Szegeden és Debrecenben előrehaladott stádiumban van a Magyar Televízió körzeti televíziós stúdióinak az átalakítása, és várhatóan még ebben az évben létrehozzák Szegeden a városi televízión alapuló külső gyártóbázist - mondta Belénessy Csaba, a Magyar Televízió regionális és kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetője. Állítása szerint a kisebbségi műsorok nincsenek veszélyben. 

Mindkét stúdió műsorait a helyi  városi televíziók stábja fogja készíteni, a műsorszolgáltatási jog azonban a megrendelő Magyar Televíziónál marad - mondta Belénessy Csaba, a regionális műsorok szerkesztőségének vezetője.

A szegedi körzeti tévéstúdióban készülnek a román, szlovák és szerb nemzetiségi műsorok, melyek sugárzását a médiatörvény is kötelező módon előírja, de a külső gyártóbázis létrehozásával nem kerülnek veszélybe a nemzetiségi műsorok - tette hozzá Belénessy. "Garantáljuk a román, szlovák és szerb kisebbségi műsorok gyártását, de ezen túlmenően szeretnénk elérni, hogy a kisebbségi műsorokat készítő munkatársak továbbra is a Magyar Televízió Rt. személyi állományában maradjanak. Arról is döntöttünk, hogy a jövendő tévéstúdió vezetőjének helyettese a kisebbségi rovatok egyik vezetője lesz"- mondta a szerkesztőségvezető.

Belénessy Csaba hangsúlyozta: Pécsett semmilyen tárgyalás nem folyik az ottani körzeti tévéstúdió jövőjével kapcsolatban, arról pedig egyetlen szó sem esett, hogy a stúdiót áthelyeznék Kaposvárra. Belénessy Csaba utalt arra, hogy a körzeti televíziós külső gyártóbázisok megteremtését nem politikai, hanem szakmai kérdésként kell kezelni, hiszen már 1992-ben így jött létre a szombathelyi, 1997-ben pedig a miskolci külső televíziós gyártóbázis.

A regionális televíziós műsorok vezetője kijelentette: a Magyar Televízió Rt. jelenleg nem tudja vállalni a korszerű digitális technikai eszközök bevezetését, éppen azért feltételként szerepel: a majdani üzemeltetőnek kötelessége lesz biztosítani a legfejlettebb televíziós technikát.

A Magyar Televízió budapesti, soproni, miskolci, szombathelyi körzeti stúdióinak adásai néhány éve magánkézben lévő gyártóbázisokon készülnek el. A soproni műsorokat a Pannon Sopron Szolgáltató Kft., a miskolciakat a Vektor Rendszerház Kft., a budapestieket a Régió Kft. készíti - mondta el az [origo] kérdésére Belénessy Csaba.

[origo] /MTI