Nyolc nő tűnt fel nemrég a szaúd-arábiai tévében, ahol - rendhagyó módon - az arab államban tabunak számító témákról, így az autóvezetéshez, a munkához és a közéleti szerepvállaláshoz való jogaik korlátozásáról panaszkodhattak.

A hagyományos fekete helyett piros, kék és sárga színű fejkendőket viselő nők a szaúdi tulajdonban lévő Orbit nevű csatorna műsorában elmondták, hogy a konzervatív királyságban, ahol a muszlim országhoz többségéhez képest is kevés joga van a nőknek, nem kapnak megfelelő munkát, és nem vehetnek részt a közéletben - olvasható a Los Angeles Times honlapján. "Korlátozott a személyes szabadságunk. Még mindig engedélyt kell kérnünk férfi gyámjainktól, ha magunkhoz akarjuk venni személyes papírjainkat" - mondta Szuad Dzsaber, a Nyílt beszédű nők című szaúdi tévéműsorban.

 

A Szaúd-Arábiában szokatlan program a sajtóban néhány hete tapasztalható nyitás része, amely az egész országot felkavaró, májusi és júniusi terroristatámadások után kezdődött. A szaúdiakat először a májusi rijadi merénylet döbbentette meg; a szaúdi főváros, főként nyugatiak lakta lakónegyedében végrehajtott robbantás-sorozatban közel száz ember halt meg. Egy hónappal később, június 14-én pedig a muszlimok szent városában, Mekkában történt véres lövöldözés, amelyben öt terrorista és öt szaúd-arábiai rendőr vesztette életét - mindkét esetben az al-Kaidát gyanúsították az erőszakos cselekmények elkövetésével.

 

A sivatagi monarchiában példátlan merényletek után a rijadi kormány nagyobb nyíltságot engedélyezett a médiának. Sziham Fatani, a dzsiddai egyetem angolprofesszora szerint a július 25-én, majd július 26-án ismét sugárzott Nyílt beszédű nők szintén példanélküli. "Ez valami új. Ilyen soha nem történt korábban. Először fordult elő, hogy szaúdi nőknek lehetősége legyen így kifejteni a véleményüket" - mondta Fatani, aki szerint sokat számít, hogy az elégedetlenkedők nem valamely újságban, hanem a sokkal több emberhez eljutó televízióban kritizálhatták a nők helyzetét.

 

Abír Miskhasz újságírónő szerint a sajtó liberalizálása az országkép javításáért tett kormány erőfeszítések közé tartozik. "Szaúd-Arábia megpróbálja megmutatni a világnak, hogy a terrorizmuson és a valláson kívül más is létezik ebben az országban" - mondta Miskhasz, aki az Arab News című lap munkatársa.

 

"Autót vezetni már nem luxus, hanem napi szükség. " - mondta a műsor egyik résztvevője, Samar Fatani - aki nem rokona a témában szintén megszólalt egyetemi professzornak. A műsor másik szereplője, Maha Fitajhi szociálismunkás volt, aki elfogadhatatlanak tartotta, hogy csak férfiak kaptak helyet a politikai döntésekre nagy hatást gyakorló királyi tanácsadó testületben.

 

"Egyetlen nő sem vesz részt a konzultatív tanács munkájában, de még a nők foglalkoztatásáról folyó kormányvitában sem" - panaszolta Fitajhi, akit a műsor óta, társaihoz hasonlóan, egyfolytában telefonon keresnek a nézők. A szociális munkás szerint sokan azért hívják, hogy elmondják, még szókimondóbbnak kellett volna lennie. Fitajhi maga is úgy látja, hogy több fontos téma kimaradt a műsorból, köztük a családon belüli erőszak, és a válás törvényi szabályozása. "Remélem, több, a mostanihoz hasonló műsorunk lesz. Valahol el kell, hogy mondjuk a véleményünket, és el kell érnünk , hogy mások is hallják a szavunkat" - mondta Maha Fitajhi.