Jogvita ellenére boltokban marad az Office

Vágólapra másolva!
Egy kanadai szoftverfejlesztő cég szabadalomsértés miatt perelte be a Microsoftot irodai programcsomagja miatt. Az ügyben most egy fellebbviteli bíróság is a szoftveróriás ellen döntött, de az Office nem fog eltűnni a boltokból, mivel a szükséges határidőig eltávolítja programjából a problémás kódrészleteket.
Vágólapra másolva!

Még a nyáron járta be a világsajtót az a hír, hogy Amerikában betiltják a Wordöt, mivel a torontoi i4i cég szabadalomsértési pert indított a Microsoft ellen, amely ismert irodai programcsomagjában engedély nélkül használta fel az Office 2003 és 2007 verzióiba a kanadai társaság egyik megoldását, amely az XML formátumú adatok kezelésével kapcsolatos.

Az i4i még 2007 márciusában nyújtott be keresetet a Microsoft ellen, amelyben mintegy 290 millió dolláros kártérítési igénnyel állt elő. Az ügyben eljáró texasi kerületi bíróság a kanadai társaságnak adott igazat, és 60 napot adott a Microsoftnak arra, hogy módosítsa az érintett szoftverek kódját oly módon, hogy azok ne sértsék a fent említett szabadalmakat, ellenkező esetben megtilthatják a Word 2003 és Word 2007 szoftverek értékesítését az országban. A készülő Office 2010-es kiadást a szabadalmi vita nem érinti. Augusztusban a Microsoft megfellebbezte a döntést, ám ezen a héten a fellebbviteli bíróság is fenntartotta a korábbi határozatot, így a szoftveróriás 2010 január 11-ét követően nem árusíthatja az Office 2007 azon verzióit, amelyek tartalmazzák a kérdéses szoftverkódot.

Ugyanakkor a Microsoft közölte, hogy lehetséges, hogy a mostani döntést is meg fogja fellebbezni, ám a cég felkészült a számára hátrányos ítéletre is. 2010. január 11-ére már elérhetővé teszik a boltokban a programcsomag olyan kiadásait, amelyek már nem tartalmazzák a kérdéses programrészletet.