Dirk Gerkens, a Magyar RTL Klub Rt. vezérigazgatója - Ladvánszky Györgynek, az ORTT MSZP által delegált tagjának megkeresésére reagálva - levélben fejezte ki sajnálkozását a csatorna által indított valóságshow-ban az utóbbi napokban sugárzott erkölcsileg kifogásolható, a szexualitást naturális módon hangsúlyozó jelenetek miatt. A vezérigazgató elismerte: a műsor szerkesztése során munkatársaik súlyos, az RTL Klub etikai kódexébe is ütköző szakmai és etikai hibát követtek el, ezért a csatorna jó hírének megóvása érdekében szigorított szerkesztői kontroll bevezetéséről határoztak.

Dirk Gerkens, a Magyar RTL Klub Rt. vezérigazgatója levélben fejezte ki sajnálkozását az Országos Rádió és Televízió Testület MSZP által delegált tagjának a csatorna valóságshow-jában az utóbbi napokban sugárzott nem kívánatos, erkölcsileg kifogásolható jelenetek miatt. Az erre vonatkozó - több napilapban is megjelent - értesülést Fazekas László, a csatorna szóvivője szerdán erősítette meg az MTI-nek.

A Színes Mai Lap szerdai száma által közölt levélváltás szerint Ladvánszky György, a médiahatóság MSZP által delegált tagja január 20-án fordult saját nevében az RTL Klub vezérigazgatójához a ValóVilág című, a kereskedelmi csatorna által indított műsorral kapcsolatban - sürgős intézkedést kérve. Mint írta, az említett program "az utóbbi napokban olyan tartalommal rendelkezett, amely a kiskorúak fejlődését súlyosan veszélyezteti, de a felnőtt nézők körében is igen nagy felháborodást keltett".

Dirk Gerkens válaszában kifejti: a társaság vezetősége sajnálattal tapasztalta, hogy a ValóVilág múlt pénteki és szombati adásában olyan jeleneteket sugároztak este nyolc óra körüli időpontban, amelyeket "nem kívánatosnak, erkölcsileg kifogásolhatónak" tartanak, "s amely epizódok joggal kelthetnek a közvélemény egy részében is felháborodást". Álláspontja szerint a műsor szerkesztése során munkatársaik súlyos, az RTL Klub etikai kódexébe is ütköző szakmai és etikai hibát követtek el.

Az eset kapcsán összehívott hétfői vezető értekezleten "a személyi konzekvenciák levonásán túl" a nézők érdekében, és a csatorna jó hírének megóvása céljából azonnali változtatásokról, szigorított szerkesztői kontroll bevezetéséről határoztak, így a ValóVilág című műsorban hasonló, illetőleg a szexualitást egyéb naturális módon hangsúlyozó jelenetek nem kerülnek a főműsoridőben sugárzásra - olvasható a vezérigazgatói levélben.

Dirk Gerkens emlékeztet arra is, hogy "a személyi felelősök azonnali felelősségre vonása és a csatornától való távozása már megtörtént".

Mint arról korábban hírt adtunk, az RTL Klub hétfőn szűkszavú közleményben tudatta: Árpa Attila, az RTL Klub kreatív igazgatója valamint Wisinger János, a ValóVilág produkciós vezetője távozott a csatornától. Az érintettek állítása szerint a döntést a az RTL Klub vezetőségével közösen, egyeztetve hozták meg.

(A Való Világ és a Való Világ 2 hivatalos honlapját egyaránt az [origo] készíti)