Gerard Mortier idén a Salzburgi Fesztivál 1926-os programját vette elő, és az akkori műsort kiegészítette Richard Strauss Ariadne Naxosban című operájával, valamint Johann Strauss A denevér című művével. A fesztivál magyar vonatkozású különlegessége, hogy a Poet in Residence sorozatban három magyar író is szerepel: Esterházy Péter, Kertész Imre és Nádas Péter.

A Salzburgi Fesztivál idén nyáron július 21-től augusztus 31-ig tart. Verdi halálának századik évfordulóján a Don Carlos és a Falstaff színpadra állításával emlékeznek az olasz zeneszerzőre, előbbit Herbert Wernicke, utóbbit pedig Declan Donellan rendezi. Christoph Marthaler Mozart Figaro házassága című operáját viszi színre, Hans Neuenfels pedig a Cosi fan tutte rendezését vállalta magára. Méltán tarthat nagy érdeklődésre számot a XX. Századi Operák Első Fesztiválja, amelyen Gerard Mortier rendezésében láthatja a közönség Janacek Jenufáját és Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbethjét.

Frank Baumbauer drámaprogramjában idén Shakespeare Macbethje szerepel Calixto Bieito rendezésében, míg a zürichi Schauspielhaus egy Shakespeare-komédiával készül a fesztiválra. A Landestheater Cristoph Ransmayer első színművét, A láthatatlan asszonyt adja elő, amelyet Claus Peymann állított színpadra.
Hans Landesmann Beszélő Muzsika sorozata idén sem fog csalódást okozni: a három kiválasztott mű Honegger Jeanne d'Arc a máglyán című oratóriuma, Bartóktól A kékszakállú herceg vára és Grieg Peer Gyntje.

A Bécsi Filharmonikusok a Hommage a Alfréd Brendel című programot választották a zongoraművész hetvenedik születésnapja tiszteletére. A Camerata Salzburg Beethoven- és Schönberg-műveket játszik, a salzburgi Mozarteum Zenekara pedig Mozart-matinékat tart a zeneszerző legnépszerűbb műveiből. A fesztivál utolsó napján, augusztus 31-én Mahler varázslatos műve, az Ezrek szimfóniája hangzik fel.

(ZENEFÓRUM)