Nézőroham az árvákért Vujity Tvrtko műsora után

Örökbefogadási hullámot indított el az újabb Pokoli történetekben bemutatott, a kambodzsai magyar árvaházról szóló film. A riport hatására néhány óra alatt több mint 100 család vállalta kambodzsai, vietnámi és malawi rászorulók támogatását. A program szervezője szerint eddig a televízió segítette a leghatékonyabban toborzómunkájukat.

Nagy hatással volt a közönségre Vujity Tvrtko riportműsorának különkiadása, amelynek június 16-i, hétfői közvetítése után, néhány óra alatt több mint 100 család csatlakozott a filmben bemutatott jelképes örökbefogadási programhoz. A jelentkezők, akiknek száma folyamatosan nő, vállalták, hogy legalább egy éven keresztül havi 3000 forinttal támogatnak egy-egy rászoruló árvát.

 

A Pokoli történetek különkiadásának első filmjét az úgynevezett gyilkos mezők mellett, vagyis a Pol Pot-rendszer áldozatainak tömegsírja közelében forgatta a riporter, aki először tudósított az ott működő "magyar" árvaházról. A kambodzsai intézményt, amelyet Losonczi Pál, az egykori Elnöki Tanács elnöke is meglátogatott, a több millió ember meggyilkolásáért felelős Pol Pot-rendszer bukása után építették magyarországi segítséggel. Az eredetileg 900 főre tervezett árvaházban ma 188 gyerek él, akik jelenleg is Magyarországról kapják a legtöbb támogatást.

 

A tévében ismertetett akciót a Magyar Baptista Szeretetszolgálat szervezte, amely hasonló módon több más országban, köztük Vietnamban, Malawiban és Nyugat-Szaharában is segíti a rászoruló gyerekeket. A Fogadj örökbe program szervezője, Révész Szilvia szerint a televízió hatásának fontosságát mutatja, hogy míg korábban két év alatt összesen 700-an jelentkezetek támogatónak, addig a műsor után néhány óra alatt több mint 100 család kapcsolódott be a segélyezésbe. Révész elmondta, hogy korábban néhány újságcikk és rádiós műsor is készült róluk, de ilyen hirtelen változást egyik sem okozott.

 

A riport nézettsége - a tv2 műsorán belül - kiemelkedően magas volt. Több mint 1 millió 400 ezren követték Vujity Tvrtko filmjeit, ami megegyezik az RTL Klubon párhuzamosan sugárzott Kutyakomédia című családi film eredményével, és jóval több, mint az MTV-n vetített Kék fény 840 ezres nézettsége. Különösen népszerű volt a tv2-s riportfilm második fele, amely egy súlyos autóbalesetből felépülő énekesnő történetét mutatta be - a reklámblokk utáni részt 1 millió 800 ezren választották, ami fél millióval több, mint az RTL Klub párhuzamos műsoridejének nézettsége.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK