Véget ért a filmszemleA 30. Magyar Filmszemle záró sajtótájékoztatóján Szabó Gábor operatőr, a játékfilmes zsűri tagja elismerte, hogy hibásan döntöttek, amikor nem ítélték oda a kategória fődíját.

Véleménye szerint elfeledkeztek arról, hogy a szemle nem csupán egy verseny, hanem valahol ünnep is, és a pályáján újból felfelé ívelő magyar filmnek, illetve a filmeseknek nagy segítség lett volna az említett elismerés odaítélése. Szabó Gábor úgy vélekedett, hogy a fődíjat akár megosztva is kiadhatták volna a Közel a szerelemhez, a Simon Mágus és a 6:3 című filmeknek.

A tájékoztatón Schlett István, a játékfilmes zsűri elnöke kijelentette: a jubileumi szemlére benevezett alkotások átlaga jobb volt, mint az előző pár év magyar filmtermése. Hozzátette: a zsűri esztétikai és etikai szempontokat vett figyelembe az értékelésnél, és a bírálat mércéjét magasabbra emelték a korábbinál, úgy gondolva, hogy ezzel "tisztelik meg az alkotókat".

Mint az Kozma Ilona, a Magyar Filmszemle Tanács tagjának beszámolójából kiderült: a Corvin, valamint a Puskin moziban a tiszteletjegyekkel együtt 45 ezer jegyet adtak el. A sajtóvetítésekre közel nyolcezren voltak kíváncsiak. A Corvin Budapest Filmpalotában, a filmszemle fő helyszínén 221 előadást tartottak, amely hússzal volt több, mint amit eredetileg terveztek.

A záró sajtótájékoztató keretében kiosztották az egyetemistákból és főiskolásokból álló társadalmi zsűri elismeréseit, valamint a MOKÉP produceri díját is. A fiatalok a kisjátékfilmek között Antal Nimród Biztosítás című alkotását, a dokumentumfilmek közül Forgács Péter Dunai exodusát, az első filmes rendezők alkotásainak sorában Bollók Csaba Észak, észak és Dyga Zsombor Séta című filmjét, a játékfilmek kategóriájában pedig Enyedi Ildikó Simon Mágusát találta a legjobbnak. A mozi- és filmforgalmazó vállalat Miskolczi Péter és Kálomista Gábor producereknek megosztva ítélte oda a jutalmat.