Három magyar tudósító van Irakban - Chrudinákot nem engedték be

A magyar televíziók, újságok és rádiók munkatársainak nyilatkozatai szerint március 20-án három magyar tudósító tartózkodik Irak területén. Bagdadban, ahová a többi magyar újságíró is szeretne eljutni, egyedül a Klubrádiónak van saját tudósítója: Orosz József. A nem hivatalos információkkal szemben a Külügyminisztérium úgy tudja, ő az egyetlen magyar állampolgár Irakban. Chrudinák Alajos is ment volna az arab országba, de ő egyelőre Magyarországon marad. A megbízók szerint a térségben tartózkodó magyar újságírókat feltehetően nem az anyagiak ösztönzik.

A nagy nemzetközi hírszolgálatokkal való együttműködés és az állandó külföldi tudósítói hálózat mellett több magyar médium magyar tudósítókkal is együttműködik, hogy első kézből származó információkat szerezzen Irakból. Az arab országban, a magyarországi televíziók, újságok és rádiók munkatársainak nyilatkozatai szerint március 20-án, csütörtökön három magyar tudósító tartózkodik. A szomszédos területeken pedig további néhány magyar újságíró. Bagdadban már csak egy magyar van, Orosz József, a Klubrádió tudósítója, aki több más magyar társaságot is tájékoztat. Korábban az iraki fővárosban tartózkododtt Bátonyi Csaba operatőr is, aki kollégái tudomása szerint március 19-én szerda reggel érkezett vissza Magyarországra. Orosz Józsefen kívül még két magyar állampolgár tartózkodik Irakban. Marosi Antal szabadúszó újságíró és Spät Eszter egyetemista, aki ösztöndíjjal tartózkodik a térségben. Mindketten Irak északi, kurdok által ellenőrzött zónájából küldik a híreket.

A válságövezetben a tv2-t képviseli a legtöbb magyar újságíró. Bernáth György, a kereskedelmi adó hírigazgatója közölte, a nagy nemzetközi hírszolgálatok mellett saját forrásból is dolgoznak. Megegyeztek Orosz Józseffel, hogy őket is tudósítja, Kuvaitba pedig saját stábot küldtek, Nagy Attila Pétert, a csatorna külpolitikai szerkesztőjét és Varga Tamás operatőrt. Bernáth szerint kollégái március 18-án, kedden érkeztek meg az Irakkal szomszédos országba, ahonnan egy esetleges háború esetén az amerikai csapatokkal együtt megpróbálnak továbbmenni a támadás irányába. A tv2 kapcsolatban áll a Törökország délkeleti vidékén várakozó Peremiczky Attila újságíróval is, aki a Budapesti Nap című lap munkatársa. Peremiczky szintén megkísérel bejutni Irakba, hogy háború esetén az esetleges északi frontról tudósíthasson. A két ország határán lévő újságírót, aki az InfoRádiót és a Duna Tévét is tudósítja, külföldi kollégáihoz hasonlóan, a török hadsereg egyelőre nem engedi továbbutazni. Az MTI-t szintén Peremiczky és Orosz tudósítja.

Előző
  • 1
  • 2
Következő