E-könyvek miatt fizet milliókat egy zalai könyvtár

Vágólapra másolva!
Szerzői jogok megsértése miatt 5 millió forintot kellett kifizetnie a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárnak, egy ügyvédi iroda szerint ugyanis haszonszerzés volt könyvtári beiratkozáshoz kötni a kistérségi honlapon közzétett kiadványok elérhetőségét, és ezzel több kiadónak is kárt okoztak - írta szerdai számában a Zalai Hírlap.
Vágólapra másolva!

A könyvtár néhány évvel ezelőtt az általa fenntartott Nagykar honlap védett részében számos digitalizált dokumentumot tett közzé, amelyhez csak a beiratkozott olvasók számára kiadott jelszóval lehetett hozzáférni. Egy éve működött a rendszer, amikor egy ügyvédi iroda levélben jelezte, hogy véleménye szerint több kiadónak kárt okoztak. Álláspontjuk az volt, hogy haszonszerzés volt a rendszer elérhetőségét könyvtári beiratkozáshoz kötni - mondta a lapnak Czupi Gyula könyvtárigazgató.

A könyvtár megszüntette a jelszóval védett tartalmak hozzáférhetőségét, az ügyvédi iroda pedig néhány levélváltás után megjelölte azt az összeget, amely szerinte fedezi a kiadók kárát és a jogászok munkáját. A megállapodás alapján a Halis István Városi Könyvtárnak több mint 5 millió forintot kellett kifizetnie; az összeg fele az ügyvédi irodát illette, a többi a kiadóknak jutott.

A fenntartó nagykanizsai önkormányzat Czupi Gyulát szerzői jog megsértése miatt fegyelmi büntetésnek nem minősülő írásbeli figyelmeztetésben részesítette. Czupi Gyula a lapnak elmondta, hogy vizsgálják a lehetőségeket, mert a jövő ebbe az irányba mutat, csak a kísérletük még jogszabályokba ütközött. Egy kiadó már jelezte a könyvtárnak, hogy jelszavas felületen közzétehetik a dokumentumaikat, a legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy bizonyos kiadványok jogtulajdonosait szinte lehetetlen megtalálni, így nem lehet az engedélyüket sem beszerezni.