Tucatnyi műsor tűnik el az MTV-ről - Baló jobb kulturális programot ígér

Baj van a fejekben az MTV-nél, ezért alig támogatott és alig nézett a csatorna legtöbb kulturális műsora - állítja Baló György. A közszolgálati adó kulturális igazgatója, változatlan összegből, pénzátcsoportosítással, műsorcserékkel és az MTV számára még megnyerhető szellemi kapacitás bevonásával próbál változtatni a helyzeten.

Forrás: ORIGO
Baló György

Havi 68 millió forint jut kulturális műsorok gyártására a Magyar Televíziónál, a Duna Tévé mellett gyakorlatilag egyetlen adónál, amely áldoz erre a műfajra. Az egyelőre fél évig biztosított összeg nagyjából azonos a 2002-ben adott pénzzel, ami jelentős eredmény, mert az MTV vezetősége februárban még csak havi 54 milliót ajánlott - mondta el a csatorna elnöki székére korábban kétszer eredménytelenül pályázó Baló György, akit decemberben neveztek ki a közszolgálati adó kulturális igazgatójává.

Az A Hét főszerkesztőjeként is dolgozó újságíró - az alkudozásainak köszönhetően megemelt keretből - több új kulturális műsort akar indítani, ennek azonban sok régi program költségvetésének jelentős csökkentése és tucatnyi műsor megszüntetése az ára. Abbamarad minden jogdíjas fikciós alkotás ismétlése, így a régi magyar tévéjátékok sugárzása is, amely a megnövekedett díjak mellett percenként 6 ezer forintba kerülne. A kulturális igazgató szerint "nincs kőbe vésve, de nagyon valószínű", hogy lekerül a képernyőről több olyan szakmagazin is, amelyek "nem elég átütők, vagy már kissé elfáradtak". Ezek közé tartozik a Hétvégi Helikon című irodalmi műsor, a Táncmagazin, a Hoppá című ifjúsági adás, a Századfordító magyarok, a Gaia, és A kölcsön kapott Föld című környezetvédő-ismeretterjesztő műsorok is. A megmaradó programok, így a Médiamix, a Galéria, a Fogadóra vagy a Záróra költségvetése általában harmadával-felével csökken. Utóbbi esetében ez azt jelenti, hogy napi 131 ezer helyett csak 100 ezer forint jut a késő esti értelmiségi műsorra.

Forrás: ORIGOKevesebb pénzt kap a kulturális háttérműsorként meghatározott Éjjeli menedék is, amelynek tartalmáról Baló komoly vitát folytat az alkotókkal. A kulturális igazgató, aki a Siklós Beatrix vezette program későbbi sorsáról nem akart nyilatkozni, közölte, a műsorba nem tartozhat bele a napi politika, és nem tűri, hogy a Magyar Köztársaság törvényeit sértő nézetek kapjanak teret, amint az néhányszor már előfordult. Baló példaként elmondta, hogy az Éjjeli menedék egyik részében a Vér és Becsület szervezet vezetőjével beszélgettek, amit kivetetett a műsorból.

Az MTV kulturális igazgatója a főosztály dolgozói számára tartott tájékoztatót követő sajtóbeszélgetésen elmondta, kaotikus és botrányos állapot fogadta új munkahelyén, amit a kulturális műsorok alacsony támogatottsága és a megfelelő szellemi kapacitás hiánya is nehezít. A lehangoló helyzetből Baló "előre akar menekülni", olyan karakteres kulturális műsorokat szeretne, amelyek nézettebbek és színvonalasabbak a mostani kínálatban találhatóknál. Várhatóan hétfőnként főműsoridőben kap helyet egy új "nagy" kulturális műsor, amelyre heti 3 és fél millió forintot szánnak, elkészítésére pedig pályázatot írnak ki. A kiemelt helyen szereplő program sugárzási időpontja még bizonytalan, mert elképzelhető, hogy a kulturális adások eddigi főműsoridős napján, csütörtökön, Juszt László új show-ja jelentkezik

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK