Legális, de kockázatos a használt szoftver

Vágólapra másolva!
Egy magyar cégtől jelentős kedvezménnyel vásárolhat bárki használt szoftvereket, melyek között a Windows XP és a régebbi Office a sláger. A BSA és a Microsoft szerint is legálisan lehet kereskedni operációs rendszerekkel és felhasználói programokkal, bár a géphez kötött OEM-verziók kapcsán megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy nagyon résen kell lenni ahhoz, hogy a használtan vett szoftvert valóban jogosan használhassa új tulajdonosa.
Vágólapra másolva!

Nem csak multicégek, de kisvállalatok és magánszemélyek is vásárolhatnak használt szoftvereket a Licence Professional nevű társaságtól, amely bár nem kizárólagosan, de tipikusan régebbi verziókat kínál megvételre kedvezményes áron, többek közt a Microsoft, az Adobe és a Novell cégek szoftvereiből. A vállalkozás ügyfeleinek kétharmada magánszemély vagy kisvállalat, mivel akár egy-két darabos szoftverlicencet is lehet vásárolni.

XP-t és Office-t vesznek a legtöbben

A legnépszerűbb szoftvernek ebben a szegmensben a Windows XP operációs rendszer és a Microsoft Office 2003-as verziója számít, ezek képezik az eladások 80 százalékát. E szoftverek ugyan már nem a legkorszerűbb kiadásúak, de a feladatokat el lehet látni velük például egy könyvelőirodában, vagy egy otthoni számítógépen. A Windows XP-t egyébként újonnan már nem is igen lehet megvásárolni, miután a Microsoft már nyugdíjba küldte ezt a rendszerét, esetleg a megmaradt készletekből lehet elcsípni egy-egy példányt. Noha a szoftveróriás legújabb operációs rendszeréből, a Windows 7-ből még alig lehet találni használt példányt, néhányat már ebből is eladtak, a Vista sikertelenségét viszont jól jelzi, hogy az utóbbi hónapokban mindössze egyetlen példány kelt el az XP utódjából.

Arató Árpádtól, a Licence Professional vezetőjétől megtudtuk, a használt szoftverlicencek kisebbik hányadát hazai vállalatoktól szerzik be - például selejtezések során -, ám nagyobbik részük külföldi forrásból, szoftverek újra piacra dobásával foglalkozó társaságoktól származik. Az ebben érdekelt cégek folyamatos kapcsolatban állnak egymással, a programok csereberéje pedig a tőzsdéhez hasonló módon folyik: azaz, ha mondjuk egy multicég leselejtez több ezer XP-licencet, az árcsökkentő hatással bír.

Eltérő, mennyit lehet spórolni

Bár a legnépszerűbb szoftverből többnyire van raktáron elegendő licenc, a kevésbé széles körben használt alkalmazásokra nem egyszer várnia kell a vevőnek. Az, hogy mennyi pénzt lehet spórolni egy adott szoftverrel, eltérő mértékű lehet. A vállalattól kapott árlistán például az Adobe Photoshop CS4 angol kiadását 241 ezer forintért, azaz nagyjából az új árnál 20 százalékkal olcsóbban lehetett megvenni, míg az Adobe Acrobat 124 ezer forintos ára nagyjából a fele a boltinak. Angol Windows XP-t használtan 21 ezer forint körüli összegért lehet megvenni, a magyar kiadásért 25 ezret kérnek el a céges hálózatokban is használható Professional változat esetében, az Árukeresőn ez utóbbit 38 ezer forintért találtuk bontatlan, új OEM, vagyis egy PC-re telepíthető csomagban.

Legalitást garantálnak

Mivel a hazai vállalkozások is tartanak attól, hogy a használtan vásárolt szoftver alkalmazása jogsértő lehet, a Licence Professional a vásárolt szoftverekhez egy legalitást garantáló dokumentumot, valamint szoftverauditor cégtől származó állásfoglalást is mellékelnek a továbbértékesített telepítőlemezek mellé. Megkérdeztük a használtszoftver-kereskedőtől azt is, miként tudnak OEM-verziójú, azaz az eredeti licencszerződés értelmében egy adott konfigurációhoz kötött szoftvereket árusítani használtan. Arató Árpád szerint ezt az teszi lehetővé, hogy az EU-s szerzői jogi törvények alapján ha valaki megvásárolt egy szoftvert, tulajdonába került annak telepítőlemeze, licencmatricája, annak továbbértékesítését a gyártók nem korlátozhatják, csupán azt, hogy azt illegálisan ne másolja le, vagy ne manipulálja annak működését.

Arató magyarázata alapján ahhoz, hogy ezeket a szoftvereket legálisan lehessen továbbértékesíteni, megfelelő jogi és technikai procedúrát is le kell bonyolítani, azaz nem lehet csak úgy felrakni mondjuk a laptophoz kapott régi XP-t egy aukciós oldalra. Egyebek mellett dokumentálni kell a licenctulajdonosok adatait, hogy végig követhető legyen a program tulajdonjogának története. A Windows esetében például a PC házára ragasztott licencmatricát is mellékelik a használt verziót választóknak: bár ezt a matricát eredetileg úgy tervezték, hogy ne lehessen sérülés nélkül eltávolítani, hőlégfúvóval vagy hasonló felszereléssel le lehet szedni, és át lehet adni az új tulajdonosnak - tudtuk meg a Licence Professional vezetőjétől.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A BSA szerint is lehet, de kockázatos

Megkerestük az illegális szoftverhasználat ellen fellépő BSA Magyarországot is a használt szoftverekkel való kereskedéssel kapcsolatban - a szervezet elnöke a Microsoft szoftverkalózkodás elleni tevékenységéért felelős vezetője. A jogvédő szervezet állásfoglalása szerint is fontos, hogy a vásárló tisztában legyen azzal, kik voltak a licenc korábbi tulajdonosai, ugyanis csak így tudja igazolni, hogy eredeti szoftvert birtokol, ehhez pedig az eredeti licencmegállapodásra is szükség van. A BSA szerint emellett még arról is meg kell győződnie a vásárlónak, hogy a korábbi felhasználó már nem használja az adott licencet, erről célszerű írásbeli nyilatkozatot kérni az eladótól.

Káosz az OEM-verziókkal

Nem egyértelmű a továbbértékesíthetőség lehetősége a számítógéppel együtt, a dobozos verziók árának töredékéért kínált, ún. OEM-verziójú programok esetében. A Microsoft operációs rendszerei esetében például a licencszerződés olyan megszorítást tartalmaz, mely szerint az ilyen alkalmazásokat kizárólag azzal a számítógéppel együtt lehet értékesíteni, amelyre elsőként telepítették.

A Licence Professional cég kínálatában rengeteg ilyen szoftver található az ilyen kiadások kedvezőbb árából kifolyólag. Arató Árpád szerint azonban teljesen legálisan lehet továbbadni ezeket a kiadásokat is, mivel a készítő terjesztéshez fűződő jogai a vásárlás pillanatától kimerülnek. Ezt dr. Gyenge Anikó szerzői jogi szakértő is megerősítette kérdésünkre, ám elmondta, ezen a módon csak olyan OEM-verziós szoftvereket lehet értékesíteni, amelyek esetében a fizikai adathordozó, tehát a telepítő CD, DVD is rendelkezésre áll - mint megtudtuk, a használt szoftveres cég is csak ilyeneket árusít.

Ennek megfelelően például nem lehet továbbadni a PC nélkül az olyan operációs rendszert, amelyet például egy noteszgépre előre telepítettek fel, azonban a telepítőlemezt nem mellékelték az alapcsomaghoz. Az egyébként gyártóként eltérő, hogy adnak-e lemezt is a géphez, bizonyos esetekben ezt csak párezer forintos felár ellenében lehet igényelni.