Tíz éve, 1992. április 18-án halt meg Londonban Benny Hill angol filmkomikus, aki milliónyi rajongója szerint a világ legmulatságosabb embere volt.

1924. január 21-én született Southamptonban, Alfred Hawthorn Hill néven. Apja akrobata volt. Gyerekkorának eszményképe Charlie Chaplin volt, őt kívánta követni. A hadseregben adta elő első műsorait, akkor vette föl a Benny nevet is, egyik mintaképe, Jack Benny amerikai komikus iránti tiszteletből. Pályája kezdetén vidám jelenetekben szerepelt, erre rendelte alkata, jellegzetes mimikája. 

Igazi sikereit önálló televíziós műsoraival aratta, amelyeket később már maga állított össze. Ezekben kevés férfi és sok csinos lány között ő játszotta a főszerepeket. Malackodó humorral, időnként trágársággal fűszerezett, a műholdas csatornákon vetített show-műsoraival vált ismertté a világon. Műsorait száznegyven országban - így Magyarországon is - adták a televíziók, nézőinek száma milliárdokban mérhető.
   
Az elsők között ismerte fel a tévé lehetőségeit, s azokat tudatosan és ráérzéssel használta ki, a Benny Hill Show több mint harminc éven át az angolok kedvence volt. Eleinte tejesembert játszott, később a klasszikus angol komikus-úton haladt: munkásklubot, revüt és úgynevezett mólóvégi show-kat rendezett. Kritikus hangú karikatúrákat készített a tévéshow-k világáról, portrékat a leghíresebb komikusokról. Milliónyi rajongója számára ő volt a világ legmulatságosabb embere.

Benny Hillt először 1954-ben választották az év televíziós személyiségévé. 1969-ig az állami BBC-nél szerepelt, majd átszerződött a független Thames tévéhez, ahonnan 1989-ben kidobták, arra hivatkozva, hogy zaftos helyzetkomikumra épülő tréfái elavultak, primitívek, szexmániások, és sértik a női egyenjogúságot. Ez utóbbi vádat Hill a maga keresetlen modorában hülyeségnek minősítette.

Benny Hill sohasem gondolt házasságra. 67 évesen egyszer azt mondta: - Szellemileg egy 17 éves kamasz szintjén vagyok, azaz túl fiatal a nősüléshez. Élete végén visszavonultan, elfelejtve élt.Utolsó hónapjaiban szívpanaszokkal küszködött, halálát is szívroham okozta. A szomszédok, mivel napokig nem látták, értesítették a rendőrséget. Amikor feltörték londoni lakását, már napok óta halott volt. Azt is feltételezik, hogy halálra ette magát. Orvosai fogyókúrát javasoltak a 108 kilós komédiásnak, de ő nem fogadta meg a tanácsokat. Egy amerikai show-műsorában maga is gúnyt űzött nagy étvágyából.

Benny Hill előszeretettel szerepelt és fényképezkedett csinos fiatal nők társaságában, vagyonának nagy részét azonban az első jelentések szerint két, Parkinson-kórban szenvedő, szociális otthonban élő idős hölgyre - régi híveire - hagyta, akiket "különleges szerelmeknek" nevezett, és gyakorta látogatott. Egyikük kijelentette, hogy az örökséget nyomorékokat gondozó otthonok támogatására fordítja majd. Benny Hill azonban, fogadkozásával ellentétben, egyetlen pennyt sem hagyott 57 éves, tolószékhez kötött rajongójára, akivel ügyvédje közölte, hogy neve nem szerepel Hill végrendeletében. A komikus ugyanis igen régen írta végrendeletét, s elfelejtette átírni. A hölgy csak nevetett a dolgon, a színész ígéretét nem vette komolyan - vagy megörökölte tőle humorérzékét? A másik barátnő néhány hónappal Benny előtt halt meg, 60 évesen.

Becslések szerint Benny Hill vagyona több mint 30 millió dollár volt, behajtatlan fellépési díjai további százezreket tehettek ki. Sem autója, sem saját háza nem volt, a siker külső jeleit nem hordta. Legértékesebb tárgyai a tévéje és a videója voltak.  Szülővárosában, Southamptonban helyezték örök nyugalomra, sok százan kísérték utolsó útjára. A közönség nem feledte el, nemrég egyik felújított show-műsorának 11 millió nézője volt Angliában.

Benny Hill számos jegyzetfüzetet írt tele saját vicceivel, és megvalósításra szánt tréfás ötleteivel. Hagyatékának rendezői két szamárfüles füzetet találtak a művész lakásán, s azt remélték, később többet is föllelnek. Michael Jackson, az amerikai popsztár bejelentette: sok millió dollárt fizetne Benny Hill kiadatlan, kézírásos viccgyűjteményéért.

Három évvel a halála után Benny Hill komoly bevételt hozott a brit Thames televíziós cégnek, amely annak idején felvette sorozatait. Nemrég adták el a vetítési jogokat az Egyesült Államokban, s azóta az egész világon újabb sikerhullámot hoz Benny Hill humora.

Fontosabb filmjei: Ki tette ezt? (1956), Csajok az erdőben (1957), Repülj az égig! (1960), Szentivánéji álom (1964), Hogyan repültem Londonból Párizsba? (1965), Csitt-csatt, bimm-bumm (1968), Az olasz munka (1969), A pincérek (1971), Nézz valami vicceset! (1977), Őrség (1986). Számos videója jelent meg, életéről több könyvet írtak. Lelkes hívei közé számított Frank Sinatra, Burt Reynolds, Michael Caine, Liza Minnelli, Clint Eastwood és Michael Jackson.

Ajánlat:

Benny Hill daloskönyve
Benny Hill "angyalkái"-rajongói oldal