Példátlan mennyiségű a szex és a meztelenség a brit televíziókban, amelyek megdöntötték eddigi rekordjukat - állapította meg egy friss BBC-s tanulmány. Az eredmények szerint azonban a tévék többsége a kiskorúak védelme miatt megállapított korlátokat szigorúan betartja.

A szex a fő attrakciók közé került a nagy brit tévékben, amelyek 2002-ben több mint háromszor annyi nemisségel kapcsolatos műsort sugároztak, mint öt évvel korábban. Az összes vizsgált adás ötöde mutatott be valamilyen nemiségre utaló jelenetet.

 

A televízió- és rádióműsorokat felügyelő testület (Broadcasting Standards Commission), a független televíziós bizottság (Independent Television Commission) és a BBC felmérés során az öt nagy brit tévé délután fél hat és éjfél között sugárzott műsorainak tartalmát vizsgálták. (A kutatás a BBC1, a BBC2, az ITV1, a Channel 4 és a Channel Five adásaira terjedt ki.).

 

Az eredmények szerint, míg 1997-ben adott időszakban átlagosan csak huszonhat szexuális tartalmú műsort lehetett látni a tévében, 2002-ben már nyolcvanat. A számok úgy jöttek ki, hogy a kutatók nem vették figyelembe a reklámokat és a műsorelőzeteseket. A tanulmány szerint a növekedés jelentős részét a szexszel első helyen foglalkozó, nem fikciós programok terjedése okozza. A nemiséget központi témaként tárgyaló legismertebb műsorok közé tartoznak a Channel 4 Sex on TV és a hetvenes évek pornósztárjának nevét idéző The Real Linda Lovelace című show-i, valamint a Channel Five Real Sex (Az igazi szex) és a G String Divas (Tangabugyis dívák) elnevezésű programjai.

 

A szexualitást nyíltan ábrázoló műsorok számának növekedése mellett azonban a nemiségre utaló jeleneteket tartalmazó adások kétharmadában mindössze néhány csókot láthattak a nézők. A tanulmány azt is megállapítja, hogy a szexdömping ellenére a tévések nagy része a kiskorúak védelme miatt megállapított korlátokat szigorúan betartja. A vizsgált műsorok döntő többsége - a szexműfajhoz tartozó show-k sugárzása szempontjából határnak tekintett - este kilenc után került adásba. A korábbi időpontban adott, nemiséggel kapcsolatos adások száma 1997-hez képest 2002-ben jelentősen csökkent - huszonhétről hatra.

 

"A legutóbbi kutatás, valamint a Broadcasting Standards Commission és partnereinek más vizsgálatai is azt mutatják, a határok tiszteletben tartása által a néző bizonyos lehet abban, hogy este kilenc óra előtt nem kerül adásba a családi tévézést veszélyeztető műsor. Az eredmények azt is megmutatták, hogy a szex-szel kapcsolatos álláspont az elmúlt néhány év alatt megváltozott. Az emberek ma sokkal elfogadóbbak a szexuális tartalmú műsorok iránt, de csak akkor, ha előre tudják, mit várhatnak a képernyőn" - mondta a vizsgálat tapasztalatairól Paul Bolt, a Broadcasting Standards Commission igazgatója.