"A WC-be pisilek!"- énekli a sárban, térden- könyökön csúszó tíz önkéntes. A Bázis című, új, katonai kiképzést utánzó reality show első epizódját október 30-án 22.30-kor vetíti a tv2.

A Bázis nézői most a producerek: Sváby András és Kereszty Gábor, a háttérben a rendező: M. Kiss Csaba.

Miközben a túlélő-vetélkedő résztvevői a pilisi táj szépségeit éppen alulról csodálják, Belmondó (magyar hangja Gáti Oszkár) narráló hangja tudatja a nézőkkel az eseményeket: "A büntetés oka hogy a férfiak nem a WC-be pisiltek, a büntetés célja: hogy a férfiak a WC-be pisiljenek." A Bázis rendezője M. Kiss Csaba a reality show létrejöttének okát már nem tudta ilyen egyértelműen megfogalmazni, de a célt igen: "az igazi érzelem bemutatása, a legemberibb, legdrámaibb, legmeghatóbb pillanatok követése."

Az első epizód érzelmessége valóban erős, a Richard Gere-féle Egy tiszt és egy úriembert idéző, megható búcsúzásnak sincs hiányában. Annak ellenére, hogy a kiképző tisztek szándékoltan a "velejéig romlott gonoszság" megtestesítői, céljuk "nem egyszerűen a feladatok végrehajtatása, hanem a tíz versenyző pszichés megtörése", a kiszavazott önkéntes mégis így búcsúzik a kiszavazása után: "A kiképző urat szerettem a legjobban! Mindent megtanultam tőle, ami a tíz parancsolatban benne van!"

Az alkotók a magyar lakosokra jellemző karaktert kerestek a 2000 jelentkező válogatása során. A tíz kiválasztottba (öt férfi és öt nő) azért így is becsúszott egy chippendales táncos és egy 7 hónapos kómát túlélő férfi.

Az új játék hasonló jellegű, külföldi reality show-kból merített ötletet, azonban nem számít licencműsornak, mert sok önálló elemet tartalmaz - mondta a rendező. A Bázis leginkább az amerikai Boot Camp című reality show-ra hasonlít, melynek 16 játékosa katonai környezetben különböző feladatokat hajt végre - természetesen kegyetlen kiképzők felügyelete alatt. Szintén militáns hátterű a BBC készülő produkciója, mely az első világháborút rekonstruáló reality show-hoz válogatott 25 fiatalembert.

Az ABC The Runner (Menekülő) reality show-ját a szeptember 11-ei terrortámadás miatt betiltották, a Bázis kapcsán az alkotók megelégedtek annyival, hogy mindenféle összefüggést kerültek, ami áthallást okozhat. A Bázisban nincs fegyver és enyhítettek a kiképzés brutalitásán is. Az első részben, mielőtt a kiszavazásig eljuthatott volna a tíz fős csapat, így is ketten kiestek. A Magyar Honvédségnél erősebb kiképzést "túlélő" szereplő jutalma a hatodik rész végén tíz millió forint. A tízből kilenc résztvevő bevallása szerint csak a fődíjért jelentkezett.

Korábban:
Megkezdődött a kiképzés a tv2 bázisán

Elmarad az embervadászat

Alternatív realitás

A Nagy Testvér irányít téged

A Big Brother résztvevői nem tudnak a keddi katasztrófáról

Az RTL Klub is indít reality show-t

Bár: irányított figyelem

Gőzsy Katalin

[origo]