Készségeket is fejlesztenek az akciójátékok

Vágólapra másolva!
Egy amerikai egyetem szakértőinek vizsgálatai szerint nem csupán káros hatásai lehetnek az erőszakos videojátékoknak: a lövöldözős, gyilkolászós játékok a térérzékelést, egyes agyfunkciókat, és  a csapatmunkára való képességet is fejlesztik.
Vágólapra másolva!

A Rochester Egyerem kutatói akciójátékok használatának hatásait vizsgálták, mely során kiderült, a lövöldözős játékok nyüstölése pozitív hatással is bír. Azok az emberek, akik akciójátékokkal játszanak, jobb látással, koncentrálási képességgel, és hatékonyabb észlelési képességekkel rendelkeznek - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Daphne Bavelier, az intézmény kognitív tudományokkal és az emberi agy működésével foglalkozó részlegének adjunktusa.

Az intézmény ezzel kapcsolatos kutatásának eredményeit egy amerikai e-tanulási konferencián mutatták be, amelnyek egyik fő témája a videojátékok oktatási célra történő alkalmazásáról is szó esett.

A játékosok jobban kooperálnak

A New York-i Állami Egyetem munkatársa például beszámolt arról, hogy az izraeli légierő felmérése szerint azok a pilóták, akik a Space Fortress nevű játékkal is szoktak játszani szabadidejükben, a kiképzésen többnyire jobb eredményeket értek el, mint azok a társaik, akik nem tették ezt.

Emellett a szakértők szerint a kooperatív, tehát az emberek által vezérelt játékosok együttműködésén alapuló játékokat használók a való életben is nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy bajba jutott társaikon segítsenek egy-egy kényes szituációban.

Tananyag lehet a videojáték

A Rochester egyetem kutatása során olyan háromdimenziós lövöldözős játékokat vizsgáltak, mint az Unreal Tournament és a Medal of Honor. Bavelier elmondása szerint ezek a programok fejlesztik a játékos periférikus látását, illetve azt a képességét, hogy a szürkületben érzékeljen tárgyakat. Emellett az ilyen jellegű programokat tompalátás kezelésére is lehet alkalmazni.

Az adjunktus tapasztalatai szerint az ilyen játékok egyes gondolkodással kapcsolatos agyi funkciókat is fejleszthetnek. Jelenleg a kutatócsoport vizsgálja azt, hogy igaz-e az a feltevésük, hogy az ilyen akciójátékok gyakorlatilag abban segíthetnek, hogy a játékos megtanulja megfelelően elosztani agyi kapacitásait, azaz kvázi tanulni tanítanak. A szakember egyébként úgy hiszi, hogy a videojátékok egyszer majd az iskolai oktatás részévé válnak majd, bár erre valószínűleg csak egy generációval később kerül sor.