Ingyenes szoftverek új PC-hez

2007.01.02. 13:41
Forrás: [origo]

Talán az egyik legismertebb zene és filmlejátszó programmal nyitjuk a sort: a Windows Media Player legfrissebb verziója a 11-es számot viseli, s az Internet Explorerhez hasonlóan ezt is csak legális Windowsra lehet telepíteni. A dögös fekete interfésszel felvértezett új kiadás extrájának a gyors kereső számít, a Microsoft online zeneboltját ugyanis még nem lehet Magyarországról használni.

Netrádió és látványextra

Aki sokat hallgat zenét, annak a Media Player mellé a Winamp zenelejátszó programot is érdemes feltelepíteni, mert az mp3 mellett többek közt ogg formátumú zenefájlokat is lejátszik, emellett a Shoutcast online rádiócsatorna adásainak vételéhez is szükséges. Ha zenehallgatás közben extra látványra is vágyik, érdemes egy próbát tenni a G-Force-szal, amely egy olyan vizuális kiegészítő, amely a zene ritmusára produkál pazar effekteket a monitoron. A szoftver az ismertebb médialejátszók bármelyikével használható, ingyenes demóverziója időnként vásárlásra ösztönző feliratokat jelenít meg, de egy közepesen gyors PC-n megér egy próbát.

Forrás: [origo]

Lejátszók és alternatívák

A weben publikált mozgóképes tartalmak - például filmelőzetesek - jelentős részét Quicktime vagy Real Player formátumban publikálják, ezekhez szintén saját lejátszó szükséges. Ezt a két programot sokan nem kedvelik, mivel elég agresszívan beássák magukat a Windowsba, s átveszik az irányítást a médiafájlok felett. Mindkét szoftver helyett használható ingyenes alternatíva (a Quicktime Alternative és a Real Alternative), amelyek az eredeti szoftverekkel ellentétben szürke eminenciásként bújnak meg a Start menüben. A Real Playert helyettesítő szoftver jól végzi a dolgát, a Quicktime-alteregó azonban nem tökéletes, mivel tapasztalataink szerint sokszor nem lehet vele megnyitni az Apple technológiáját használó panorámaképeket. Ha ön gyakran nézeget ilyeneket, maradjon inkább az eredeti verziónál!

Netről letöltött filmhez, DVD-zéshez

Forrás: [origo]

Tavaly a BSPlayer lejátszó volt a kedvencünk, a szoftver újabb ingyenes verziói azonban reklámozó szoftvert telepítenek a PC-re, ezért új alternatíva után kellett néztünk. Ez nem más, mint az ugyancsak ingyenes, irritáló programoktól mentes GOM Player. A szoftver különlegessége, hogy beépített videodekódolókkal is ellátták, így a legtöbb internetről letöltött filmet anélkül képes lejátszani, hogy külön bármit is le kellene tölteni hozzá (ha ez mégis szükséges, saját honlapjáról felkínálja a szükséges kiegészítő letöltését).

Számos neten publikált videofájl igényel lejátszásához valamilyen dekódolót, más nevén kodeket. Az egyik legelterjedtebb kodek a DivX, ezen kívül a az XviD-et, valamint az AC3 hangfiltert érdemes feltelepíteni a gépre, így a letöltött filmek zömével biztosan elboldogul majd a PC. Ha a géphez nem mellékeltek volna DVD-lejátszó szoftvert, az ingyenes szoftverek közül a VLC-vel lehet pótolni. Ez a program emellett számtalan fajta videofájllal elboldogul, ha egy videofájllal a fenti szoftverek nem boldogulnak, gyakran a VLC a megoldás.

Ha ez az alkalmazás sem játszik le a videót, utolsó mentsvárként az MPlayer  windowsos verziójával érdemes próbálkozni - kezelőfelülete nem a legmodernebb, de igazi Jolly Joker.

Ha nem fut egy játék

Az esetek többségében a Windows multimédiás keretrendszere, a DirectX frissítésére van szükség. Érdemes figyelembe venni, hogy a 9.0-s verzióból is számos kiadás létezik, így akkor is érdemes újabb verziót letölteni, ha ezt egyszer már telepítették a gépre. Sokszor orvosolják a hibákat a videokártya illesztőszoftvereinek frissítései, melyeket a gyártók honlapjáról lehet letölteni.

Windows Media Player 11 Letöltés a Microsofttól (angol)
Winamp Angol verzió a Szoftverbázison
Quicktime Letöltés a Szoftverbázisról
Quicktime Alternative Letöltés a Free-Codecs.com-ról
Real Alternative Letöltés a Szoftverbázisról
DivX kodek Aktuális verzió a Szoftverbázison
XviD kodek Ez is letölthető a Szoftverbázisról
AC3 hangfilter Elérhető a Szoftverbázison
VLC Player Letöltés a fejlesztő honlapjáról
GOM Player Letöltés a Szoftverbázisról
MPlayer Aktuális verzió a fejlesztő honlapján
DirectX A legfrissebb verzió a Szoftverbázison
További szoftverek Szoftverbázis/Multimédia

CD, DVD, adatok archiválása

Noha a Windows XP alapesetben is képes a CD-írásra, e funkciója nem nevezhető erősségének. A boltban vásárolható meghajtók zöméhez a Nero nevű írószoftvert valamelyik változatát mellékelni szokták: ha van, célszerű ezt használni. Amennyiben valamilyen oknál fogva mégsem rendelkeznénk CD-k vagy DVD-k írására alkalmas szoftverrel, szerencsére egészen jó ingyenes szoftverekkel is lehetséges adatokat égetni optikai lemezre.

A Szoftverbázison három ingyenes CD/DVD-író alkalmazást is találtunk ehhez a feladathoz: a Burn4free-t, az Easy Burning-et és és a DeepBurner-t, ráadásul mindegyikük menüje magyar nyelvű. 

Burn4free Magyar változat a Szoftverbázison
Easy Burning Honosított verzió a Szoftverbázison
DeepBurner Magyar nyelvű verzió a Szoftverbázison
További szoftverek Szoftverbázis/Segédprogramok