Csak a gyerekeket köti le az építkezős Lego társajáték

Vágólapra másolva!
Az építőkockáiról, és minden korosztályt szórakoztató számítógépes játékairól ismert Lego újabb területen próbálja ki magát idén. Hazánkban is kaphatóvá váltak a cég társasjátékai. Az Activityt a legózással ötvöző Creationary-t teszteltük nagyokkal és kicsikkel - ami a gyerekeknek nagyon bejött, ám a felnőttekből álló tesztcsapat kissé ellustálkodta a játékot.
Vágólapra másolva!

A Creationary című társasjátékra nem az újító törekvései miatt fogunk emlékezni: a Lego egyszerűen átvette a mutogatós-rajzolós Activity ötletét, ám ceruza helyett építőkockákat adott a partnerek képbe hozásához. A játék azonban kellően szórakoztatóra sikerült, különösen a nehezebb feladványok megépítése és kitalálása izgalmas, ahol a játékosok nem vágják rá két elem után, hogy "ház".

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Ház, robogó és űrszonda is van a feladványok között (további képek galériánkban)

A játékmenet rendkívül egyszerű, kisgyerekeknek sem kell sokáig magyarázni. Az építést végző játékos kártyát húz, és dob a Lego dobókockával, ez dönti el, milyen kategóriájú (tárgy, jármű, épület, természet), és milyen nehézségű feladványt kap a csapat. Az építő ezek után összerakja megoldását, a többiek pedig tippelgethetnek arra, mi készül. A feladványt kitaláló játékos és az építő pontot kap, és a kör újrakezdődik.

Testre kell szabni a szabályokat

A fenti játékmód mellett még van négy javaslat a szabálykönyvben, de általánosságban elmondható, hogy a Lego nem erőltette meg magát a szabályok tervezésével. Egyik mód leírása sem hosszabb tíz sornál, és nem is túl változatosak. Szemmel láthatólag arra van felépítve a Creationary, hogy a legózás önmagában is élmény, és ez majd elviszi a hátán a társasjátékot.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Spéci dobókocka és feladványkártyák: ezek a társasjátékkal érkező új elemek (további képek galériánkban)

Az apró szabálykönyv fel is hívja arra a figyelmet, hogy ezeket nyugodtan át is szabhatják a játékosok. A tuningolásra szükség is van, érdemes az építkezés megkezdése előtt megbeszélni, hogy a kitalálásra szánt "ésszerű idő" alatt körülbelül mit értünk, így nem fullad unalomba a találgatás.

A gyerekek lelkesen építkeznek

Látványos sikert aratott a Creationary hét éves tesztelőnknél. A játékról hamar kiderült, hogy teljesen más stílust képvisel, mint a korábban ismert legózás. Újdonsült kollégánk eddig sok dobozból összeöntött elemekből, elmélyülten, teljesen saját ötletekből építkezett, kiélve kreativitását. A társasjáték viszont mást kínált, ám ugyanolyan viccesen és szórakoztatóan. Ráadásul nem is voltak órák az egyes építmények összerakására, és elemből sem volt elég, hogy például egy élethű banánt meg lehessen csinálni. "Nem a kreatív gyerek játszik jól, hanem a praktikus, aki tudja, hogy időkorlát van, és tétje is van a legózásnak. A lényeget kell megragadni, és azt összeépíteni" - fogalmazta meg a játék kipróbálására felkért ifjú tesztelő anyukája.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Vonzó doboz és egy nagy tálca építőkocka - nincs gyerek, aki ne vágyna rá (további képek galériánkban)

A játék annyiban átverés, mint az összes többi Lego. Az elemek nagy része bármelyik kisgyerekes családnál megvan, csak a kártyák és a speciális dobókocka hiányzik. De ez igaz a többi Lego készletre is, kevés az új különleges elem, ami miatt a készlet kell, a többi már megvan, még ha nem is az új témához, sorozathoz illő színekben.

Nehezen köti le a felnőtteket

Míg a gyerekek hajlandóak voltak komolyan venni a játékot, második tesztünkön kiderült, hogy a felnőttek jóval lustábbak. Barátaink letudottnak vélték a méh megépítését négy egymás mellé rakott sárga és barna építőkockával, egy marék, az asztalra szórt és eligazgatott zöld elemből pedig úgy csináltak krokodilt, hogy még kapcsolat sem volt az elemek között. Néha ugyan megemberelték magukat, hogy egy szebb űrszondát, vasalót vagy mobiltelefont megépítsenek.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Tökéletes felnőttes megoldás egy bonyolult problémára (további képek galériánkban)

A Creationary játszmának nem tesz igazán jót az absztrakt gondolkodás. Míg az Activity-ben sikerélménnyel jár, ha nyakatekert módon, de sikerül elmagyaráznunk a feladványt, addig a Lego társasjátékban lehangoló, ha egy tökéletlen építmény után találják ki, mit ábrázolt a húzott kártya.

Vásárlás nélkül is kipróbálható

Vásárlás előtt nagyon könnyű kipróbálni, hogy jónak fogjuk-e találni a játékot. Elég elővenni egy pakli Activity-kártyát, vagy ha az nincs, akkor Kérdezz! Felelek lapokat, és a gyerekek legósdobozából összeválogatni körülbelül négyszáz alapelemet. Arra kell csupán figyelni, hogy a két kvízjáték feladványaiból csak az egyszerűbbeket próbáljuk megépíteni, és még véletlenül se próbálkozzunk az 1785-ös évszám vagy az elmutogatni szánt szörnyszülött szó legóba öntésén.

A Creationary doboza csak a feltétlenül szükséges elemeket tartalmazza: egy cserélhető oldalú Lego dobókocka, két emberfigura, 96 feladványkártya, és 366 építőkocka. Eredményszámláló, időmérő vagy egyéb extrák azonban már nem járnak a tízezer forintba kerülő játékhoz. A legózni szerető gyerekeknek ezzel együtt is jó ajándék a Creationary, ami akár a karácsonyi szezon egyik slágere is lehet.

Nyerjen velünk Lego társasjátékot!

Az legózni szerető olvasóink között négy darab Magikus nevű társasjátékot sorsolunk ki a Lego jóvoltából. Válaszaikat a [email protected] címre várjuk. A megválaszolandó kérdés pedig a következő: a játékgyártást 1932-ben elkezdő Ole Kirk Christiansen mikor adta cégének a Lego nevet?