Júliustól olcsóbb lesz a roaming az EU-ban

Vágólapra másolva!
Egy hónap múlva lépnek életbe az Európai Unió roaming-szolgáltatásokra vonatkozó árkorlátozó rendeletei, és akkortól lesz kötelező a túl nagy adatroaming-számlától megvédő figyelmeztetés bevezetése, amit azonban már most is kérhetnek a külföldre utazók.
Vágólapra másolva!

Július elsejétől az Európai Unió területén több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az EU roamingrendelete alapján - a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 forint/euró árfolyammal számolva - az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével.

A pontos árakat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket. Az árak csökkenésének oka egyrészt a rendelet által eurócentben meghatározott legmagasabb árszint csökkenése, másrészt pedig az egy évvel korábbinál kedvezőbb euró árfolyam az NHH magyarázata szerint.

Az egy éve a szabályozott körbe tartozó SMS-küldés ára is csökken júliustól, az egy évvel korábbinál kedvezőbb euró árfolyam (Ft/EUR) miatt az EU területén barangolva egy másik (akár hazai) ország mobilszolgáltatójának hálózatába küldött SMS nem kerülhet többe alkalmanként, mint 37,88 forint. A jelenlegi, még június végéig érvényes plafon 38,94 forint.

Júliustól kötelező a figyelmeztető üzenet adatroamingnál

A roamingrendelet értelmében az adatroaming esetében a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár július elsején megabájtonként (MB) 1 euróról 0,8 euróra csökken. Az NHH várakozásai szerint a nagykereskedelmi árak csökkenése a kiskereskedelmi árakban is megjelenik.

A szolgáltatóknak július elsejétől kötelező jelleggel be kell állítaniuk az EU területén roaming-szolgáltatást használó ügyfeleik számára az őket a túl magas mobilszámlától ("számlasokk") megvédő értékhatárokat, amelyek 80 eléréséről a felhasználó automatikus, ingyenes értesítést kap, 100 százalékának elérése után pedig a megerősítése kell a szolgáltatás használatának folytatásához.

Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz júliustól ez az összeg legfeljebb bruttó 17 220 forint lehet. A felső forgalmi korlátot természetesen maguk a felhasználók is megválaszthatják a szolgáltatónál.

A felső adatforgalmi korlát beállítására már március elseje óta lehetőség van, ezért azok, akik az EU országaiba, illetve Liechtensteinbe, Norvégiába vagy Izlandra utaznak, kérhetik a szolgáltatójuktól.