Vitray Tamás televíziós és rádiós riporter, médiaoktató, a szakma egyik hazai úttörője volt június 7-én az [origo] Társalgójának vendége. Vitray szinte a legelején került a magyar televízióhoz. 1958. augusztus 5-én állt először a kamera elé, amerikai atlétákkal készített interjút. A hetvenes évek közepéig elsősorban sportriporterként dolgozott, 1975-ben pedig az MTV szórakoztató osztályának vezetője lett. 1980-tól a dokumentumosztály, majd 1988-tól 1990-ig a sportosztály vezetője volt. Riportműsoraival, talkshow-ival és sportriporterként is műfajt teremtett: a Csak ülök és mesélek, a Telefere és a Tóksó mind kivételes minőséget képviselt a kor hazai televíziózásában. A kilencvenes évek elején még vezető szerepet játszott az MTV-ben, aztán a különböző elnökváltásokkal fokozatosan kiszorult az intézményből, mígnem 1997-ben nyugdíjazták. Utoljára a TV3 Napkelte című műsorában volt látható rendszeresen a képernyőn. A tévés, rádiós tevékenysége mellett 1991-től a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja. 1995-ben Pulitzer-életműdíjjal tüntették ki. Óriási tapasztalattal rendelkezik a hazai médiáról, nem véletlen, hogy a beszélgetés során a kérdések zöme úgy kezdődött: "Mi a véleménye..."

... a kereskedelmi televíziózásról és a médiaállapotokról

Mit szól a Frei-ügyhöz? Ön kinek hisz? Ismeri személyesen Frei Tamást? (blaaa)

Vitray Tamás: Lehet, hogy meglepő, de fel vagyok háborodva. Bármely változatban Freit marasztalom el, vagyis akkor különösképpen, ha pénzért vette magának a riportalanyt (lásd bolti eladó), mert ez ugyebár végtelenül amorális, és akkor is, ha lépre ment, mert akkor a szakmáját nem tudja. Freit személyesen jóformán nem ismerem, viszont az ügy ismeretében elég gyenge embernek gondolom.

Mit gondol a Frei ügyhöz hasonló kereskedelmi tévés botrányokról (pl. Csiszár leszbikusai)? (jbone)

Vitray Tamás: Valahogy úgy van ez, hogy mindig a képen szereplő személy "viszi el a balhét". Holott leginkább azt tenném felelőssé, aki jó képességű emberektől mindent elfogad. Azt hiszem, a mai televíziózásban szerkesztőkben van a legnagyobb hiány.

Mi a véleménye a Csisztu Zsuzsa körül kialakult helyzetről? (spooky)

Vitray Tamás: Erre tudok rövid választ is mondani: szemétség. Bővebben: ennél alattomosabban, ennél kisszerűbben és gusztustalanabbul egy embert bemocskolni aligha lehet. Védtelenek vagyunk, általában is, de ilyen helyzetben egy nőnek szörnyű lehet. Van egy kis lelkifurdalásom is, mert Zsuzsit én beszéltem rá erre a pályára. Remélem, a történtek után sem bánta meg... Apropó, kifelejtettem egy korábbi kérdés kapcsán, remekül vezeti a reggeli műsort.

Mi a véleménye a médiában egyre nagyobb méreteket öltő sárdobálásról (lásd pl. Friderikusz kontra Vágó)? (spooky)

Vitray Tamás: Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a mai derékhad egynémely tagja óriási aránytévesztő. Fogalmuk sincs arról, hol ér véget saját jelentőségük és képességük. Igaz, ez a fajta aránytévesztés amolyan tévés gyerekbetegség, majd' mindenki elkapja, de ebből illik kigyógyulni, úgy mint a kanyaróból. Ám ha valaki elkaparja, nyomát örökké viseli.

Milyen műsorok hiányoznak Ön szerint a kereskedelmi tévézésből, amelyeket a vezetőséggel és a közönséggel is meg lehet etetni, és emellett még értékesek is? (jbone)

Vitray Tamás: Nincs igazi alapos áttekintésem, de annyit azért érzek, hogy a valódi, őszinte, hiteles oknyomozó riportok hiányoznak (tehát nem a szenzációkeltők), valamint igazán a humántöltetű dokumentumműsorok. És nem a vezetőséggel kell megetetni, hanem, fogódzkodjanak meg: a nézőkkel. Ugyanis akkor, amikor nem voltak alternatívák, amikor monopol helyzetben volt az MTV, az ilyen dokumentumműsorok nem egyszer óriási közönségsikert arattak. Ma azonban ha kereskedelmin, a színészi minimum alatt teljesítő Chuck Norris mint texasi kopó látható, a másik csatornán a legjobb dokumentumriport műsor is veszít. Megértem én a nézőt, aki fáradtan este inkább ezt a félselejtet nézi, de végül is akkor is igaz, hogy miatta nem él meg a nívósabb.

Mi a véleménye általában az új feltörekvő csatornákról, az ATV-ről, a Viasat3-ról és a Satelit TV-ről? (jbone)

Vitray Tamás: Csatornákról nem tudok véleményt mondani, mert úgy általában csatornát nem nézek. Nézem Bárdost a Sateliten, nézem a már említett Juszt-műsort az ATV-n, ha tehetem, a Napkeltét mindenképpen. A Viasat nevűt még nem láttam.

Ön szerint kellő felelősséggel művelik-e a magyar média szereplői a hivatásukat, illetve tisztában vannak annak jelentőségével? (axeleros)

Vitray Tamás: ezt a kérdést így általánosságban nem hiszem, hogy helyes felvetni. Van aki igen, van aki nem.

Véleménye szerint működik ma Magyarországon a szabad sajtó? (axeleros)

Vitray Tamás: Helyenként önkéntes biztosítékokkal, igen. De hát ez sosem volt másként.

Szokott internetezni? Mekkora jelentőséget tulajdonít az internetnek? (blaaa)

Vitray Tamás: A magam kezdő módján szoktam, és már nem egyszer elképesztett a jelentősége.

... az állami televízióról és a televíziós szakmáról

Ma reggel a királyi TV-ben Knézy Jenő nagyon büszkén anekdotázott saját sporttévés múltjáról a most megnyílt kiállításon. A bevágott képeken Önön kívül mindenkit mutattak. Önt kifelejtették? Vagy meg sem hívták? (goool)

Vitray Tamás A korábbi - az MTV 44 évét bemutató - kiállításra, és az ezzel kapcsolatos díjkiosztóra sem hívtak meg. Mellesleg azon a kiállításon rajtam kívül a következő kollégák nem léteztek soha: a már köztünk nem lévő Tamási Eszter, Takács Mari, Varga József, Kovalik Károly, hogy csak néhány példát mondjak: a már nyugdíjas Balogh Mari, Vértesi Sándor, hogy további példákkal szolgáljak... valamint a jelenleg is aktívak közül Baló György, Kepes András...

Ön szerint van esély megmenteni az állami televíziót? (jbone)

Vitray Tamás: Jelenleg nem látok semmi olyat, ami megmentheti a közszolgálati magyar televíziót. Ugyanis nem csak az adósságait kellene kifizetni, nem csak még egyszer annyit kéne adni, hogy versenyképes műsorokat is csináljon, de valahogy olyan csapatra is szüksége volna, amelyik versenyképes műsorokat létre is tud hozni. Mindhárom feltétel hiányzik.

Nem gondolt arra, hogy a mai MTV-ben egy a Tóksóhoz hasonló műsort vezessen? (dropa)

Vitray Tamás: Talán ha élőben lehetne...

Nem vágyik vissza a Napkeltébe? (dropa)

Vitray Tamás: Örök nosztalgiám marad, mert úgy gondolom, sokakkal ellentétben, hogy reggelente 3 óra alatt 8-10 egymástól teljesen elütő témakörben, lehetőleg színvonalasan riportot készíteni a szakma csúcsa - és a Napkeltében tudják ezt.

Mi a véleménye a mai hazai médiaoktatásról? (lipard)

Vitray Tamás: Bevallom, azt sem tudom, hány helyen és kik oktatnak. Annyit érzékelek, hogy sokan kellemes jövedelemszerzésnek tekintik, és mivel - és ez a legfőbb mondandóm - az ebben való járatosságról, képzettségről sehol nem igényelnek semmiféle papírt, mindaddig, amíg nem lesz valamilyen dokumentumhoz kötve a felvétel, a leglinkebb képzés ugyanannyit ér, mint a legkomolyabb.

Kollégái közül kit néz/hallgat szívesen, kit tart tehetségesnek a mai "médiacsinálók" közül? (blaaa)

Vitray Tamás: Azt hiszem, sok tehetséges fiatalember működik a szakmámban. Nagyon szívesen hallgatom Bárdos Andrást, rendkívüli módon szeretem Mészáros, Aczél, Bolgár és Juszt hétfő esti politizálását, még akkor is, ha volna min vitatkoznom velük (ez egyébként az ATV-n látható). Vágóból kiváló quizmaster lett, és néhány még fiatalabbat csak azért nem említek, mert velük elfogult vagyok, hisz négy évig a színművészetin tanítottam őket.

