A MÁV szimfonikusok évadnyitója

A MÁV Szimfonikus Zenekar októbet 1-jén, a Zene Világnapján tartja évednyitó hangversenyét, melyen operakórusok, nyitányok, közzenék részletei csendülnek fel a Honvéd Férfikar közreműködésével, Török Géza vezényletével. Az idei évadban az együttes változatlanul két, az Erdélyi Miklós és a Lukács Miklós nevével fémjelzett bérletes összeállítással várja az érdeklődőket.

Az Erdélyi Milós-bérletsorozat előadásai között szerepel többek között De Falla Éj a spanyol kertekben című zongoraversenye. A bécsi est keretében elhangzik Schubert Suppéja és a Strauss-dinasztia több zenedarabja, Lukács Ervin dirigálásában. 2000. április 29-én lesz az
ősbemutatója Vajda János Miséjének, amely a nemzeti kulturális alap házi zeneszerző pályázatára íródott. A premier karmestere Gál Tamás lesz.

A Lukács Miklós-bérlet első előadásán Csajkovszkij b-moll zongoraversenye és Rachmaninov második szimfóniája szerepel műsoron. Az est zongorista szólistája Jandó Jenő lesz, a zenekart Rico Saccani, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnök karnagya vezényli. A zenei csemegék között szerepel Mozart Idomeneo című operájának koncertelőadása. A zenekart Vashegyi György dirigálja, szólistaként
pedig magyar és román énekesek lépnek pódiumra.

Ezredvég Fesztivál címmel a zenekar három külön hangversenyt ad, amelyek a búcsúzó évezred három utolsó évszázadát reprezentálják. Az egyes esteken az említett korszakok magyar és külföldi szerzőinek jellemző darabjai csendülnek fel.
Hatodik esztendje hirdeti meg a zenekar az Unokák és nagyszülők hangversenyeit. A koncerteknek ezúttal a Magyar Honvédség Művelődési Háza, illetve a Zeneakadémia ad helyszínt.

Az együttes spanyolországi, hollandiai, franciaországi, ausztriai, németországi és olaszországi vendégfellépésekre is készül a szezonban.

(MTI)

Ajánló:

A Budapest Music Center honlapján