Ingyenes Office-t ad ki a Microsoft is

Vágólapra másolva!
Az Office Starter 2010 névre hallgató verzió funkcionalitásában kevesebbet tud majd a Microsoft standard irodai programcsomagjánál, de ingyenes lesz, ám kizárólag új PC-ken lehet majd hozzáférni.
Vágólapra másolva!

Az Office Starter 2010 a cég korábbi fapados Office-csomagját, a Worksöt váltja fel: korábban ezt is elsősorban új számítógépekre előre telepítették, bár külön is megvásárolható volt a hagyományos Office-csomagoknál jóval kisebb tudású, szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt tartalmazó szoftver. A CNet beszámolója szerint az ingyenes Office-ban a Word és az Excel csökkentett tudású változatait lehet majd használni, melyekben azonban reklámok is megjelennek. A cég közlése szerint ezek 45 másodpercenként fognak változni, a Google szolgáltatásaival ellentétben azonban függetlenek lesznek az épp gépelt szöveg tartalmától.

Kevesebbet tud majd

Egyelőre még nem ismert minden konkrétum arról, hogy az ingyenes verzióban lévő szoftverek mivel tudnak majd kevesebbet a hagyományos kiadásoknál. Megnyitni bármely kapott dokumentumot vagy táblázatot engednek, de például az ingyenes Word nem kezeli majd a makrókat, nem tud majd automatikusan tartalomjegyzéket generálni, illetve nem teszi lehetővé a dokumentumokhoz való megjegyzések írását sem. Az Excel ingyenes verziójával pedig például csak a beépített diagramtípusokat lehet használni, saját stílusúakat nem.

Az ingyenes Office csomag nem tartalmazza majd a PowerPoint táblázatkezelőt sem, ez továbbra is csak a fizetős verzióra upgrade-elve lesz elérhető, melyet termékkulcs megvásárlása után aktiválhat majd a felhasználó. A CNet beszámolója szerint a Microsoft úgy kalkulál, hogy hamarosan a márkás új PC-k több mint 80 százalékán előre telepítve megtalálhat lesz az Office Starter 2010.

A legnagyobb riválisok

Az ingyenes programcsomag legfontosabb riválisának az OpenOffice nevű, teljesen ingyenes irodai szoftver számít, amely képes megnyitni az új Office-dokumentumokat is, emellett például az alapfunkciókra bőven megfelelő Google Dokumentumok szolgáltatást is egyre többen használják böngészőjükben.