Új sorozat a kéktúra útvonaláról

Szent István-vándorlás címmel az országos kéktúra útvonalát bemutató, 36 részes dokumentumfilm-sorozat készült. A filmesek ugyanazt az utat járták be, mint amelyről, a Másfél millió lépés Magyarországon című, 1970-es évek végi alkotás szól.

A több mint 1000 kilométeres út - amely kelet-nyugati tengelyen köti össze az ország két pontját, Nagy-Milicet és Írottkőt - újbóli végigjárásának célja az elmúlt évtizedekben történt változások megörökítése volt. A vállalkozást a magyar millennium és az ezredforduló alkalmából határozta el Peták István szerkesztő, rendező. Peták, aki az egykor Rockenbauer Pál vezetésével készült 13 részes televíziósorozat szerkesztője volt, 2000-ben kezdte a forgatást.

Rendelje meg!
Könyvek a kéktúra útvonaláról

A rendező szerint a Szent István-vándorlás szubjektív film, mivel úgy mutatja be az embereket, a természeti értékeket, az erdőgazdálkodást, az épített környezetet, a turista látványosságokat, ahogyan azokat ő látja. Az új sorozatban - fotókon - felidézik a kéktúra útvonal ősének számító, és 1938-ban Szent István-vándorlás névvel útjára indított országjáró mozgalom keleti szakaszát is.

A dokumentumfilmet szeptemberben kezdi vetíteni a Magyar Televízió, az m1-es csatorna vasárnap délutánonként sugároz egy-egy részt. Az első - a Nagy-Milictől Füzérkomlósig vezető szakaszt bemutató - rész szeptember 8-án, vasárnap lesz látható.