MTV: Friderikusz - a szólás szabadsága

A Friderikusz - a szólás szabadsága című műsor április 20-ától minden vasárnap 18.55 órai kezdettel látható az m1-en, a Magyar Televízió A hét című politikai-közéleti műsorának helyén. A műsorterv körül tapasztalható fokozott médiaérdeklődés kapcsán az annak gyártásáért felelős View Produkciós Kft. tagjai, illetve a program készítéséért felelős munkatársak kötetlen háttérbeszélgetésre invitálták a sajtó képviselőit.

Forrás: ORIGO
A műsorvezető, Friderikusz Sándor

A szórakoztató, úgynevezett show-elemeket is tartalmazó  politikai-közéleti műsor struktúrája még nem végleges. Annyi azonban bizonyos, hogy egy 90 perces élő adásról van szó, amely a közélet, a politika, esetenként a kultúra, illetve a sport világából származó aktualitásokra épít - ezeket kívánja az adott témának leginkább megfelelő tartalmi és formai eszközökkel bemutatni (stúdióbeszélgetés, élő helyszíni kapcsolás, szerkesztett anyagok stb). Elképzelhető, hogy minden egyes adás csupán egyetlen témára koncentrál majd, de az sem kizárt, hogy a két, esetenként három téma kerül majd terítékre. A műsorvezető Friderikusz Sándor lesz, aki több meghívott vendéggel, közönség előtt beszélget a stúdióban.

A külső gyártásban készülő műsort a View Produkciós Kft. készíti, amelynek tulajdonosai Krecz Tibor (a Figyelő rovatvezetője, felelős szerkesztője, majd az RTL Klub hírigazgatója, rövid ideig vezérigazgató-helyettese, utóbb az [origo] ügyvezető igazgatója), Nádori Péter (a Magyar Narancs főszerkesztő-helyettese, majd az [origo] alapító-főszerkesztője, programigazgatója, utóbb a HVG Online főszerkesztője) és Kovács Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója. A program felelős szerkesztője Pálinkás Szüts Róbert újságíró, a Fekete doboz, a Magyar Narancs, a Blikk munkatársa, majd az EST FM Rádió alapító-főszerkesztője, utóbb az [origo] tartalomfejlesztője.

"A műsor a tényműfaj-család elemeiből építkezik, azaz hírt szolgáltat, tudósítást ad, valóságos személlyel annak valóságos állapota alapján interjút közöl, háttérelemzést készít ... feldolgozza, bemutatja a széles közvélemény érdeklődésére számot tartó közéleti, politikai, üzleti kulturális, szórakoztató és sporttémákat. ... A műsor témaválasztása és kifejezésmódja szükségképpen populáris. Olyan ügyek és személyek jelennek meg a képernyőn, amelyek és akik valóban példával szolgálhatnak a közönség számára, vagy  kiterjedt hatást gyakorolnak a mindennapi életre. A műsor nem tartózkodik attól, hogy az élvonalbeli politikától kezdve a kommersz kultúráig dolgozza fel az adódó témákat. ... A műsor kulcsfontosságú sajátossága az egymással vitázó felek egyidejű szerepeltetése, a vitapartnerek álláspontjainak nyílt ütköztetése. A műsor törekvése, hogy vagy a vita kimenetelével vagy a vitához kapcsolódó információ közlésével orientálja a nézőt a vita értékelésében" - áll a produkciós cég tájékoztatójában.

Krecz Tibor elmondása szerint a néhány hónapja alakult cég "a hazai médiapiacon - azon belül is a hírműfaj területén belül - kialakult kínálati hiány orvoslására jött létre". A közszolgálati csatorna mindössze néhány hónapra kötött megállapodást a produkciós céggel, amely a szerződésben vállalta: az előző három hónaphoz képest adott műsoridőben megkétszerezi a közszolgálati csatorna nézőinek számát - az 5. adást követően.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK