekért vagyonokat kérnek el. Kisebb a probléma az akkumulátorok terén, egy jobb teleppel a laptopok is képesek öt-hat órás üzemre, összeállításunk legdrágább típusa, a kis fogyasztású processzorral szerelt Acer Timeline például gond nélkül megy ennyit wifihasználat mellett.

XP, Linux, Windows 7

Az sem a világ katasztrófája, ha a kiszemelt gépen nem Windows van, hanem valamelyik Linux-variánssal vásároljuk meg a készüléket. Az ingyenes programokkal telerakható, nyomokban csiszolatlan, de általában jól működő szabad operációs rendszer például még mindig jobb, mint az újabb kiadásra, a Win 7-re való ingyenes frissítés lehetőségét nem tartalmazó Vista Home Basic-et megvenni a Windows 7 megjelenése után. A többség számára ismeretlen rendszer jelentette hátrányból szerencsére lehet előnyt kovácsolni: a viszonylag jó magyar támogatással, segítő fórumokkal rendelkező Ubuntu Linux jó választás lehet, ha csak netezésre, szövegszerkesztésre kell a gép. Az ingyenes rendszerrel meg lehet spórolni a 20-30 ezer forintos Windowst, helyette ennyivel jobb gépet, több memóriát, nagyobb merevlemezt vehetünk.


Jobbra a notebook, balra a netbook: látszik, melyiket kényelmesebb használni (képünk illusztráció)

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyetemi hallgatók és tanárok a Campus programnak köszönhetően ingyen juthatnak hozzá a Windows operációs rendszer aktuális verziójára való frissítéséhez, viszont jogtiszta XP vagy Vista licenccel kell rendelkezniük számítógépükön a Windows 7-re való ingyenes frissítési jog érvényességéhez; valamint a tanuláshoz és a munkához szükséges szoftverek egy részéhez. Az ingyen Windowsra jogosultaknak érdemes kihasználni a lehetőséget, de lenti összeállításunkból is látszik, hogy Windows nélkül ugyanaz a gép sokkal olcsóbban is beszerezhető.

A boltok polcain esetenként lehet még találkozni olyan laptopokkal, amihez a Windows Vista valamelyik verziója jár. Ezek a Home Basic verzió kivételével többnyire frissíthetőek Windows 7-re. Keretes írásunkban összegyűjtöttük az egyes gyártók Windows 7-tel foglalkozó oldalait, ahonnan ki lehet deríteni, hogy az adott masinához jár-e a legújabb operációs rendszer. A Windows 7 telepítő beszerzése ilyen esetekben további néhány ezer forintjába kerülhet a vásárlónak. Az ingyenes frissítés csak korlátozott ideig elérhető, a legtöbb gyártó 2010. január 31-ig teszi lehetővé a váltást.

Vásárlás előtt megfontolandó

Laptopot javíttatni vérrel, szenvedéssel és könnyekkel jár, de legalábbis rendkívül drága. Vásárláskor érdemes olyan típust választani, amihez egy évnél hosszabb garanciát adnak, illetve olyan gyártó mellett dönteni, amelyik rendelkezik magyarországi szervízközponttal. (Irányadónak ajánljuk a tavalyi karácsony előtt megjelent, jótállásról, garanciáról szóló cikkünket.)

FotA3: HajdAo D. AndrA!s [origo]
Fontos a nagy akkumulátor, hogy ne kelljen mindig dróton lógni

Az olcsóbb típusokból rendre hiányzik a modem, és többnyire még nem kerül beléjük a legújabb N-szabványú wifi-csatoló. Az előbbi nélkül már, az utóbbi nélkül még lehet teljes életet élni, ráadásul szükség esetén bármelyik egyszerűen és olcsón pótolható USB-s eszközökkel. Az utolsó igazán fontos jellemző a géphez járó akkumulátor kapacitása. Általánosságban elmondható, hogy minél több milliamperórát (mAh) írnak, annál tovább marad életben a masina táp nélkül. Érdemes legalább 4-5 ezer mAh-s akkuval szerelt gépet választani, ez garantálja, hogy nem merül le előadás, vonatozás, vagy épp kávézás közben a masina. Egész napos, töltő nélküli üzemre csak a drágább típusoknál lehet számítani, legjobban összeállításunk utolsó darabja, az Acer Timeline közelíti meg ezt.