Előlép az árnyékból az Apple szerény zsenije

Apple, Tim Cook az új apple vezér, igazgató
Vágólapra másolva!
Mi lesz a világ egyik legsikeresebb cégének számító Apple-lel a nagy vizionáriusnak tartott Steve Jobs távozása után? Az új főnökről, Tim Cookról ismerői azt mondják, hogy ugyanúgy érzi a vállalat minden rezzenését, csak nem olyan rocksztáralkat, mint Jobs.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs még 1976-ban készítette el Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel az első Apple számítógépet, amelynek első példányait Wozniak maga szerelt össze. A vállalat kezdeti komoly sikerét az 1983-ban piacra dobott Lisa nevű számítógéppel aratta, ez ugyanis grafikus kezelőfelülettel rendelkezett, amelyet egérrel lehetett vezérelni, ami a Commodore 64-ek és a szöveges DOS operációs rendszert futtató kezdetleges PC-k korában forradalmi újdonságnak számított. Jobs ugyanakkor a nyolcvanas évek közepén nagy konfliktusok közepette távozni kényszerült a cégtől, ami viszont később nélküle vakvágányra futott. 1996-ban akkori vállalatával együtt vásárolta vissza vezetőjét az Apple.

Az új korszak ikonikus termékekkel indult: a színes kistévére emlékeztető iMac számítógépek és a barátságosan lekerekített iBook laptopok jelezték az alapító visszatértét. Jobs ötlete volt az iPod zenelejátszók kiadása és a zeneértékesítést megreformáló iTunes online zenebolt elindítása, valamint a cég okostelefonja, az iPhone kiadása, majd az eleinte sok kritikát kapó, a boltokban azonban hihetetlen sikert arató iPad táblagép kifejlesztése is.

A cég, amit csak Steve Jobs vezethet

Nem véletlen tehát, hogy Jobs mostani távozását a piacok sem fogadták jól, a hagyományos kereskedést követő elektronikus tőzsdéken közel húsz dollárral csökkent az Apple-papírok árfolyama a bejelentést követően. A cég korábbi története ugyanis eddig azt mutatta, hogy az Apple-t csak Steve Jobs tudja vezetni. Bár a cég új vezérigazgatóját Jobs maga vette fel 1998-ban, és maga nevelte ki, hogy átvehesse az Apple irányítását, a piacok mégis bizalmatlanok az új vezetővel szemben.


Steve Jobs bejelenti az első iPodot 2001-ben

A technológiai világ rocksztárjaként Steve Jobs mutatta be a cég legújabb termékeit, és részt vállalt a termékek elkészítésének minden részében. Jobsot rendszerint diktatórikus, csak a tökéletest elfogadó, vizionárius vezetőként jellemezték, és ezeket a személyiségjegyeket magukon viselték az Apple-eszközök is. Az okostelefon kategória már több mint tíz éve létezett, amikor a Jobs vezette Apple úgy döntött, hogy a saját képére formálja a mobilpiacot. A valóban felhasználóbarátra tervezett, igaz, némileg félkészen kiadott telefon mellett az összes versenytárs túlbonyolított, csak mérnökök által használható kütyünek tűnt. A jobsi vízió minden egyes esetben helyesnek bizonyult. A sajtó hosszan gúnyolódott a nagyra nőtt iPhone-nak tűnő iPad bejelentésen, de a táblagép a piacra kerülésének pillanatában emberek tömegeit hódította meg.

Előlép Jobs árnyékából az Apple saját zsenije

Az eddig Steve Jobs árnyékában tevékenykedő Tim Cooknak azt kell bizonyítania, hogy ő is rendelkezik az ikonikus Apple-főnök jövőbelátó képességével. A cég ügyvezető igazgatójaként eddig Cook feladata volt az Apple működtetése, amit zseniálisan intézett. Korábbi főnöke szerint azonban Cook nem csupán csúcsmenedzser, stratégiai gondolkodóként sem utolsó. Természete ugyan eltér az Apple korábbi vezetőjétől: nem robbanékony, hanem érzékeny, nem rocksztártermészet, hanem háttérbe húzódó, viszont ahogy Jobs, ő is nyerésre játszik. "Nem a pénzért vagy a hírnévért, az egójáért vagy a pénzért csinálja, azért van ott, hogy nyerjen" - mondta Cookról Greg Petsch, aki a Compaqnál volt a főnöke.

Forrás: AFP
Gyors, hatékony vállalattá tette az Apple-t Tim Cook (további képek galériánkban)

Az új Apple főnök egy dologban hasonlít Steve Jobshoz: mindenkiről tudja, hogy mivel foglalkozik, min dolgozik. Cook is úgy tud részt venni a cég működtetésében, hogy az összes apró részlettel tisztában van. Ez a tulajdonsága tette alkalmassá arra a vezérigazgatóként dolgozó Cookot, hogy a meggyengült egészségű Jobstól átvegye a vállalat irányítását, amikor a vezető betegszabadságra ment. A most aggódó piacokat megnyugtathatja az is, hogy a termékvonal egyszerűsítése, valamint a látványos, Kínában le is klónozott Apple márkaboltok rendszere már Cookot dicséri.

Csúcson kell tartania a céget Jobs utódjának

Egy csúcson levő céget hagyott Cookra Jobs. Az Apple néhány hete még az Exxont, a világ legértékesebb cégét is megelőzte pár órára. A cég legutóbbi pénzügyi jelentése szerint az Apple nagyobb készpénztartalékkal rendelkezik, mint az Egyesült Államok. A tartalékok lehetővé teszik, hogy az Apple az aktuális csúcstechnológiának számító chipeket, memóriákat és egyéb technológiákat szerezze be kütyüi számára. A kedvező beszállítói szerződések által pedig meg tudja tartani előnyét a versenytársak előtt. Hiába helyeznek üzembe naponta több androidos készüléket, mint iPhone-t, ha a legújabb kamera vagy kijelző az iPhone-ban fog debütálni.

Forrás: AFP
Jobs egy iPod Minivel (további képek galériánkban)

A pénztartalékok mellett Cook munkáját megkönnyíti az is, hogy az Apple tervezői és mérnökgárdája a rendelkezésére áll. Év közben ugyan volt arról szó, hogy a letisztult, minimalista dizájnokat készítő Jonathan Ive otthagyja a céget, ám erre nem került sor. A kevesebb sajtófigyelmet kapó Ive távozása talán jobban megrázta volna a céget, mint ahogy az ikonikus vezető háttérbe vonulása fogja. Hasonló problémákat okozna a mobilrészleget vezető Scott Forstall, vagy a zseniális marketingkampányok atyja, Phil Schiller hiánya.

Varázslatot kell művelnie Cooknak

Az Apple jelenlegi termékeinek sikere miatt hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy értékelni lehessen Tim Cook teljesítményét. Az iPhone és az iPad eladja magát, a cégnek csupán csak arra kell figyelnie, hogy eleget gyártsanak az okostelefonból és a táblagépből. Cook sikerének mércéje az lehet, hogy a vezetésével képes-e az Apple olyan terméket csinálni, olyan új kategóriát kitalálni, amelyre emberek milliói vágynak.

Forrás: AFP
Nem tudni, hogy várhatunk-e az iPhone-hoz hasonló terméket Cooktól (további képek galériánkban)

A kézenfekvőnek tűnő, az internetes videózást, a filmkölcsönzést és az otthoni szórakozást összekötő nappaliba való számítógéppel már kétszer megpróbálkozott a cég, ám egyszer sem járt sikerrel. Az Apple TV egyik verziója sem vált olyan sikerré, mint a Macintosh vagy az iPod. Abban viszont a jövőkutatók és a technológiai cégek is egyetértenek, hogy a számítástechnikának be kell épülnie a nappaliba.

Egyszer már megmentette Jobs az Apple-t

Jobs a Macintosh kiadása után csábította át a cég élére John Sculley-t, a Pepsi cég akkori első emberét egy azóta legendássá vált mondattal: "Életed hátralévő részében cukros vizet akarsz árulni, vagy csatlakozol hozzám, és megváltoztatod a világot?" A két vezető azonban nem tudott együttműködni. Konfliktusuk a cég első komoly, Hawaii szigetén megtartott értékesítési tanácskozásán csúcsosodott ki 1985-ben. Nem sokkal ezt követően kirúgták Jobst, öt Apple-ös kollégájával közösen azonban még abban az évben megalapította Next Computer nevű vállalkozását, amely a cég jelenlegi operációs rendszerének, a Mac OS X-nek az alapjait is lefektette néhány évvel később. A rá következő évben tízmillió dollárért megvette George Lucastól a mostanra animációs sikerfilmjeiről világhírűvé vált Pixar céget.

Steve Jobs távozását követően az Apple versenyképes termékekkel rukkolt elő - például a világ egyik első tenyérgépével, az iPadhez hasonlóan gyakorlatilag rivális nélkül piacra dobott Newtonnal -, azonban ezek bevezetését a cég nem menedzselte hatékonyan, így szinte észrevétlenül eltűntek a süllyesztőben. Sculley vezetése alatt a cég egy sor sikertelen, mára teljesen elfelejtett termékkel is előrukkolt, például a QuickTake digitális kamerával, amely még arra sem volt képes, hogy használója közvetlenül maga nézzen vissza fotókat vagy töröljön képeket, pedig 640x480 pixeles felbontású képből is csupán nyolc darabot tudott tárolni egyszerre. PowerCD néven egy asztali CD-lejátszót és hozzá való minihangfalakat is kiadott az Apple, Pippin néven pedig játékkonzolként is funkcionáló konzolt is készített a japán Bandai céggel közösen.

Ugyancsak Jobs távolléte alatt hozott meg egy másik rossz döntést az Apple: lehetővé tette ugyanis, hogy ismeretlen távol-keleti gyártók az anyacég hozzájárulásával állítsanak elő Macintosh-klón számítógépeket. Bár az ezekből származó licencdíjak gyors pénzügyi segítséget jelentettek a kilencvenes években rossz anyagi helyzetben lévő vállalatnak, az olcsóbb klónok saját - nagyobb haszonkulccsal értékesíthető - termékeik elől szipkázták el a vevőket. A cég licencprogramját végül az Apple-höz 1996-ban visszatért Steve Jobs állította le.