Milyen e-könyvhöz nyúljanak, akik lecsúsztak a Kindle-ről?

Alcor e-könyv-olvasó
Vágólapra másolva!
A legjobb e-könyv-olvasót, az Amazon Kindle-t már nem lehet beszerezni karácsonyig, és bár mostanra bőven van választék hasonló készülékekből idehaza, érdemes megnézni, mire ad ki pénzt az ember, mivel nem mindegyik ér a nagy példakép nyomába. Áttekintettük a hazai kínálatot.
Vágólapra másolva!

Pórul jártak azok, akik nem rendelték meg november közepéig a karácsonyi ajándéknak szánt Amazon Kindle-jüket. Az e-olvasó az egyik napról lett másikra hiánycikk pár héttel ezelőtt, ezért az amerikai webáruház már nem szállítja a kontinensünkre, és most már csak azok tudnak belőle venni, akinek Amerikában vagy Angliában van olyan ismerősük, aki hazajön az ünnepekre, és elhozza nekik magával. Kétségbe esni nem kell, aki nagyon szeretne villanykönyvet a fa alá, a hazai kínálatban is talál remekül működő, jó minőségű darabokat. Szemügyre vettük a karáncsonyig megvehető olvasókat.

Koobe Junior

Forrás: [origo]

Zsebbe való, egy Olcsó Könyvtár kötetnél is kisebb készülék az öt hüvelykes kijelzővel rendelkező Koobe Junior. Az olvasón futó szoftvert évek óta fejleszti a hazai forgalmazó, ennek köszönhetően tökéletesen beszél magyarul. Az olvasóval a hazai e-könyvesboltokban kapható másolásvédett Epub fájlok mellett a Kindle-re való Mobipocket könyveket is meg lehet nyitni - igaz, csak a másolásvédelem nélkülieket - ami igazán ritka képesség. Az összes főbb formátum támogatásával a magyar irodalom mellett számos független kiadó által publikált idegennyelvű könyvet is olvashatunk rajta.

Ár: 52 ezer forint

iRiver Story

Forrás: [origo]

Nem nehéz szeretni az iRiver által gyártott Story nevű Kindle-klónt. Az olvasó remek minőségű billentyűzettel, elegáns lapozógombokkal rendelkezik, ráadásul a hazai e-könyvesboltok kínálatát is képes hackelés nélkül kezelni. A teljes, iránybillentyűket is tartalmazó billentyűzet miatt a kezelését egy ideig szokni kell, de utána könnyen el lehet igazodni a felületén.

Ár: 55 ezer forint

Sony Reader PRS-300

Forrás: [origo]

A Sony készülékének e-papír kijelzője öt hüvelykes, háza pedig hűvös tapintású, ám kicsit csúszós alumínium. A szoftver csak angolul beszél, a másolásvédett Epub fájlok mellet rtf-et és pdf-et is megnyit, igaz az utóbbit a kis kijelzőméret miatt nem kényelmes olvasni. A Sony eszköz legnagyobb előnye, hogy a T-Mobile-os mobilnet előfizetéssel és hűségnyilatkozattal részletre is meg lehet venni, így havi ötezer forintért lehet már e-könyv-olvasónk.

Ár: 60 ezer forint (részletre is)

iRiver Cover Story

Forrás: [origo]

Csak érintőkijelzővel, négyirányú lapozógombbal és egy menü gombbal rendelkezik az iRiver Cover Storyja. A kütyü kabátzsebbe, retikülbe, kistáskába is becsúsztatható. A Cover Story kezelése nem annyira átlátható, mint a csak gombokkal rendelkező típusoké. A menüt még a készülék káváján elhelyezett nyomógombbal lehet előhozni, azon belül azonban már érintéssel navigálhatunk. A betűk kicsinyítése-nagyítása, valamint a könyvjelzőzés pedig egy, csak a kijelző megérintése után feltűnő sávból érhető el. A furcsa megoldások valószínűleg megszokhatóak, de elsőre nagyon zavaróak.

Ár: 66 ezer forint

Alcor Poet

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az Alcor olvasója a legolcsóbb e-könyves kütyü itthon, ennek megfelelően nem e-tinta technológiájú, hanem hagyományos LCD-képernyője van, ötcolos méretben. Ez a kijelző szerencsére matt felületű, nem tükröződik, a beállított bézs háttérszínnek köszönhetően pedig a lehetőségekhez képest a legkisebb mértékben fárasztja a szemet. Az Alcor eszköze az Epub mellett a pdf, rtf, és egy új szoftverrel a doc fájlokat is képes megnyitni, emellett minden ismertebb video- és zenefájlt le tud játszani elég jó minőségben. Sajnos beépített hangszórója nem a legjobb minőségű, érdemes helyette fülhallgatót használni, lapozógombjai pedig elég pattogósak, megakadályozzák, hogy az alvó házastárs mellett lehessen a kütyüvel szép csendben olvasni. Jó pont jár viszont az akkumulátor teljesítményéért, az olvasás mellett filmnézéssel is képes kihúzni nagyjából két napot egyetlen töltéssel.

Ár: 30 ezer forint

MyAudio Ebook Reader MA-E7

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Villanykönyvnek túl okos, tabletnek buta a MyAudio LCD-kijelzős olvasója. A másolásvédett Epub könyvek mellett a népszerűbb Word formátumokkal, valamint több film- és zenefajtával is boldogul a kütyü. A készülék legnagyobb bűne, hogy filmnézésre kitalált, csillogó felületű kijelző került bele, így olvasáskor gyakran kell kerülgetni a zavaró tükröződéseket. A MyAudiót csak azoknak ajánljuk, akiknek utazás közbeni filmnézésre kell egy olcsó eszköz, amin néha olvasnának is.

Ár: 35 ezer forint

Verdikt: TFT-s olvasó helyett érdemes várni

Az Amazon Kindle nem csak a jelenlegi kínálat legolcsóbb - a wifis verzió 139 dollárba kerül, amihez még húsz dollárnyi postázás járul - de a legjobb villanykönyve is. Hasonló tudású készülékeket csak ötvenezer forinttól felfelé lehet találni. Amennyiben nagyon fontos, hogy a fa alatt e-olvasó legyen, úgy az iRiver, Koobe és a Sony jó választás lehet, ám ha nem sürgős, érdemes várni a februártól újra kapható Kindle-re.

Köszönet a tesztkészülékekért az Extreme Digitalnak és az Infopatikának!