Átadták az Artisjus Zenei Alapítvány díjait

Az Artisjus Zenei Alapítvány idei díjait pénteken adták át Budapesten azoknak az előadóművészeknek, akik jelentős mértékben hozzájárultak a kortárs művek magyarországi és külföldi terjesztéséhez, megismertetéséhez.

A kortárs művek bemutatásáért részesült a jutalomban Gémesi Géza, Hamar Zsolt, Kovács János, Medveczky Ádám, Oberfrank Géza, Török Géza karmester, valamint Szabó Dénes és Tillai Aurél karnagy.
Az énekművészek közül Ambrus Ákost, Csereklyei Andreát, Fekete Attilát, Frankó Tündét, Kertesi Ingridet, Lukin Zsuzsannát, Meláth Andreát és Cserháti Zsuzsát tüntették ki.
Előadóművészi jutalmat vett át Prunyi Ilona zongoraművész, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Gyöngyössy Zoltán és Matuz István fuvolaművész, Farkas Rózsa, Vékony Ildikó, Szakály Ágnes és Szeverényi Ilona cimbalomművész, illetőleg Csepregi Gyula szaxofonművész.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatói közül jutalomban részesült Cserna Ildikó(opera szak), Gazda Bence (hegedű szak), Kéry János (zongora szak), Simon Krisztina (ének és opera szak), valamint Sólyom Nagy Máté (ének szak).
Az együttesek közül a Tomkins Énekegyüttest, az Ars Nova Énekegyüttest, a Componensemble-t, az EAR Kamaraegyüttest, az Intermoduláció Kamaraegyüttest és a Somogyi Vonósnégyest díjazták.

A kortárs művek terjesztése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért Ábrahám Mariann zongoraművész tanár, Bácskai Irén, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének ügyvezető titkára, Bartalus Ilona zenepedagógus, a Duna Televízió zenei szerkesztőségének vezetője, Dorozsmai Péter hangmérnök, Horváth István hangmérnök, Szigeti István, a HEAR Stúdió művészeti vezetője, Szita István hangmérnök, Igric György, a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. Igazgatója, Máté Péter, a Budapesti Őszi Fesztivál szervezője és Szigetvári Andrea hangmérnök érdemelte ki az elismerést.

Kiemelt előadóművészi jutalomban részesült Dobsa Sándor zongoraművész, Párkai István karnagy és Sziklai Erika énekművész. Pro Artibus Artisjus emlékérmet és oklevelet kapott Lionel Friend angol karmester és Sebestyén Ernő, Németországban élő hegedűművész.

(MTI)