Mostanában mivel foglalkozik? (chenevesz)

Vitray Tamás: Van egy sorozatom az M1-en, amely ugyan az M1 honlapján, ahol az összes műsort beharangozzák, nyilvántartják, nem szerepel, de azért az M1 listáján igazán nem kell szégyellnem a nézettségét. Persze nem vívhat a kereskedelmi tévé adataival... Régi, akkor nagy visszhangot keltett riportjaim szerkesztett változata látható benne és ahol lehet, a helyet, az ügyet vagy a személyt megkeresem ma. Én ezt a sorozatot, amelyet 24 részben állapított meg a velem szerződő tévé, amolyan összegzésnek tekintem. Ugyancsak elkezdtem, de lustaságom miatt nagyon lassan halad a televíziós életem utóbbi két évtizedét feldolgozó memoár-szerűség. A Danubius rádióban van egy műsorom, az Ötfülközt. Szombat délelőttönként, a Színművészeti Egyetem docenseként műsorvezetést tanítok, továbbá ősztől a Tihanyi Alapítvány média-kommunikációs szakán vállaltam tanítást. Nagyjából ennyi, gondolom 69 évemhez elég.

Ön tanulta valamilyen iskolában az újságírást? (blaaa)

Vitray Tamás: Bevallom őszintén, azon kívül, hogy angol-sajtó szakot végeztem, nem.

Amikor Ön kezdte a televíziózást, gondolta, hogy ebből ez lesz, ami mára kifejlődött? (blaaa)

Vitray Tamás: Arany Jánossal szólva: "Gondolta a fene, édes öcsém."

Hisz még abban, amit fiatalon élethivatásának gondolt? (lipard)

Vitray Tamás: 43. évemet töltöm a televíziózásban, mindent ennek a találmánynak köszönhetek. Mi az ördögben hinnék másban?

... a sportriporterségről és a sportról

Milyennek tartja a jelenlegi Telesportot? (spooky)

Vitray Tamás: Nem látom.

Knézy az Ön távozása után tényleg azt hitte most már ő lesz a főnök? Nem lett az, de azért jól elvan... (goool)

Vitray Tamás: Annyit mondhatok, hogy noha idősebb Knézy Jenő kétszer is vezette az MTV sportosztályát rövid ideig, én azt hiszem, igazán mint sportkommentátor futhatta ki képességeit.

Milyen viszonyban van ön Knézy Jenővel? Szoktak találkozni, beszélgetni? (spooky)

Vitray Tamás: Knézyvel a viszonyunk korrektnek mondható, hiszen hetenként egyszer, amikor ő gyógytornáról jön, én meg ugyanoda megyek, találkozunk és köszönünk egymásnak.

Ön szerint ki ma a legjobb magyar tévés sportriporter? (Alex_Herceg)

Vitray Tamás: Hála istennek megvalósult az, amit magam is jó pár éve megjósoltam: szakosodnak. Az ma már lehetetlen, hogy valaki annyi sportágat közvetítsen, mint amennyit pl. anno jómagam. Így hát általában nehéz erről szólni. Úgy vélem, hogy a legáltalánosabban képzett és legrutinosabb az idősebb Knézy, a legkorszerűbben focit Hajdú B. közvetít, kedves és stílusos műsorvezető a sportban Zelinka Ildikó, Méhes ifjú kolléga kiválóan közvetített kajak-kenut, és azt hiszem tornát. Hát őket ismerem úgy-ahogy.

Miért nincs jó sportriporter manapság, mint például a hatvanas években? Nem érzi, hogy egy generáció kimaradt, mert nem volt időben "őrségváltás"? (Alex_Herceg)

Vitray Tamás: A kérdése egy hangyányit tendenciózus. Így hát kénytelen vagyok felsorolni, hogy kik azok a magyar sport televíziózásban, akik így vagy úgy az én révemen kerültek bele. A sor nem lesz teljes, de talán válasznak elegendő. Tehát: a hatvanas évek második felétől kommentátorként Gyulai, Knézy, Kaplár + Dávid, Gulyás (ez utóbbi kettő nem közvetlenül, csak a tanácsom nyomán), az őket követő generációban Csisztu, Hajdu, Faragó, Palik, Héder. A legeslegifjabbakhoz már nincs közöm.

Milyennek tartja a sportközvetítések színvonalát? (spooky)

Vitray Tamás: A sportközvetítés "hangi" része igen sokat vesztett a jelentőségéből. Ez világjelenség. Egyszerűen azért, mert számos sportágban a képernyőre írt jól látható információ fölöslegessé teszi a verbális információt. A jelen és a közeljövő sportkommentátorának avval a különleges tehetséggel kell rendelkeznie, miszerint kevés szóval, jó meglátásokkal, humorérzékkel, gazdag szókinccsel hangulatát adja az eseménynek. Ne jósoljon, ne okítson, ne demonstrálj, hogy ő mindehhez jobban ért - hagyja ezt meg a nézőnek.

Milyen sportműsorokat szeret nézni vagy közvetíteni? (vega01)

Vitray Tamás: Nézni mindent, újabban nagyon élvezem a golfot, a snookert, s még a dartsot is. Közvetíteni... ez ma már anakronisztikus, hisz hosszú évek óta nem közvetítek focit, ám mégis a focit, a jégkorongot, az úszást szerettem. És a kajak-kenut is.

Mit szól a 2012-es magyar olimpia-rendezés gondolatához? (Alex_Herceg)

Vitray Tamás: Óriási ötlet volt - a meghirdetése. Abban azonban - és lehet, hogy a fantáziámmal van baj - nem hiszek, hogy reális.

Miért nem az? (Guest50778)

Vitray Tamás: Mert 19 másik olimpiát már láttam közvetlen közelről, nagyjából tudom, de legalább is alapos fogalmaim vannak, hogy milyen igényeket támaszt a modern kor nyári olimpiájának megrendezése. Ne higgyék, hogy nemzeti érzés kérdése mellé állni az ügynek. Ha csak ezen múlna, ebben az országban lényegében egyetlen ember se lenne, aki ne állna az ügy mellé. Itt a dolog realitásáról van szó, nem illúziókergetésről...

Ön szerint melyik volt minden idők legjobb Olimpiája? (spooky)

Vitray Tamás: Minden idők legjobb olimpiája a sydneyi volt. Ha az az aljas terrortámadás nem következik be, akkor most az 1972-es münchenit mondtam volna.

Részt vesz-e a következő olimpián, mint riporter? (Guest22757)

Vitray Tamás: A következő téli olimpiára Juni György, a sportfőszerkesztő már két hónappal ezelőtt meghívott. Biztos vagyok benne, hogy ha rajta múlik, tartja a szavát. Én meg téli olimpiára szívesebben megyek, mint nyárira.

Néz még magyar focit? Kijár még meccsre? És ha nem titok, melyik külföldi, és melyik magyar labdarúgócsapatnak szurkol? (Alex_Herceg)

Vitray Tamás: Mi tagadás, nézek magyar focit, de amióta nem közvetítek focit, futballpálya közelébe se mentem. Nézek német, angol, és olasz meccseket. Bár nagyon nagyra becsülöm a Manchester Unitedet, az Arsenalnak és a Chelseanek drukkolok. Németországban a Bayern a kedvencem.

"Miért beteg a magyar futball?" (spooky)

Vitray Tamás: Úristen! Ez még mindig így merülhet föl?? Hisz 1969 óta kisebb megtorpanásokat kivéve folyamatosan lejtőn van. A világban ez a játék magasrendű, iparszerű fejlesztésnek indult, a legjövedelmezőbb szórakoztatóipari termék. Kicsit durva hasonlattal azt kell mondanom, miközben a világban lézerfegyverekkel vívnak, nekünk csak parittyánk van.

Ön szerint ki nyeri jövőre a foci VB-t? (Guest50778)

Vitray Tamás: Tippelek csak és nem jósolok: Argentína.

Mikor fog újra focit közvetíteni? (taxis)

Vitray Tamás: Focit sohasem fogok közvetíteni...

Szokta-e nézni a Eurosportot? Mi a véleménye az ottani magyar nyelvű sportközvetítésről? (spooky)

Vitray Tamás: Az Eurosportot nézem, de fájdalom, angolul hallgatom, nem sznobizmusból, hanem mert azt tudom fogni.

Mit szól ahhoz, hogy valakiből aki - megkérdőjelezhető felkészültséggel és tehetséggel - versenyt közvetít, a sportág magyarországi igazgatója lesz? Ez olyan, mint ha a Faragó Richárdból szövetségi kapitány lenne... (popsikutya)

Vitray Tamás: Én tudom, hogy ön kiről beszél, de azért jó volna, ha megmondaná! Ha például a felkészültsége és a tehetsége a sportközvetítésben nem lett volna, ahogy ön állítja, megkérdőjelezhető, akkor több garanciát látna arra, hogy ugyanennek a sportágnak megfelelőbb igazgatója lenne? Ebben az esetben az ön példáját véve alapul a legjobb focikommentátor nyugodtan lehetne a foci elsőszámú vezetője is. Az ön embere amióta nem főhivatású sportriporter, számos sikeres üzleti vállalkozást vezetett, ha jól tudom - bár nincs vele kapcsolatom. Ez talán sokkal nagyobb garancia arra, hogy jelenlegi posztján helyt tudjon állni.

Az Ön munkája sok lemondással járt, akár csak a versenysportolóké? (Alex_Herceg)

Vitray Tamás: Amennyire vissza tudok emlékezni, én mint az MTV2 intendánsa mondtam le, volt hogy fölkínált műsort mondtam le, de úgy, ahogy ön érti a lemondást, nekem sosem kellett lemondanom semmiről.

[origo]