Űrutazás a fődíj egy új orosz valóságshow-ban

Oroszország legnagyobb televíziós csatornája és az orosz űrügynökség megállapodott, hogy olyan valóságshow-t készítenek közösen, amelynek győztese az űrbe utazhat. Ha minden a tervek szerint halad, az első "televíziós" űrturista 2003 őszén repülhet majd a kozmoszba.

Az ORT közszolgálati televízió és az űrügynökség (Roszaviakoszmosz) vezetői kedden jelentették be döntésüket. A tévé és az űrügynökség képviselői már aláírták az előzetes megállapodást, a végleges szerződést pedig egy-két hónapon belül kötik meg.

A több évre szóló tervek szerint évente legalább egyszer rendeznek ilyen televíziós "vetélkedőt". A nézők nyomon követhetik egyebek között a versenyzők kiválasztását, majd azt is, hogy a vállalkozó kedvű amatőrök miként veszik az akadályokat az űrrepüléshez szükséges szigorú kiképzés során. Utazni azonban csak egyikük fog, mégpedig a legjobban teljesítő jelölt, aki egy hetet tölthet majd el a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegében.

A vetélkedőbe bárki jelentkezhet, de közülük különböző vizsgálatok és versenyek után választják ki azt a 15-20 embert, aki az orvosi vizsgálatok után részt is vehet a kiképzésben. Ha minden a tervek szerint halad, az első "televíziós" űrturista 2003 őszén repülhet majd a világűrbe.

Konsztantyin Ernszt, az ORT vezérigazgatója elmondta, hogy nagy figyelemmel követték az űrturisták utazásának megszervezésével kapcsolatos eseményeket, és olyan televíziós projekt elkészítését javasolták, amely bemutatná Oroszországnak az űr meghódításában és kutatásában elért eredményeit is. Jurij Koptyev, a Roszaviakoszmosz vezérigazgatója szerint az űrügynökség számára vonzó és sokat ígérő a terv.

Az űrutazás és a szórakozás elegyítésére tett legutóbbi kísérlet kudarcot vallott: Lance Bass, az amerikai 'N Sync együttes szólóénekese nem repülhetett a világűrbe most októberben, mert nem teljesítette fizetési kötelezettségeit. Bassnak, csakúgy mint a két korábbi űrturistának - az amerikai Dennis Titónak és a dél-afrikai Mark Shuttleworthnak - húszmillió dollárt kellett volna fizetnie. Bass utazásáról hétrészes dokumentumfilm-sorozat készült volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK