Meghalt a Vízipók-csodapók rendezője

Elhunyt Szabó Szabolcs rajzfilmrendező, aki több mint száz rajzfilm, köztük a Vízipók-csodapók és a Hugó, a víziló elkészítésében vett részt. A Balázs Béla-díjas alkotót augusztus 30-án, 76 éves korában érte a halál.

Szabó Szabolcs Jászjákóhalmán született 1927. június 2-án. Az Iparművészeti Főiskolán tanult grafikát, majd a Híradó- és Dokumentumfilmgyár rajzosztályának kifestője, később rajzolója lett.

 

1956-tól - egy év megszakítással - a Pannónia Filmstúdió munkatársa volt: 1964-ig tervezőként, majd 1988-ig, nyugállományba vonulásáig rendezőként dolgozott.

 

Több mint száz rajzfilmet készített: ötvenet rendezőként, a többit figura-, mozgás-, illetve háttértervezőként jegyzi.

 

Szabó Szabolcs közel ötven tévés sorozatfilm, tucatnyi öt-tízperces gyermek- és kisjátékfilm, négy nagy rajzfilm és egy tudományos rajzfilm elkészítésében vett részt, emellett mesekönyveket is illusztrált.

 

Figuratervezőként közreműködött a Két bors ökröcske című film elkészítésében, emellett állatokat rajzolt a Hugó, a víziló című alkotáshoz, valamint részt vett több ezópuszi mese megfilmesítésében is.

 

Legismertebb rajzfilmje a Vízipók-csodapók című, 39 epizódból álló sorozat és az abból készült egész estés film, amelyeknek grafikai tervezője és - két társával - vezető rendezője volt.