Eltűnt az Office a Microsoft webboltjából

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen eltűntek a szoftveróriás online boltjából az Office irodai programcsomag, miután a Microsoft arra kényszerült, hogy egy szabadalmi jogvita nyomán módosítsa szoftverét.
Vágólapra másolva!

Mint arról beszámoltunk, a redmondi társaságot a kanadai i4i cég perelte be még 2007 tavaszán, amely szerint a Microsoft engedély nélkül használta fel az Office 2003 és 2007 verzióiban egy olyan technológiát, amely az XML formátumú adatok kezelésével kapcsolatos - ezt a formátumot használják ugyanis az Office újabb verziói. Miután az ügyében eljáró amerikai bíróság is a társaság ellen döntött, az érintett szoftverkódot el kell távolítania a Word 2003 és Word 2007 programokból, amely az Office 2003 és 2007 szoftvercsomagokban találhatók.

A Computerworld híradása szerint az intézkedések nyomán a Microsoft amerikai webboltjából ideiglenesen eltűnt az Office számos verziója, egyedül a legdrágább, 670 dollárba kerülő Ultimate 2007 kiadás található a kínálatban. A lapnak a szoftvercég megerősítette, hogy a jogviták miatt nem érhetők el a webboltból levett szoftverek, a cég várakozásai szerint azonban hamarosan újra teljes lesz a kínálat.
Bár az európai piacot a szabadalmi vita nem érinti, ugyanakkor a társaságnak az amerikai boltokban elérhető készleteit is olyan verziókra kellett cserélnie, amelyek nem tartalmazzák az érintett kódot. A Microsoft szerint ez a bíróság által kitűzött január 11-i dátum előtt megtörtént, így az amerikai piac nem maradt Office-program nélkül. A felhasználók használatában lévő Office-okhoz a cég patchet ad ki, amely eltünteti a problémás szoftverrészt a programból.

A BBC úgy értesült, hogy a Microsoft újból megfellebbezi majd a korábbi döntést, abban bízva, hogy a fellebbviteli bíróság számára kedvezőbb ítéletet hoz majd. Ha ugyanis a jelenlegi végzés jogerőre emelkedik, a szoftverek megváltoztatása mellett a cégnek 290 millió dolláros kártérítést is kell fizetnie majd az i4i-nak.