A tv2 heti, főműsoridőben jelentkező szórakoztató programjaitól várja a nézettség emelkedést Kereszty Gábor, a csatorna vezérigazgatója, aki szerint az RTL Klub ellopta a Big Brother formátumát. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint ez nem igaz, a tv2 viszont felhasználta műsoraik ötletét. A Big Brother licenctulajdonosa azonban, nem jogi úton, panasz tett a Való Világ miatt.

A tv2 heti, főműsoridőben jelentkező szórakoztató programjaitól várja a nézettség-emelkedést - közölte Kereszty Gábor. A kereskedelmi adó vezérigazgatója elmondta: ebben a sávban jelenleg 6-7 százalékkal elmarad nézettségük a tavaly szeptemberi átalakuláskor célként kitűzöttektől, ezért olyan stratégiai lépéseken gondolkodnak, amelyekkel javíthatnak eredményükön.

 

Kereszty Gábor újra elmondta, a Big Brother, amely a fő műsoridő négy órájából egyet elvesz, nem teljesít az elvártak szerint. Jelenleg a kereskedelmileg preferált 18-49 éves korcsoportban mintegy húsz százalékos piaci részesedést szerez a tv2-nek, és a sugárzását követő időszakban is lenyomja a nézettséget. Kereszty szerint ez még mindig közel egymillió nézőt jelent naponta, ami nem elhanyagolható tény. A tv2 vezérigazgatója azt mondta, a valóságshow-k iránti érdeklődés nem csak azért csappanhatott meg, mert a két országos kereskedelmi csatorna összesen eddig négy szériát indított, de azért is, mert "az RTL ellopta a formátumot".

 

A másik országos kereskedelmi csatorna - Kereszty szerint - szélsőséges és egyáltalán nem általános karaktereket mutat be hasonló műsorában, ami, úgy tűnik, talán érdekesebb jelenleg a nézők számára. "Pont ez az a paradox helyzet, amely egyben érdekes is. Valóságshow-nak hívunk egy műsort, amely legkevésbé sem valóságos emberekkel van feltöltve?" -  kérdezte Kereszty. A vezérigagató azt mondta, ezt a fajta manipulációt inkább szappanoperának vagy egyszerű sorozatnak, mindenképpen valamilyen szerkesztett és nem spontán műfajnak nevezné. "A tv2 soha nem a Big Brother-ről szólt, noha a valóságshow mindig komolyan befolyásolta a nézettséget" -  nyilatkozta Kereszty Gábor, aki szerint ez a műfaj, ha esetleg más formában is, de jelen marad a televíziózásban. A tv2 képviselője közölte: nyáron dőlhet el, hogy elindítják-e a műsor harmadik sorozatát is; a licenctulajdonossal kötött egyezségük nem tér ki arra, mennyi idő alatt kell elkészülniük a lekötött szériák rendezésével.

 

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint a kereskedelmi csatorna semmit nem lopott el versenytársától, a programján látható valóságshow ugyanaz a műsortípus, mint a tv2-é, csak más formátumban. Kolosi azt mondta, több, általuk indított műsort "lopott el" a másik országos kereskedelmi csatorna, amely például a Vitriol-t és a Lucifer-t a Heti hetes-sel, a Claudia-show-t a Móniká-val, a Multimilliomos-t a Legyen Ön is milliomos-sal szemben indította el.

 

"Mégsem a mi produkcióink buktak meg" - mondta a programigazgató, aki közölte, már egy évvel valóságshow-juk, a Való Világ indulása előtt levédették annak nevét, bár a produkció tartalma addigra még nem véglegesedett.

Kolosi Péter azt is elmondta, nem jogi úton, de már panasszal élt feléjük a műsor miatt a tv2-n sugárzott Big Brother licenctulajdonosa, a holland Endemol cég, amely az RTL Klub programigazgatója szerint azért nem indít pert a kérdésben, mert belátja, nincs esélye annak megnyerésére.