Bestseller - A világ nyitott könyv címmel havonta jelentkező kulturális műsort indít április 28-án a Magyar Televízió a kortárs világirodalom ismert szerzőinek bemutatására.

Az új, havonta sugárzott program félórás portréfilmekben több világhírű írót mutat be. Lévai Balázs szerkesztő-műsorvezető világirodalmi beszélgetéseinek vendégei között szerepel John Updike, Harold Pinter, Philip Roth, Helen Fielding, Umberto Eco, Michael Cunningham, Mario Vargas Llosa, Paul Auster, Viktor Pelevin, Tom Stoppard, Günter Grass és Nick Hornby. Április 28-án 22.30-kor az első adásban José Saramago Nobel-díjas portugál írót mutatja be a műsor.

 

A Bestseller stábja alkotói környezetükben keresi fel az írókat, Saramago az otthonába is beengedte a stábot, de Lévai Balázs az [origo]-nak elmondta, hogy a felkeresett angolszász szerzők zárkózottabbak, velük más helyszínen kellett elkészíteni a felvételeket. Lévai szerint néhány más írót is szerettek volna felkeresni, de változó okok miatt páran nemet mondtak, köztük J. K Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, aki közeli szülése miatt nem vállalkozott a szereplésre.

 

Az összegyűjtött és könyvbe szerkesztett interjúkat a televíziós sorozat végén - a tervek szerint a 2004. évi ünnepi könyvhétre - megjelenteti az Európa Könyvkiadó.

 

A Bestseller - A világ nyitott könyv című sorozat fővédnöke és támogatója Görgey Gábor kulturális miniszter. A műsort a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pénzzel is támogatja; a tárca a részenként 1,5-2 millió forintos Bestseller költségeinek felét állja.

 

A műsor úgynevezett vegyes gyártásban készül, az MTV és Lévai Balázs cége is részt vesz benne.

 

A Bestseller szerkesztője az [origo]-nak elmondta, hogy három hónapja dolgozik intenzíven a program megvalósításán, amelynek ötlete korábbi magyar írókkal készített műsoraiból jött. Lévai Balázs korábban is rendszeresen szerepelt az MTV-n, dolgozott a Zárórá-ban, és ő vezette a Fogadóóra című oktatási műsort.