Vágólapra másolva!
Nem csak tájékozódásra, nézelődésre használható a Google Föld: a képarchívumnak köszönhetően azt is meg lehet nézni, hogy festett öt-tíz évvel ezelőtt a város. Időutazásra indultunk Budapest felett, megtekintve a négyes metró építését, a Megyeri híd elkészültét, ahogy azt is, hogyan lett szórakozóhely a Gödörből.
Vágólapra másolva!

Időutazásra is használható a Google Föld, a földgömb-programban nem csak a legfrissebb műholdképeket lehet megnézni, hanem vissza is lehet tekerni az időt. A funkció azokon a területeken a leghasznosabb, ahol gyakran frissítették a képanyagot, hazánkban ez főleg Budapestet jelenti. A vidéki városok nagyon későn kerültek a Google látóterébe, legtöbbjükről 2007-ből származnak az első jó műholdképek. A fővárosról viszont már a 2000 júniusából is vannak fotók, így tíz év építkezéseit, forgalom-eltereléseit, új épületeit nézhetjük végig.

A funkció eléréséhez az ingyenesen letölthető Google Föld legújabb verziója szükséges. Az időcsúszkát a térkép feletti menüben lehet bekapcsolni, jele egy számlapos óra. A nézelődéshez érdemes kikapcsolni a legtöbb megjeleníthető réteget, mert a földgömbre rajzolt utak, címkék, fotók eltakarják a felvételek izgalmas részeit.

Budapest Sportcsarnok - Papp László Sportaréna

1999 karácsonyán égett le a Budapest Sportcsarnok. A nyolcvanas évek elején felavatott aréna 17 éven át adott helyt koncerteknek, rendezvényeknek és sporteseményeknek. A romok bontása több mint egy évig tartott, az új, Papp László nevét viselő csarnok építésébe csak 2001 nyarán tudott belevágni a Bouygues nevű építőipari cég.

Forrás: Google Föld
Forrás: Google Föld

A műholdképeken a kiégett épület, a kész alapok a felettük dolgozó toronydarukkal, és a kész épület látható. A szemfülesek azt is megfigyelhetik a felvételeken, ahogy elkészül a Sportaréna szomszédságában található SYMA csarnok is.

Gödör Klub

Úgy tűnik, a Google Föld is csak a szépre emlékszik, csak egy műholdképen látszik a végül máshol felépített Nemzeti Színház alapozásának szánt kibetonozott gödör. A 2002 nyarán készült következő felvételen már elkészült a későbbi szórakozóhely föld alatti része, megkezdődött a parkosítás, sőt a türkiz foltból úgy tűnik, hogy már a medencét is feltöltötték.

Forrás: Google Föld
Forrás: Google Föld

Csak a fotókon üres a Gödör

A területről készített egyik műholdképen sem látszanak emberek - ez részben a felbontás számlájára írható - így a Google földgömbje alapján úgy gondolhatnánk, hogy a hely teljesen kihalt.

Nemzeti Színház és a MűPa

Ha nem is a belvárosban, de végül felépült az új Nemzeti is, mellette pedig a Művészetek Palotája készült el. A kettőből a Nemzeti az érdekesebb: az építők állva hagyták a Google-t. A 2000 júniusi képeken csupán a puszta látszik, az egy évvel későbbi felvételeken viszont már áll az épület. A MűPa elkészültét több fotón követhetjük, főleg azért, mert 2005 után gyakrabban frissült a képadatbázis.

Forrás: Google Föld
Forrás: Google Föld

Két fotózás közben épült fel a Nemzeti

Négyes metró

Budapest több pontján zajlanak a négyes metró végtelennek tűnő munkálatai, ezek közül a Keleti pályaudvarnál található forgalomelterelést választottuk ki. Hasonló látványban lehet annak is része, aki a Gellért téren, az emberemlékezet óta átalakítás alatt levő Kálvin téren vagy a Rákóczi téren tekeri vissza az időt.

Forrás: Google Föld
Forrás: Google Föld

Be lehet kukucskálni a metróállomásra a Google Földdel

A Baross téri elterelés 2005 októberében jelenik meg először, az építkezéssel járó földhányások viszont csak a 2008 augusztusi frissítéssel tűnnek fel. A képsor érdekessége, hogy a nyitott gödörbe is benézhetünk a lassan épülő födémen keresztül.

Megyeri híd

Az elmúlt évtized nagy részében csupán a fákkal teli Szentendrei-sziget látszik a Google műholdképein, nyoma sincs a város legújabb hídjának. A készülődés csupán a fotók 2006 augusztusi frissítéssel tűnik fel: ezen a képen viszont már látszik a Szentendrei-Duna-ágat keresztező ideiglenes bárkahíd, amin az építők autói, teherautói jártak. A következő frissítés pont az átadás napján történt, így ezen már néhány autót is lehet látni.

Forrás: Google Föld
Forrás: Google Föld

Az ideiglenes és a végleges híd is látszik a Google-fotókon

Völgyhíd

Egy Budapesten kívüli nevezetesség építését is megpróbáltuk végigkövetni a Google Földdel, de nem jártunk igazán szerencsével. A sok vitát kiváltott Kőröshegyi völgyhídról is csak előtte és utána készült képet találunk a műholdfelvételek között. A felsülésről nem a hidat túl gyorsan építő cég tehet, hanem a ritka adatbázisfrissítések. A vidéki városokról, helyekről csak egy-két sorozat készült az elmúlt tíz évben.

Forrás: Google Föld
Forrás: Google Föld

Hiányzik még a völgyhíd közepe a felvételeken

Van még ott, ahonnan ez jött!

Természetesen nem csak ez a hét épület készült el az elmúlt évtizedben. Pécsen óriási építkezések zajlottak, főterek készültek Miskolcon és Debrecenben, a tervezett expó helyén pedig kinőttek a földből a BME és az Infopark épületei is. A digitális földgömbre igazán rákapók még azt is megnézhetik, hogyan lett évről évre egyre hosszabb az M6-os autópálya. Az országhatárt elhagyók pedig izgalmas helyszínek millióiból válogathatnak. Ráadásul vannak olyan helyek, amelyekről már a hetvenes évekből származó fényképek is vannak.