A BBC is mutat halott katonákat

A BBC szerint az iraki háborúban megölt brit katonákat ábrázoló képek bemutatása nélkül nincs értelme a konfliktusról szóló tudósításokat elemző új műsorának. A brit közszolgálati adó az arab al-Dzsazíra adó márciusi képeit akarja átvenni.

Több családtag kritizálta a halott brit katonák képeinek bemutatásáról hozott BBC-s döntést. Az Irakban megölt Simon Cullingworth írnok és Luke Allsopp utász rokonai szerint a közszolgálati tévé terve "rendkívül felkavaró a családok számára". "Több fiatal gyermek anyjaként felháborít és bánt, hogy a BBC be akarja mutatni a Simont és Luke-ot ábrázoló filmet, miközben családunk a legnagyobb fájdalmakat éli át" - nyilatkozta az egyik katona özvegye, Alison Cullingworth a Sun című brit bulvárlapban május 24-én.

 

A BBC szóvivője szerint, habár a társaság megérti a hozzátartozók álláspontját, a képek június 1-én, vasárnap műsorba kerülnek. "A BBC együttérez azokkal, akik a háborúban elvesztették szeretteiket, és megértjük, milyen megrázkód- tatást okoz ez nekik" - mondta a szóvivő. Az adás az al-Dzsazíra arab hírtévé hatásával, valamint az arab és a nyugati média tudósítói gyakorlata közötti különbségeket vizsgálja. A BBC egyik célja, hogy bemutassa, a háború arab szemszögből készült híranyagait.

 

Az al-Dzsazíra logója

 

A brit adó ugyan nem hajlandó kihagyni a vitatott képeket, de az érzékeny témára tekintettel, korábban megváltoztatta a sugárzás tervezett időpontját, mert az egybe esett volna az egyik, háborúban elhunyt katona temetésével. Ennél többet azonban nem tesz a társaság, amelynek képviselője azt állítja, képtelenség lenne úgy összeállítani az al-Dzsazírát elemző műsort, hogy abból kimaradjanak az arab hírtévé egyes képei. "A lehető legrövidebb ideig, mindössze néhány másodpercig, mutatjuk ezeket, közelképek felvillantása nélkül, ráadásul, a katonákat ábrázoló felvételeket nagy mértékben elváltoztattuk" - mondta a BBC szóvivője, aki nem részletezte, milyen mértékben alakították át az eredeti képeket.

 

A két katona egy robbanóanyag hatástalanítással foglakozó egység tagja volt, és mindketten egy március 23-i összecsapás után tűntek el, de haláluk pontos körülményei azóta sem ismertek. Tony Troulan alezredes, Cullingworth és Allsopp egykori parancsnoka, a családokhoz hasonlóan, ellenzi a halott beosztottjairól készült képek bemutatását. "Annyit mondhatok a BBC-seknek, vajon, ha a megvadult tömeg közepén, a porban fekvő és szidalmazott katona az ő férjük lenne, bemutatnák-e a képeket" - nyilatkozta a brit hadsereg tisztje.

 

A botrányt kavaró képek közléséért az al-Dzsazírát korábban Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is többször bírálták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK