A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebbi két koncertjén, április 21-én és 22-én vendégként a pódiumra lép Gidon Kremer világhírű hegedűművész. A Zeneakadémián tartandó hangversenyeken Roman Kofman dirigál.

Gidon Kremer az 1995-ös Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sibelius hegedűversenyében lépett fel először a Fesztiválzenekarral. A mostani koncertek programjában Gubajdulina Offertoriuma és Csajkovszkij VI. ("Patetikus") szimfóniája hangzik el.

A Lettországban született, jelenleg Párizsban élő Gidon Kremer több mint negyedszázada robbant be a nemzetközi zenei életbe, egyik első külföldi sikerét éppen Budapesten aratta. Szólistaként és kamarazenészként egyaránt a legnagyobbak között jegyzik. Eddig több mint 70 lemez őrzi játékát. A kortárs zene iránti elkötelezettségéről is ismert Kremer 1981-ben az ausztriai Lockenhausban saját fesztivált alapított, néhány éve pedig ő vezeti Svájcban a Gstaadi Fesztivált.

A zeneakadémiai koncertek dirigense, a kijevi születésű Roman Kofman hosszú pályafutása során többször vezényelte a Moszkvai és a Szentpétervári Filharmonikusokat, illetve a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarát. Kofman a vezénylés mellett zenét is tanít, valamint zeneszerzéssel foglalkozik. A kijevi Csajkovszkij Zeneművészeti Akadémia karmester-tanára.

(MTI)

Ajánló: