Amerikai tévéper valóságshow miatt

A Survivor című túlélőshow-t közvetítő amerikai CBS, a műsor másolása miatt, jogi eljárást indít az ABC tévétársaság ellen, amely a közeljövőben akarja megkezdeni a produkció egyesült államokbeli sugárzását.

A CBS keresetében azt kérte a bíróságtól, hogy akadályozza meg az I'm A Celebrity... Get Me Out of Here című műsor amerikai sugárzását, amelyet az ABC 2003 februárjára tervez. A CBS szerint a megfakult sztárok főszereplésével készülő túlélőshow készítői egy az egyben lemásolták a Survivor (Túlélő) című produkció alapelemeit.

"A Celebrity-t tudatosan tervezték a Survivor mintájára, és tisztességtelen módon használták fel a műsor sikerét. A Survivor-hoz hasonlóan a Celebrity résztvevőit is egy elzárt, barátságtalan területre viszik. ... Az eredeti műsor stílusával megegyezően pedig gyakoriak a légi felvételek, illetve a helyi vadvilág és természeti környezet bemutatása, ráadásul a versenyzők kiesésének módja is azonos. ... az ABC tévétársaság és a műsor gyártója, a Granada cég nem visszakozott a CBS szeptemberi figyelmeztetése után sem" - tartalmazza a CBS beadványa.

Paul Nichols, a Granada szóvivője szerint sajnálatos, hogy a CBS támadást indított ellenük. "Az az állításuk, hogy a mi műsorunk megsérti a Survivor-rel kapcsolatos jogaikat, teljes mértékben megalapozatlan" - nyilatkozta a szóvivő.

A hírességeket felvonultató I'm A Celebrity... Get Me Out of Here (Híres ember vagyok ... szabadíts ki innen!) című show szeptemberben sugárzott brit változatában nyolc sztár szerepelt, akik két hétig éltek az ausztráliai Queensland dzsungeleiben. A műsor Nagy-Britanniában is vitához vezetett, mert a Survivor szigetországi jogait birtokló Castaway Television egyik tulajdonosa, Bob Geldof szintén lopással vádolta az I'm A Celebrity... készítőit.

A brit Celebrityben szereplő másodvonalbeli sztároknak két héten keresztül különböző, nehéz próbatételt jelentő feladatokat kellett teljesíteniük, hogy élelemhez jussanak. A szereplőket a közönség szavazta ki, egyenként, végül DJ Tony Blackburn nyerte a versenyt. A Survivor-ben pedig, amelynek következő, Amerikában immár ötödik részét Thaiföldön vették fel, tizenhat versenyző küzd az egymillió dolláros fődíjért.